Evropa navrhuje skoncovat s ruskou ropou. Přichází čas nastartovat moderní mobilitu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhla dnes členským zemím EU zákaz dovoz ruské ropy do Evropy. Podle Svazu moderní energetiky jde o důležité rozhodnutí, které zastaví odliv desítek miliard eur, které posílá Evropa Putinovy během jeho válečné agrese na Ukrajině. Dalším důležitým cílem Evropy musí být snížit spotřebu ruského zemního plynu.

Martin Prax

5. 5. 2022

Evropské státy zaplatily Rusku 44 miliard eur za plyn a ropu od doby od začátku války, spočítala výzkumná organizace Centrum pro výzkum energie a čistého ovzduší. Pro srování EU Ukrajině od začátku války poslala zbraně v hodnotě pouhých 6 miliard euro. EU již přijala uhelné embargo ze srpna a očekává se, že Evropská komise navrhne zákaz dovozu ropy v nadcházejících dnech během jednání ve dnech 30. až 31. května. Nyní má následovat embargo na dovoz ruské ropy. Na zavedení zákazu dovozu zemního plynu z Ruska zatím v Evropě shoda nepanuje.

"Ruská invaze na Ukrajině je od začátku mimo jiné postavena na strategických předpokladech, že Evropa je nejednotná a že je to jedině Rusko, kdo dokáže otočit kohoutkem u dodávek plynu. Ukončení dodávek Polsku a Bulharsku ze strany Ruska demonstruje oba dva tyto předpoklady. Evropa by proto měla ukázat, že je jednotná a že to může být Evropa, kdo otočí kohoutkem, pro začátek např. u lépe postradatelné ruské ropy," uvedl před návrhem embarga Jan Palaščách, zakladatel energetické skupiny Amper.

“Zákaz dovozu ruské ropy by Evropa měla podpořit také rozvojem pohodlné a dostupné veřejné dopravy a nástupem moderní čisté mobility. Elektromobily nepotřebují ani kapku ruské ropy. Podíl mohou snížit také udržitelná biopaliva nových generací - synteticky vyráběná nafta či s využitím odpadních materiálů,” vypočítává možná řešení nezávislosti na ruské ropě Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

“Důležitou částí úspor ropy je také chování řidičů. Dodržování rychlostních limitů, plynulá jízda, správný tlak v pneumatikách a pravidelná údržba. To vše jsou jednoduché kroky, které sníží spotřebu, a tedy ve výsledku přispějí i k nezávislosti na fosilních palivech,” dodává Martin Sedlák.

Neméně důležitou částí nezávislosti na dodávkách fosilních zdrojů z Ruska je také snížení spotřeby zemního plynu. I zde hrají významnou roli opatření, která lze provést tak, aby se snížila spotřeba nebo se zemní plyn mohl nahradit zelenou energií. Renovací budov se ušetří 1,8 miliard kubíků zemního plynu, a to především díky zateplování budov, výměně oken, instalaci rekuperace a optimalizaci zdrojů tepla. Produkcí biometanu lze vyrobit do pěti let 1,3 miliardy kubíků zeleného plynu ročně. Vybudováním nových solárních elektráren, které mohou vyrobit 9-12 terawatthodin čisté elektřiny a nových větrných elektráren, které mohou dodat dalších 5 terawatthodin čisté elektřiny. Jejich roční produkce pak odpovídá ekvivalentu až 1,6 miliard kubíků zemního plynu.

Téma energetické svobody Svaz moderní energetiky ve spolupráci s dalšími asociacemi zpracoval do podoby společné výzvy EnergetickaSvoboda.CZ. Iniciativa navrhuje 12 impulsů, kterými lze urychlit renovaci budov, výrobu domácího zeleného plynu, osazení střech solárními panely či usnadnit rozvoj větších projektů obnovitelných zdrojů energie, mezi nimi i agrivoltaiky. Druhá část výzvy pak míří přímo k domácnostem, firmám a obcím. Již se současnými možnostmi se může každý zamyslet, co lze udělat pro zlepšení jeho energetické bezpečnosti.

Autor: Martin Prax

FOTO: Pixabay