Panel můžete mít na střeše i do měsíce, spuštění fotovoltaiky ale mohou prodloužit lhůty distributorů

Stále více domácností si na střechy rodinných domů pořizuje fotovoltaické elektrárny. A jak už to bývá, poptávka určuje nabídku, a proto se na trhu objevilo opravdu mnoho nových firem, které se na instalaci těchto domácích elektráren specializují. Přestože fotovoltaické panely můžete mít na střeše klidně i do měsíce, samotné spuštění fotovoltaiky může nějakou chvíli trvat. Čemu byste tedy měli věnovat pozornost?

Redakce

15. 11. 2022

Data Solární asociace jasně ukazují, že Češi za první polovinu roku 2022 nakoupili více fotovoltaických elektráren než za celý uplynulý rok. Od ledna do června jich bylo v Česku nainstalováno 9 500. Důvodem skokového nárůstu poptávky jsou stále rostoucí ceny energií. Elektřinu, kterou si pomocí fotovoltaiky sami vyrobíte, vám totiž nikdo nezdraží. Stanete se tak částečně nezávislými na dodavatelích energie a zároveň budete ohleduplní k životnímu prostředí. Solární energie je totiž obnovitelným zdrojem.

„Ke konci roku 2021 nebyly instalační firmy působící na trhu schopny uspokojit skokový nárůst zájemců o FVE, proto konkurenci obecně vnímáme pozitivně. Znepokojivý je však počet zavádějících informací ohledně dodacích termínů, které se ve světě fotovoltaiky začaly objevovat. Považujeme za důležité na ně upozornit,“ vysvětluje Martin Palarčík, generální ředitel skupiny SolidSun, která poskytuje komplexní řešení fotovoltaických elektráren již od roku 2013.

Realizace fotovoltaické elektrárny je proces, do kterého je zapojen nejen klient a instalační firma, ale také distributor, který má určité dodací lhůty. Garantuje-li vám někdo, že do několika týdnů budete mít panely na střeše, může to být pravda, protože každá společnost má jinak nastavené interní procesy.

Co je však pro všechny instalační firmy stejné, jsou termíny distributora. Například prvním krokem po podepsání smlouvy je kladné vyjádření distributora o připojení vaší nové FVE do sítě. Zákonná lhůta pro vyjádření distributora je 30 dnů. Ještě na podzim 2021 bylo možné stanovisko získat třeba i do 10 dnů.

Dnes můžete čekat až do posledního dne lhůty, protože skokový nárůst poptávky se neprojevil jen u instalačních firem, ale zatížil také administrativní aparát distributora. A ten vstupuje do procesu realizace fotovoltaiky několikrát. „Skutečná instalační doba od podpisu smlouvy až do doby, kdy fotovoltaická elektrárna vyrábí a je zapojena do distribuční sítě, nyní dosahuje zhruba 4 měsíců. Lhůty na straně distributora ji však mohou protáhnout až o další dva měsíce,“ říká Martin Palarčík.

Panely tak opravdu můžete mít na střeše klidně i do měsíce. Spuštěnou fotovoltaiku však budete mít až v momentě, kdy distributor řádně dokončí veškeré své kroky. „Doporučujeme věnovat pozornost deklarovaným termínům a zejména tomu, od kdy je instalační firma počítá,“ radí Martin Palarčík.

Vybírejte firmu, která bude vaším dlouhodobým a spolehlivým partnerem

Fotovoltaická elektrárna je dlouhodobá investice, proto je nutné vybrat firmu, která bude splňovat požadavky klienta při instalaci domácí elektrárny, ale zároveň mu bude dlouhodobým a spolehlivým partnerem ve světě fotovoltaiky a mimo samotné instalace mu nabídne i další služby.

Spolupráce skupiny SolidSun se zákazníkem proto instalací elektrárny nekončí. Kromě návrhu a realizace fotovoltaiky vám následně pomůže také s vyřízením dotace, kterou navíc smluvně garantuje, vykupuje přebytky energie, stará se o servis elektrárny a díky dohledovému centru hlídá 24/7 její správný výkon.

„Chceme lidem umožnit využívat jejich domácí elektrárnu na maximum, aby měli co největší úspory. Například výkup přebytků, který pro ně zajišťujeme, využijí vždy, když elektrárna vyrábí více energie, než je jejich domácnost schopna spotřebovat, a baterie jsou již nabité na maximum. Nejvíce patrné je to zejména v letních dnech, kdy slunce svítí velký počet hodin. Je škoda nechat energii protékat zdarma zpátky do sítě, když z toho může mít majitel FVE užitek,“ popisuje Martin Palarčík.

A díky dohledovému centru, které bude vaši fotovoltaickou elektrárnu nepřetržitě monitorovat on-line, zase budete mít jistotu, že funguje správně. Jeho pracovníci se vám totiž v případě potřeby ozvou – výkyv ve výkonu elektrárny odhalí s největší pravděpodobností dřív, než byste si ho všimli sami. „Věříme, že každý zákazník si zaslouží, aby o něj bylo dobře postaráno i po pořízení fotovoltaiky,“ říká Martin Palarčík.

Více informací naleznete na www.solidsun.cz.

Text vznikl ve spolupráci se společností SolidSun.

Autor: Vladimíra Exnerová

Foto: SolidSun