Díky domácímu bateriovému úložišti můžete uspořit solární energii, a tím i peníze

Zájem o fotovoltaické elektrárny neustále roste a není se čemu divit. Jde o nejsnadnější cestu, jak u sebe doma využívat obnovitelné zdroje energie a stát se tak v době prudkého zdražování elektřiny částečně nezávislými na běžných dodavatelích.

Redakce

23. 9. 2022

Pokud si navíc fotovoltaickou elektrárnu pořídíte s bateriovým úložištěm, vyrobená solární energie se uloží a vy ji můžete využít, kdy budete potřebovat. Princip domácího bateriového úložiště je jednoduchý. Energie, kterou vaše fotovoltaická elektrárna vyrobí přes den, se skladuje v baterii, kde je připravena pro chvíle, kdy slunce nesvítí – třeba v noci nebo když je špatné počasí.

Fotovoltaiky s bateriovými úložišti instaluje například skupina SolidSun, která se ovšem nezaměřuje pouze na samotnou realizaci, ale nabízí zájemcům o pořízení domácí elektrárny komplexní služby. „Naše spolupráce se zákazníkem nekončí instalací fotovoltaické elektrárny. Jsme mu dlouhodobým partnerem. Pomáháme mu s vyřizováním dotace, vykupujeme přebytky z fotovoltaické elektrárny, staráme se o její servis a nepřetržitě ji monitorujeme díky našemu dohledovému centru,“ vysvětluje generální ředitel skupiny Martin Palarčík.

SolidSun nyní navíc přichází s vlastní baterií: „Většina našich klientů požaduje hybridní fotovoltaickou elektrárnu, tedy takovou, která kromě vlastní výroby elektřiny dokáže energii také uložit do bateriového úložiště a zajistit ji tak pro pozdější využití nebo v případě výpadku elektrického proudu. Máme proto velkou radost, že se nám podařilo vyvinout pro naše zákazníky vlastní baterii. Její velkou předností je, že ji lze díky variabilitě využít u širokého spektra zákazníků – jeden modul baterie má kapacitu 3,49 kWh a těchto modulů je možné mít až sedm, čímž se kapacita rozšíří až na 24,43 kWh,“ říká k nové baterii SolidSun BEN 67-52 Martin Palarčík.

Mezi její další benefity patří, že disponuje vybíjením 1C. To znamená, že ji lze kompletně vybít a nabít během jedné hodiny. Další výhodou je nízká hmotnost a řazení článků v modulu vedle sebe, tedy nikoliv jednotlivě nad sebou, jak to bývá zvykem. Díky tomu se moduly méně přehřívají, což vede k nižší degradaci bateriových článků. „Naše baterie také disponuje rychlým balancováním článků, jejich optimalizace tak trvá pouhé dvě hodiny. Bateriové články totiž nejsou z výroby vždy nabité na stejnou úroveň kapacity, nejprve proto musí dojít v jednotlivých bateriích k vyrovnání napětí, aby nedošlo k jejich poškození hned na začátku,“ popisuje Martin Palarčík. Zárukou kvality je také fakt, že baterie spoléhá na technologii bateriových článků renomované společnosti Gotion High tech Co Ltd, kterou spoluvlastní automobilka Volkswagen AG.

SolidSun myslel při vývoji baterie i na praktické záležitosti související s umístěním bateriového úložiště přímo do domácnosti. Součástí baterie je proto i podstavec, který ji ochrání například při vytopení pračkou a zároveň také umožňuje snazší údržbu – například při vytírání prachu.

A pokud vás zajímá, jak dlouho lze takovou baterii využívat, odpověď vás nejspíš překvapí. Disponuje totiž životností až 6 000 nabíjecích cyklů, což znamená, že při předpokládaných 300 cyklech ročně ji domácnost může využívat až dvacet let.

SolidSun se na vás těší na veletrhu FOR ARCH

Skupina SolidSun nové baterie poprvé představí veřejnosti na mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, který se bude konat ve dnech 20. až 24. září 2022 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech. „Jsme rádi, že budeme opět součástí této významné akce. Minulý rok jsme poradili ohledně fotovoltaické elektrárny spoustě lidí a předpokládám, že letos bude o náš stánek ještě větší zájem. Poslední měsíce jsme svědky turbulentního vývoje na energetickém trhu. Elektřina prudce zdražuje, a lidé proto zcela pochopitelně hledají způsoby, jak ušetřit, a pořízení fotovoltaické elektrárny je jedním z nich,“ dodává Martin Palarčík.

Článek byl připraven ve spolupráci se společností SolidSun.

Autor: Vladimíra Exnerová

Foto: SolidSun