Unikátní baterie pro rychlé nabíjení: Volvo na jejich vývoji spojí síly s izraelským startupem

Automobilka Volvo Cars investovala prostřednictvím své pomocné ruky pro kapitálové investice, Volvo Cars Tech Fund, prostředky do izraelské společnosti StoreDot zaměřující se na vývoj akumulátorů pro elektrická vozidla, jejichž hlavní předností je extrémně rychlé nabíjení.

Petra Doležalová

21. 4. 2022

Společnost StoreDot pracuje na vývoji průkopnické technologie, jejímž výsledkem by měly být akumulátory, které bude možné dobít na dojezd 160 km během pouhých pěti minut. Tato investice zajistí společnosti Volvo Cars, jež se hodlá do roku 2030 stát výrobcem výhradně čistě elektrických vozidel, příležitost úzce spolupracovat na nové technologii akumulátorů značky StoreDot.

Prostřednictvím spolupráce s automobilkou Volvo Cars chce společnost StoreDot urychlit uvedení své technologie na trh a do roku 2024 dosáhnout masové výroby. Společnost Volvo Cars je první prémiovou automobilkou investující do společnosti StoreDot.

Spolupráce mezi oběma firmami bude probíhat především prostřednictvím společného podniku, který automobilka založila ve spojení s předním švédským výrobcem akumulátorů, společností Northvolt a jehož smyslem je vývoj technologií akumulátorů. Prostřednictvím investice do společnosti StoreDot si chce automobilka Volvo Cars zajistit přístup ke všem technologiím vyvinutým v důsledku této spolupráce.

„Naším cílem je stát se nejrychlejším iniciátorem změny v rámci našeho průmyslového odvětví a náš investiční fond hraje zásadní roli v uzavírání partnerství s budoucími technologickými lídry,“ uvedl Alexander Petrofski, ředitel fondu Volvo Cars Tech Fund. „Naše investice do společnosti StoreDot do této filozofie přesně zapadají, přičemž závazek této společnosti k elektrifikaci a mobilitě bez emisí uhlíku dokonale ladí s tím naším. Jsme nadšeni, že se můžeme pustit do oboustranně prospěšné spolupráce a přispívat k uvedení této přelomové technologie na trh.“

Průkopnický technologický vývoj společnosti StoreDot se zaměřuje na unikátní technologii anody s převahou křemíku a integraci souvisejícího softwaru. Jejím cílem je vyvinout technologii akumulátorů s extrémně rychlým nabíjením, což koresponduje s ambicí společnosti Volvo Cars vyvíjet elektrická vozidla, mezi jejichž přednosti budou patřit delší dojezd, rychlejší nabíjení a nižší provozní náklady.

Automobilka Volvo Cars byla prvním ze zavedených výrobců automobilů, který se zavázal přejít do roku 2030 ke kompletní elektrifikaci a od tohoto mezníku prodávat výhradně čistě elektrická vozidla. Již pro rok 2025 je jejím cílem dosáhnout toho, aby polovinu objemu jejího globálního prodeje tvořila čistě elektrická vozidla.

Společný podnik v rámci partnerství se společností Northvolt, jehož vznik byl avizován v loňském roce, se bude soustředit jak na vývoj, tak na výrobu nejmodernějších akumulátorových článků speciálně vyvinutých na míru příští generace čistě elektrických vozů značek Volvo a Polestar.

V rámci investice do společného podniku ve výši přibližně 30 miliard švédských korun zakládají obě společnosti ve švédském Göteborgu centrum výzkumu a vývoje a továrnu na akumulátory. Centrum výzkumu a továrna společně vytvoří více než 3 000 nových pracovních míst a společně pomohou vydláždit cestu k úspěšnému naplnění ambiciózní elektrifikační strategie společnosti Volvo Cars.

V následujících letech plánuje společnost Volvo Cars uvést na trh zcela novou rodinu čistě elektrických vozů, což představuje jeden z nejambicióznějších elektrifikačních plánů v daném průmyslovém odvětví. Přechod na kompletní elektrifikaci představuje součást ambice švédské automobilky stát se do roku 2040 klimaticky neutrální společností. Proto společnost usiluje o velmi důsledné snižování emisí uhlíku v rámci celé své sféry působnosti.

Autorka: Petra Doležalová, Volvo Car Česká republika (titulek redakční)

FOTO: Volvo Cars