Neschopnost zabíjí: může po koronavirovém selhání zůstat Babiš u moci?

„Pokud by v našem čele stál někdo aspoň tak schopný jako v Německu, Rakousku nebo třeba Estonsku, 20 tisíc životů našich spoluobčanů mohlo být ušetřeno,“ myslí si zakladatel iniciativy Neschopnost zabíjí Jan Jelínek. Snaží se na statistických datech ukázat, že současný český premiér není schopný manažer, ale neschopný chaot zodpovědný za nezvládnutou koronavirovou pandemii v Česku. A svá tvrzení podporuje smutnými příběhy pozůstalých po covidových pacientech. Co ho k této aktivitě vede a jak by se Češi z Babišových nezdarů měli poučit? Dočtete se v našem rozhovoru.

Můžete popsat Vaši hlavní motivací k založení spolku Neschopnost zabíjí a představit, kdo za tím vším stojí?

Na jaře jsem si nedokázal představit, že by po tom, co tady Andrej Babiš v zimě předváděl, mohl zůstat u moci. Průzkumy však naznačovaly, že lidé na jeho selhání zapomněli. Založil jsem tedy spolek s názvem Neschopnost zabíjí, protože už jsem se nemohl dívat na to, jak se Andreji Babišovi a jeho marketingovému týmu daří nechat Čechy zapomenout na brutální neschopnost jeho vlády, která zapříčinila zbytečné úmrtí 20 tisíc našich spoluobčanů. A také na to, že dva ze tří Čechů, kteří na covid umřeli, umřít nemuseli, pokud bychom si zvolili schopnou vládu. Oslovil jsem pár známých, oni souhlasili, přidali se, a tak to všechno vzniklo. Za spolkem tedy stojí jen obyčejní lidé, kterým vadí, že by nás i dalšími krizemi měl provádět neschopný chaot Andrej Babiš.

Co je Vaším cílem? O čem chcete české občany přesvědčit?

Chceme lidem před volbami připomenout selhání, kterých se vláda dopustila. Chytrá karanténa se Babišovi zhroutila pod rukama, komunikace vlády směrem k veřejnosti byla zmatená a nepromyšlená, a tak lidé často nevěděli, jaká opatření mají vlastně dodržovat. Na podzim nás v tom Andrej Babiš nechal a řešil si svou krajskou volební kampaň. Kvůli tomu tady umírali lidé úplně zbytečně. Rádi bychom, aby to lidé měli na paměti, až půjdou k volebním urnám. Aby si hodně rozmysleli, jestli to chtějí Andreji Babišovi hodit, protože není tím schopným manažerem, za kterého se vydává.

Jak byste reagoval na argument, že za konkrétní čísla počtu mrtvých nemůže Babišova vláda, ale došlo by k nim v rámci pandemie stejně?

Když porovnáme počet zemřelých v jednotlivých zemích při přepočtu na počet obyvatel České republiky, tak vidíme, že jsme na tom zhruba o 20 tisíc zemřelých hůře než ostatní země, jako jsou Německo, Rakousko nebo třeba Estonsko. S ohledem na ta pochybení, která tu Babišova vláda udělala, je vysvětlení pro tato čísla poměrně jasné. Vláda covidovou krizi prostě nezvládla a proto tu umíralo tolik lidí.

Kolik máte aktuálně podporovatelů a jaký typ lidí se k Vaší iniciativě nejčastěji přidává?

Počet podporovatelů můžete snadno zjistit na našem transparentním účtu. Jsme plně odkázáni na podporu ze strany veřejnosti a každou korunu se budeme snažit využít co nejefektivněji. Myslím, že nás podporují zejména lidé, které koronavirus připravil o blízké. Často to tak tragicky skončit nemuselo, a tak to chtějí změnit a zamezit dalším podobným katastrofickým scénářům. Rád bych vyzval i další, kteří souhlasí s tím, že naši zemi nemá dál řídit chaotický Andrej Babiš, aby nám finančně pomohli a měli jsme tak ještě větší šanci na úspěch.

Vyzýváte lidi, aby Vám poslali své covidové příběhy. Kolik jste jich již dostali a je zde něco, co tyto příběhy spojuje?

Projekt jsme pořádně rozjeli teprve před týdnem. V současné chvíli máme desítky příběhů, ale s tím, jak se iniciativa více dostává do povědomí lidí, přibývají další příběhy rychleji. Řekl bych, že příběhy spojuje pocit bezmoci na straně pozůstalých, kteří se rozhodli je sdílet, i když je to pro ně stále velmi citlivé. Svědčí to o jejich odhodlání, ale také frustraci z toho, že jejich blízcí umřít nemuseli, ale oni s tím nemohli nic udělat. Aspoň se teď můžou sdílením svých smutných příběhů přičinit o to, že se něco podobného nestane i dalším lidem.

Můžete krátce popsat příběh, který Vás nejvíce dojal nebo naopak naštval?

Pro mě osobně je samozřejmě nejsilnější můj vlastní příběh, který také hrál svou roli v tom, že jsem založil spolek Neschopnost zabíjí. Naštěstí se úmrtí na covid vyhnulo mé rodině, ale v našem domě jsem měl sympatickou sousedku, se kterou jsem si vždy rád popovídal na chodbě. Bohužel kvůli nezvládnuté covidové situaci si s ní už nikdy nepopovídám. Doteď tomu nemůžu uvěřit a neumím si ani představit, jak se musí cítit její rodina. Říkal jsem si, že se s tím přece musí dát něco dělat. Tak se o to snažím.

Můžete doporučit budoucí vládě, jak by se během další případné koronavirové pandemie měla správně zachovat a čeho by se naopak měla vyvarovat?

Určitě by měla naslouchat odborníkům, řídit se jejich radami a pokyny a nezlehčovat je, jak se to stávalo současné vládě. Taky by měla vytvořit lepší komunikační strategii a opatření zbrkle neměnit. Lidé byli zmatení, nevěděli, co je vlastně důležité, co by měli dodržovat a proč. Když se to povede, může to zachránit tisíce životů.

A máte na závěr nějaký vzkaz pro české voliče? Podle jakých kritérií by podle Vás měli v následujících volbách vybírat nového premiéra?

Já také kdysi věřil, že Andrej Babiš je schopný manažer. Pandemie ale ukázala, že to tak není. Bohužel. Andrej Babiš nás všechny zklamal a já myslím, že by měl dostat příležitost někdo jiný. Někdo schopnější, rozvážnější, kdo dokáže zachovat chladnou hlavu a naslouchat odborníkům.

-----

Jan Jelínek, předseda spolku Neschopnost zabíjí

Rodák z Českých Budějovic, aktuálně žijící v Praze. V minulosti se jako dobrovolník zúčastnil řady zahraničních projektů, které mu rozšířily obzory. Od té doby se snaží angažovat jako dobrovolník i ve veřejném životě. V případě iniciativy Neschopnost zabíjí se rozhodl vzít věci do vlastních rukou. Věří v empatii a zodpovědnost, naopak bezohlednost a výmluvy ho zvedají ze židle. Pracuje jako analytik a ve svém povolání se snaží jednoduše vysvětlovat složité věci. Překládat jazyk jednoho kmene do jazyka druhého kmene. Byl by rád, kdyby se i lidé v naší zemi naučili lépe si rozumět.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay