Každý strom se počítá: neziskovka hledá klíč k tomu, jak zdarma zajistit rozvoj lesů

Boj s klimatickou změnou zahrnuje také výsadbu nových stromů, které pomáhají zachytávat uhlík z ovzduší a ukládat ho zpět do země. Nizozemská organizace proto přišla s myšlenkou, jak využít nežádoucí sazenice stromů, které jsou například odklízeny z blízkosti silnic, a přitom je dostat k lidem, kteří si je můžou zasadit zdarma.

Kristýna Vobecká

28. 12. 2021

Nizozemská organizace Meer Bomen Nu (Nyní více stromů) si stanovila cíl rozdat během této zimy milion mladých stromů farmářům, radnicím a vlastníkům půdy. Zakladatelé této malé organizace doufají, že tento cirkulární způsob výsadby nových stromů se stane běžně využívaným způsobem po celé severní Evropě. „V Nizozemsku chceme vysázet 37 tisíc hektarů lesa, což je asi 100 milionů stromů,“ řekla Hanneke van Ormondt, manažerka kampaně Meer Bomen Nu a členka klimatické a aktivistické organizace Urgenda pro The Guardian. „Nepotřebujeme lesní školky, potřebujeme jen cirkulární lesní management. Cesty jsou po všech stranách vyčištěné od keřů a stromů, tak proč je znovu nezasadit. Mým snem je, že v každém městě bude lesní hub, kam lesníci přinesou své přebytky a lidé si je budou moci zadarmo odnést a zasadit.“

Aktivisté zažalovali nizozemskou vládu za neplnění klimatických cílů

Iniciativa Meer Bomen Nu vznikla vlastně náhodou – poté, co nezisková organizace Urgenda vyhrála soudní spor proti nizozemské vládě, kdy ji žalovala za nedodržování klimatických závazků. „Jeden z ministrů mi řekl, že Urgenda má plány na výsadbu stromů, ale lesní školky je nemohou splnit. Mám rád výzvy, takže jsem se v březnu minulého roku vydala navštívit Frankeho van der Lann, který v rámci svého uskupení Schiting MeerGroen sází v letních měsících zeleninu a v zimě zeleninové záhony používá na výsadbu sazenic stromů ze 160hektarového lesa, o který se stará. Začínal s 10 stromy, které na konci sezóny věnoval, potom jich bylo 100 a nyní je jich 500.“

Sdružení Meer Bomen Nu bylo založeno v létě 2020 a již v srpnu si získalo pozornost veřejnosti, kdy získalo darem 150 tisíc sazenic hrušní z pěstírny ovocných stromů. „Způsobili jsme dopravní špičku po celém Nizozemsku, lidé jezdili z Limburgu až do Breukelenu a od té doby o nás všichni věděli, měli jsme předobjednávky na milion stromů a byla to pro nás velká logistická noční můra,“" vzpomíná zakladatelka organizace a dodává, že v té době rozdali 250 tisíc sazenic a výhonků. „Podle našeho průzkumu přežilo 80 % zasazených stromů, což je v rámci výsadby lesního porostu úspěch. Proto jsme se rozhodli, že tento způsob má potenciál a během této zimy zkusíme vysadit milion stromů a také se pokusíme inspirovat ostatní země,“ dodává.

Stromy sází i viceprezident Evropské komise

Dobrovolníci již nasbírali tisíce výpěstků u lesních cest i těch, které by na stinných místech pravděpodobně nepřežily. Myslím, že organizace přináší větší povědomí o tom, jak můžeme nakládat se stromy a že se každý strom počítá,“ řekla pro The Guardian dobrovolnice z Amsterdamu, podle které je velká škoda, že jsou cesty často vyčištěny od nežádoucích keřů a sazenice stromů jsou zkompostovány.

Meer Bomen Nu našlo podporu také v Evropské komisi. Výkonný viceprezident Evropské komise Frans Timmermans 11. prosince přesadil v rámci kampaně první sazenice v Belgii a na svém instagramovém účtu o organizaci napsal: „Jejich způsob je stejně jednoduchý jako udržitelný. Vezmou sazenice a keře z místa, kde jsou přemnožené, a zasadí je jinde, kde je jich naopak nedostatek. Místo aby došlo k jejich pokácení nebo byly zlikvidovány v drtiči, dostanou sazenice stromů možnost vyrůst někde jinde a lidé, kteří chtějí zasadit stromy na svém pozemku, dostanou sazenice zdarma. Potřeba sázet stromy a zpomalit klimatickou změnu je obrovská. Jenom v EU chceme v rámci Green Dealu vysázet 3 miliardy nových stromů a lesní školky nebudou mít šanci uspokojit poptávku po nových stromech.“ A dodal, že tento cirkulární způsob výsadby je také velmi socializační, protože lesníci, farmáři a dobrovolníci pracují společně s klimatickou změnou a na obnovení přírody.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Meer Boomen Nu