Martin Palarčík (SolidSun): Rekordnímu zájmu o fotovoltaické elektrárny se nedivíme. Elektřinu, kterou si lidé sami vyrobí, jim nikdo nezdraží

Od minulého roku jsme svědky turbulentního vývoje na energetickém trhu. Ceny energií jsou na svých historických maximech, nelze se tedy divit, že lidé hledají způsob, jak na nich ušetřit. Majitelé rodinných domů nacházejí spásu ve fotovoltaických elektrárnách.

Redakce

10. 10. 2022

„Zájem o domácí elektrárny je opravdu skokový,“ říká Martin Palarčík, generální ředitel skupiny SolidSun, která má dlouholeté zkušenosti s komplexním řešením fotovoltaických elektráren od A do Z na míru každému zákazníkovi. Díky svým strategicky rozmístěným pobočkám zajistí instalaci FVE ve všech koutech naší republiky.

Proč je dobré začít uvažovat o pořízení fotovoltaické elektrárny?

Důvodů je více. Jedna z hlavních výhod fotovoltaických elektráren spočívá prostě v tom, že si díky nim domácnosti a firmy sníží výdaje za elektřinu. Vlastní elektrárna vám zkrátka umožní stát se částečně nezávislými na běžných dodavatelích energií. Čím méně jste závislí na dodávce elektřiny ze sítě, tím více ušetříte. Aneb jak my říkáme, nikdo vám nemůže zdražit energii, kterou jste si sami vyrobili. Mezi další přínosy energie vlastní výroby z obnovitelných zdrojů patří, že přispějete k ochraně životního prostředí. Pořízením fotovoltaické elektrárny tak pomůžete nejen sobě, ale uděláte něco i pro budoucnost planety.

Ve chvíli, kdy se pro instalaci fotovoltaiky rozhodneme, přichází na řadu výběr dodavatele. Jak vybrat toho správného?

Výběru dodavatele by lidé měli věnovat opravdu velkou pozornost. Pozorujeme, že na trhu přibývá mnoho nových instalačních firem. Důležité je, aby dodavatel měl za sebou stabilní základnu s týmem profesionálů. Pořízení fotovoltaiky lze přirovnat ke koupi auta. V obou případech totiž potřebujete také kvalitní následnou péči. Lidé by proto neměli hledat jen instalační firmu, která jim sice elektrárnu navrhne a nainstaluje, ale tím pro ni starost o zákazníka skončí. Měli by si vybrat dlouhodobého partnera, který poskytuje i další služby. V budoucnu to určitě ocení. Skupina SolidSun působí na trhu už spoustu let a za tu dobu si vybudovala zázemí pro následnou péči o zákazníky. Poskytujeme jim tak komplexní řešení fotovoltaické elektrárny od A do Z. Chceme zkrátka, aby lidé využívali svou fotovoltaiku na maximum.

Co si pod tím máme představit?

Návrh a instalace fotovoltaické elektrárny na míru dle potřeb dané domácnosti i firmy jsou pro nás samozřejmostí. U rodinných domů se kromě toho také postaráme například o vyřízení dotace, díky které lidé mohou značně ušetřit. Stát totiž pořízení FVE podporuje programem Nová zelená úsporám, který při splnění podmínek pomáhá pokrýt až polovinu pořizovací ceny. V závislosti na kraji se maximální částka pohybuje od 205 000 do 225 500 Kč. Správný dodavatel za vás dotaci kompletně vyřídí, SolidSun ji dokonce smluvně garantuje. Navíc naše dohledové centrum bude vaši fotovoltaickou elektrárnu on-line monitorovat, díky čemuž budete mít jistotu, že funguje správně. Naši pracovníci se vám totiž v případě potřeby ozvou – výkyv ve výkonu elektrárny odhalí s největší pravděpodobností dřív, než byste si ho všimli sami. Zákazníkům zajišťujeme i následný servis fotovoltaiky a výkup přebytků vyrobené energie.

To znamená, že nám fotovoltaika vlastně může ještě vydělávat.

Přesně tak. Výkup přebytků lidé využijí vždy, když jim elektrárna vyrábí více energie, než je jejich domácnost schopna spotřebovat a baterie jsou již nabité na maximum. Nejvíce patrné je to zejména v letních dnech, kdy slunce svítí velký počet hodin. Je škoda nechat protékat energii zdarma zpátky do sítě, když z toho může mít majitel FVE užitek.

Další přidanou hodnotou pro zákazníky je vaše partnerství s Energetickým družstvem vlastníků FVE. Můžete nám tento projekt přiblížit?

Projekt Energetického družstva podporujeme už od jeho vzniku, protože se zasazuje o decentralizaci energetiky a rozvoj komunitní energetiky v Česku. To považujeme za důležité pro její další rozvoj. Skupina SolidSun chce být pro klienty dlouhodobým partnerem, chceme je naučit využívat jejich fotovoltaiku na maximum a přinášet jim nové možnosti. A proto spolupracujeme s Energetickým družstvem. To svým členům nabízí například bonusový program Wattpeněženka. Družstevníci sbírají body, které pak mohou využít například na platbu za elektrickou energii.

Článek vznikl ve spolupráci se společností SolidSun.

Autor: Vladimíra Exnerová

Foto: SolidSun