Vánoční stromek nemusíte kupovat, můžete si ho pronajmout

Vánoce jsou zase tady a k těm neodmyslitelně patří vánoční stromeček. Bez ozdobené jedličky nebo smrku by to nebyly ty pravé Vánoce. Bohužel na začátku roku se tyto stromky, které dělaly pár dní radost celé rodině, hromadí u popelnic a končí na skládkách. Udržitelným řešením může být pronájem vánočního stromku, který si můžete na pár dní odnést domů a po Vánocích ho nechat znovu zasadit. Praktikují to takto rodinné firmy v Londýně, ale najdete i české varianty.

„Můžete poskytnout milující a šťastný domov během Vánoc jednomu z našich stromečků? Naše rodina se po celý rok zabývá pěstováním a pečováním o tyto krásné malé stromky, které chtějí během vánočních svátků vnést radost do vašich domovů,“ píše se na oficiálním webu britské rodinné firmy Love A Christmas Tree. Myšlenka je přitom jednoduchá, vánoční stromeček si můžete od této firmy pronajmout a po Vánocích jej vrátit zpět.

Stromek si vyberete podle druhu a velikosti na webu, v domluvený den vám ho v rámci svozu v konkrétních lokalitách přivezou a po Vánocích si jej provozovatel této služby opět vyzvedne. Podle další londýnské firmy, která se na pronájem vánočních stromků specializuje, končí jen ve Velké Británii ročně na skládkách sedm milionů vánočních stromků. „Všechno to začalo tím, když jsme během procházení londýnských ulic naráželi na vyhozené vánoční stromky. Tak jsme se rozhodli, že už toho bylo dost,“ popisují zakladatelé firmy London Christmas Tree Rental na svých stránkách, proč se do pronajímání vánočních stromků pustili. Prostě už nechtěli vídat na ulicích další smutné a opadané vánoční stromky.

Vánoční stromek si můžete pronajmout nebo koupit v květináči i v Česku

Zaujala vás myšlenka pronájmu vánočního stromku, ale do Londýna to máte poněkud z ruky? Službu nabízí naštěstí i několik českých firem. Podle tiskové zprávy Pražských služeb svezou jen v Praze každý rok popeláři po Vánocích 300 tisíc vánočních stromků. Část z nich končí v pražských kompostárnách nebo v pražské spalovně odpadu. Udržitelnou variantu pro Pražany tak nabízí například pujcovnastromku.cz, pronajemstromku.cz nebo pujcovna-stromku.cz. Provozovatelé těchto služeb jsou většinou farmáři nebo zahradníci, kteří stromky sami pěstují a následně je vrací do přírody nebo se o ně starají do dalších Vánoc. Podstatnou výhodou je přitom zajištění dopravy a udržitelná forma získání vánočního stromku, který po Vánocích neskončí na ulici opřený o popelnici.

Pokud nežijete v Praze a jejím okolí, alternativou k zapůjčení vánočního stromečku může být zakoupení stromku v květináči, který následně můžete zasadit na vlastní zahradě nebo v lese. Pro lidi žijící v Brně a okolí se nabízí vánoční jedlička Nadace Veronica, která je sice vzrůstově menší, ale levnější a na jaře ji pohodlně můžete jít zasadit do lesa. Každoročně je tyto jedličky možné koupit v prodejnách Nadace v Brně.

O stromek v květináči se musíte starat jako o vlastní

Stromky v květináčích většího vzrůstu jsou potom běžně dostupné v prodejnách se řezanými vánočními stromky, v zahradnictvích nebo v hobby marketech. Aby se však váš stromek v květináči dožil příležitosti, kdy ho zasadí zpět do přírody, je důležité dodržovat základní zásady péče. Ochrana před uschnutím stromku spočívá v postupné aklimatizaci. Neměli byste jej vystavovat moc vysoké ani moc nízké teplotě, přímému světlu a měli jej pravidelně zalévat.

Stromek byste také měli zdobit opatrně a nepoškodit jej například použitím svíček nebo vánočního osvětlení, které vydává teplo. Ve vytápěné místnosti by potom stromek měl být co nejkratší možnou dobu a pokud venku mrzne, je pro něj zase naopak lepší prostředí ve sklepě nebo na chodbě, kde není přímo umístěno vytápění.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Unsplash