Šetrnost není zbytečnost. Jak se v domácnosti chovat ekonomicky i ekologicky?

Turbulentní nárůst cen elektřiny rozpoutal očekávanou diskuzi ohledně šetření energiemi a úspor v domácnosti. Přemíra informací však občas způsobí, že to podstatné jednoduše zapadne. Jak tedy rozumně a účinně šetřit kilowatthodiny?

Redakce

26. 10. 2022

Vaše domácnost využívá elektrickou energii ve větší či menší míře prakticky nonstop každý den – ve dne, v noci, když jste doma, i když doma nejste. Stále totiž běží lednice či hodiny na troubě, a dokonce i vypnutý počítač či televize spotřebovávají určité množství elektrické energie.

Využijte slunce – neomezený zdroj čisté energie

Pro majitele rodinných domů je z dlouhodobého hlediska velice praktickým, dostupným a ekologickým řešením fotovoltaika. „Fotovoltaická elektrárna je zařízení, které vyrábí čistou elektrickou energii ze slunce. Z panelů putuje vyrobený stejnosměrný proud do střídače, který jej promění na proud střídavý. Ten je pak ‚odeslán‘ do elektrických zásuvek ve vašem domě. Pokud je dostatek slunečního světla, vždycky se do zásuvek dostane čistá elektřina právě z fotovoltaiky. Přebytky se – v případě hybridní FVE, kterou naši klienti požadují z 99 % – ukládají do baterií. Až když FVE nevyrábí dostatek elektrické energie ze slunce (třeba, když je zataženo, nebo v noci) a energii uloženou v bateriích jste již spotřebovali, přijde na řadu elektřina ze sítě,“ popisuje základy fungování fotovoltaiky Martin Palarčík, generální ředitel skupiny SolidSun, která má zkušenosti s komplexním řešením fotovoltaických elektráren již od roku 2013.

„Jedna z hlavních výhod fotovoltaických elektráren spočívá jednoduše v tom, že si díky nim domácnosti a firmy sníží výdaje za elektřinu. Aneb jak říkáme, nikdo vám nemůže zdražit energii, kterou jste si sami vyrobili.“ Pokud se rozhodnete pořídit si fotovoltaickou elektrárnu, vyberte si dodavatele, který bude vaším dlouhodobým a spolehlivým partnerem. Kromě instalace by vám měl poskytnout i další služby.

„Pořízení fotovoltaické elektrárny se totiž dá přirovnat ke koupi auta. V obou případech potřebujete kvalitní služby i nadále. Naše spolupráce se zákazníkem proto nekončí instalací elektrárny. Kromě návrhu a realizace fotovoltaiky pomáháme také s vyřízením dotace – její získání pro majitele rodinných domů dokonce garantujeme. Dále vykupujeme přebytky energie, staráme se o servis elektrárny a díky dohledovému centru hlídáme 24/7 její správný výkon. Chceme lidem umožnit využívat jejich domácí elektrárnu na maximum,“ doplňuje Martin Palarčík.

Zaměřte se na osvětlení

Dalším krokem v úspoře elektřiny je přechod z klasických žárovek či zářivek na úsporné LED osvětlení. To se stalo moderní alternativou, protože už je k dostání v různých teplotách světla – ne pouze v bílé a studené variantě. Na trhu jsou běžně k dostání LED žárovky v teplých a očím přirozených odstínech.

Životnost LED žárovek je vysoká, obvykle se uvádí přes 20 000 hodin. Na trhu jsou k dostání alternativy ke všem běžným wattážím (40 W, 60 W, 100 W aj.) Populární šedesátce zpravidla odpovídá 10W LED žárovka. Navíc díky moderním aplikacím, které pomáhají osvícení ovládat na dálku, můžete ušetřit ještě více – pomocí nastavení doby svitu nebo jeho barvy a síly.

Nevařte draze

Věděli jste, že indukční varné desky jsou o 30–45 % úspornější než ty sklokeramické? V dnešní době se jedná o energeticky nejvýhodnější vaření, které šetří nejen vaše peníze, ale i čas. Ačkoli je pořizovací cena indukční desky o něco vyšší, z dlouhodobého hlediska se vám vzhledem k četnosti užívání mírný příplatek vyplatí. Rozdíl se vám vrátí během jednoho roku.

Pokud však máte sporák s litinovými plotýnkami a indukci pořizovat nechcete, naučte se využívat tzv. zbytkové teplo. Plotýnky drží teplo ještě dlouho po vypnutí, což můžete využít k dovaření pokrmů. Dobré je také používat pokličky – urychlují dosažení bodu varu a drží teplo i po vypnutí sporáku či indukční desky.

Spotřebu v kuchyni můžete dále ovlivnit i svým chováním. Potraviny například nemusíte rozmrazovat v mikrovlnné troubě, stačí je vytáhnout z mrazáku včas.

Perte a myjte s rozumem

Pračka, myčka i sušička jsou skvělými pomocníky, kteří nám usnadňují běžný chod domácnosti. Jejich spotřeba elektrické energie však není zanedbatelná. Jako jedna z hlavních úsporných rad při praní platí nezapínat zbytečně poloprázdnou pračku a raději vyčkat až na její naplnění. Vyvarujte se také pouštění energeticky náročnějších programů – ne vždy je potřebná předpírka či vyvářka.

Co se sušičky týče, je dobré pravidelně a důkladně čistit filtr na textilní vlákna. Díky tomu můžete uspořit 20–30 % energie, kterou by si zanesený spotřebič bral navíc, aby dosáhl optimálních výsledků sušení.

Častá otázka ohledně úspor vzniká také v koupelně – vana, nebo sprcha? Chcete-li šetřit, správnou volbou je sprcha. Při sprchování ušetříte mezi 30–50 litry teplé vody oproti napuštěné vaně. Úsporu vody dokáže ještě výrazně zvýšit sprchová hlavice. U těch nejnovějších se průtok vody za minutu snížil na neuvěřitelných 6 litrů (oproti 20 litrům u starších typů). Pokud k ohřevu vody využíváte elektřinu, bude úspora znatelná.

Uspávejte nejen děti

Stolní počítače a notebooky mívají větší spotřebu, než bychom si mohli myslet. Někdy je pro nás složité ukončit veškerou činnost, uložit rozpracovanou práci a zavřít všechny otevřené prohlížeče, když víme, že se za pár hodin k PC posadíme znovu. Šikovným řešením je režim spánku. Spotřeba energie je pak minimální a vy můžete po aktivaci pokračovat tam, kde jste skončili.

Osvojte si úsporné návyky a ušetříte

Šetrné chování v domácnosti není těžké a dá se na ně rychle zvyknout. Nemusíte vypínat topení, stačí pouze chytře nastavit termostat. Stejně tak není potřeba sledovat všechny členy domácnosti, jestli důsledně zhasínají, pokud máte časovače nebo úsporné LED osvětlení. Při vaření využívejte pokličky i zbytkové teplo a místo napouštění vany se častěji sprchujte. Úsporné návyky v běžném životě nám v součtu dokáží ušetřit i tisíce.

Více informací naleznete na www.solidsun.cz.

Text vznikl ve spolupráci se společností SolidSun.



Autor: Vladimíra Exnerová

Foto: SolidSun