Zlín míří mezi chytrá zelená města. Ušetří energie, peníze i životní prostředí

Termín Smart City, neboli chytré město může vyvolávat představu metropole, kde se lidé přemisťují v létajících autech, nebo místo prodavačů pracují roboti. Ve skutečnosti jde o mnohem dosažitelnější model, k němuž míří také české obce - například prostřednictvím metody energetických služeb se zaručeným výsledkem (EPC). Jde o zavádění moderních a inteligentních technologií, které šetří energie a tudíž i životní prostředí, a přitom zvyšují životní úroveň obyvatel. Teď do tohoto společenství zamířil také Zlín.

Pavel Baroch

25. 4. 2022

Vedení tohoto krajského města se dohodlo se zástupci energetické společností ČEZ ESCO, která se zaměřuje právě na chytrá energetická řešení pro firmy, obce a veřejné instituce, na spolupráci při budování Smart City Zlín, modernizaci energetické infrastruktury ve městě a celkovém „ozelenění“ krajské metropole.

Úlohou energetiků bude pomáhat Zlínu s koncepcí chytrého města a navrhovat moderní úsporná energetická řešení s pozitivním vlivem na životní prostředí. „Město Zlín vždy bylo a je významným průmyslovým, obchodním a kulturním centrem východní Moravy s moderní architekturou, k čemuž skvěle ladí záměr města být aktivní v oblasti moderní energetiky. Právě rozsah městských budov skýtá potenciál na energetické úspory, které mají v době zvyšujících se cen elektrické energie stále větší význam, ruku v ruce s dekarbonizací a vytvářením kvalitního životního prostředí pro obyvatele a návštěvníky města,“ řekl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Zlínský primátor Jiří Korec (ANO) připomněl, že koncept chytrého města znamená spolupráci napříč obory. „Týká se nejen energetiky, ale i dopravy, informačních technologií, životního prostředí, zdravotnictví, bytové problematiky a v našem případě také cestovního ruchu. ČEZ ESCO se těmto oborům věnuje dlouhodobě v Česku i v zahraničí, a proto jsem rád, že jeho odborníci budou k dispozici také Zlínu,“ konstatoval Korec.

Elektrifikace městské dopravy

Moderní energetická řešení nabízí ESCO komplexně, od energetického managementu, přes realizaci energetických úspor tzv. EPC metodou, kdy zákazník splácí investici z úspor, což je obzvlášť po pandemii covidu-19 a omezení investičních rozpočtů měst velmi atraktivní produkt. Vhodně je lze doplnit instalací obnovitelných zdrojů na střechy objektů, které zajistí bezemisní energii za stabilní cenu.

„Chceme být pro Zlín dobrým a dlouhodobým partnerem v oblasti energetiky a všechny tyto oblasti budeme s městem rádi konzultovat,“ slíbil Kamil Čermák. Společnost ČEZ ESCO již ve Zlíně jeden projekt Smart City dokončila. Šlo o energetickou modernizaci pěti základních a deseti mateřských škol, která snížila náklady na elektřinu o 30 procent.

Za deset let trvání projektu město za energie ušetřilo 24 milionů korun. Vše se uskutečnilo právě metodou EPC – formou energetických služeb se zaručeným výsledkem, což městu přineslo řadu výhod: výši úspor mělo garantováno smluvně, investice byla splácena z budoucích ušetřených nákladů na energii a systém byl prostřednictvím energetického managementu celou dobu sledován a vylepšován, aby přinášel maximální efekt.

ČEZ ESCO také nabídne Zlínu své služby v rozvoji dobíjecí infrastruktury pro elektromobilitu a s ním spojené elektrifikaci městského vozového parku, ostatně trolejbusy mají ve městě mnohaletou tradici. ČEZ nabízí zázemí a zkušenosti provozovatele největší dobíjecí sítě elektromobilů v České republice.

Mínus 39 300 tun skleníkových emisí

Projekty komplexních energetických úspor společnosti ENESA ze skupiny ČEZ ESCO ušetřily zákazníkům za energie podle posledních dostupných údajů z roku 2020 celkem 248 milionů korun. Díky tomu se také snížily emise oxidu uhličitého o 39 300 tun, což je stejné množství, jaké vyprodukuje za dva týdny běžného provozu elektrárenský uhelný blok o výkonu 100 megawattů.

Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák uvedl, že důležitost projektů energetických úspor ukázala právě současná pandemie. „Rozpočty obcí, krajů, nemocnic a škol uspoří stovky milionů korun, které mohou využít lépe jinde. Ideální a nejvíce přínosné jsou tyto projekty například pro nemocnice, tedy rozsáhlé a energeticky náročné areály, kde se pracuje v režimu 24 hodin, sedm dní v týdnu,“ okomentoval tento výsledek šéf ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Největší roční úspory energie loni dosáhlo Kongresové centrum Praha - smluvně garantovaná roční úspora ve výši 24,5 milionu Kč byla podle předběžných odhadů překročena o 26 procent. Téměř 22 milionů korun ročně pak od letoška ušetří areály menz a kolejí Českého vysokého učení technického v Praze. Nejčastějšími zákazníky EPC projektů jsou podle ČEZ města, kraje a jejich příspěvkové organizace. Například Vrchlabí jejich prostřednictvím předloni začalo šetřit ve dvou základních a jedné mateřské škole, zámku a radnici. Díky tomu se podařily snížit náklady o milion korun.

Každoroční úspora 4,2 milionu

Dlouhodobé zkušenosti má s koncepcí chytrého zeleného města Písek, který se k tomuto konceptu přihlásilo mezi prvními v zemi. Koncem loňského roku tamní radnice uvedla, že za sedm let ušetřila na energiích 35 milionů korun. Městu to zajistily projekty na modernizaci vytápění, instalaci LED svítidel a úsporu vody. Každoročně jde o úsporu 4,2 milionu.

Nejvýznamnější úspory podle městského úřadu přináší systém individuální regulace vytápění v místnostech. Umožňuje vytápění jednotlivých prostor podle rozvrhu, obsazenosti a programu. Systém je napojený na dispečink společnosti ENESA společnosti ČEZ ESCO.

„Velmi dobře si vzpomínám, jak za mnou přišli lidé ze společnosti ENESA s nabídkou na energeticky úsporná opatření, která se zaplatí z úspor energie, jejichž výši nám budou garantovat. Říkal jsem si, že to je tak jednoduché a výhodné, že v tom musí být nějaký háček. Na žádný jsme během osmi let nepřišli a z pohledu dnešních cen elektřiny a plynu jsem více než rád, že jsme tenkrát našli odvahu do toho jít,“ uvedl podle ČTK písecký místostarosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Autor: Pavel Baroch

Foto: Turistický informační portál města Zlína