Češi staví v Chile obří sluneční elektrárnu. Přijel se na ni podívat i Síkela

Největší projekt SOLEK Zdeňka Sobotky. Elektrárnu Leyda v Chile navštívil český ministr průmyslu Jozef Síkela

Společnost SOLEK českého průkopníka v oblasti obnovitelných zdrojů Zdeňka Sobotky buduje v Chile svůj doposud největší projekt. Fotovoltaický park Leyda bude mít výkon 95,2 megawattu, dvaapůlkrát větší, něž dosud největší fotovoltaická elektrárna v Česku (Ralsko). Rozkládá se na ploše 120 hektarů, na kterou by se vešlo 150 fotbalových hřišť. Leyda vzniká v chilském regionu San Antonio 90 km od hlavního města Santiago de Chile.

Chile se řadí k zemím s velmi moderní, udržitelnou energetikou využívající ve vysoké míře obnovitelné zdroje energie, nová elektrárna firmy SOLEK Leyda k tomu výrazně přispěje a pomůže s plněním dekarbonizačních cílů země. Skupina SOLEK měla příležitost přivítat na stavbě delegaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely.

„S rychlým růstem obnovitelných zdrojů rostou nároky na energetickou síť, což je jednou z výzev provázející modernizaci energetiky. Chile tyto výzvy již řeší a může být pro nás v tomto směru inspirací. Vyřešilo už řadu překážek, které v rámci proměny naší energetiky Českou republiku teprve čekají. Jsem rád, že s kolegy z Chile můžeme sdílet cenné zkušenosti,“ řekl Jozef Síkela.

Podnikatelská delegace českého ministra průmyslu přijela také podpořit aktivity českých firem jako SOLEK, které se chtějí aktivně zapojit do dekarbonizačních plánů Chile a dalších zemí Jižní Ameriky. „Je rozhodně příjemné vidět, že k modernizaci zdejší energetiky vysokou měrou přispívá česká firma, a pro mě bylo ctí její úsilí při jednání s chilskými protějšky podpořit,“ dodává ministr Síkela, se kterým podnikatelskou misi tvoří také zástupci firem z oblasti IT, energetiky a těžkého průmyslu. Druhou zastávkou této podnikatelské mise bude Uruguay.

Fotovoltaická elektrárna Leyda vyrobí ročně přibližně 185 gigawatthodin zelené energie, což odpovídá spotřebě asi 23 tisíc místních domácností v Chile, a zabrání vzniku 71 tisíc tun oxidu uhličitého. Elektřina z nového solárního parku významně přispěje k ambicióznímu plánu Chile být uhlíkově neutrální do roku 2050.

Výstavba chilského portfolia společnosti SOLEK je financována ve spolupráci s mezinárodními bankami BNP Paribas a Natixis. Investiční fond BlackRock poskytl mezaninové financování.

Rozvoj obnovitelných zdrojů Jižní Ameriky

Po spuštění bude elektrárna Leyda dodávat sto procent vyrobené energie prostřednictvím takzvaného PPA kontraktu (Power Purchase Agreement) s italskou společností ENEL Green Power. Jedná se o dlouhodobý́ kontrakt na dodávky energie mezi výrobcem zelené elektřiny a zákazníkem za předem stanovených podmínek.

„Chile to s obnovitelnými zdroji energie myslí vážně, má v této oblasti velké ambice, a díky tomu jsme tam schopni stavět velké projekty. Leyda je naše doposud největší investice. Věřím, že v elektrárnách takového rozsahu budeme pokračovat i nadále. SOLEK už působí v Chile 10 let. Získali jsme zkušenosti a důvěru finančních investorů, které nám umožní pokračovat v dalších velkých investicích do obnovitelných zdrojů nejen v Chile, ale i v dalších zemích, například v Kolumbii, Španělsku, Francii, Řecku, Rumunsku a také v České republice,“ říká zakladatel a CEO SOLEK Zdeněk Sobotka.

Projekt byl navržen v souladu s nejvyššími standardy na trhu a s ohledem na ekologické aspekty. Očekává se, že během výstavby vznikne čtyři sta přímých a nepřímých pracovních míst. Elektrárna má být uvedena do provozu ve 4. čtvrtletí roku 2024.

Skupina SOLEK se nyní zaměřuje také na nové a perspektivní oblasti, jako je vývoj plovoucích fotovoltaických elektráren, agrovoltaiky a bateriových úložišť. SOLEK je přední energetickou společnosti zabývající se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren v Evropě a Latinské Americe. V Chile, kde spravuje téměř čtyřicet fotovoltaických elektráren o celkové kapacitě přes 250 megawattů. Do konce roku 2023 měla celá skupina SOLEK připojeno nebo ve výstavbě 486 megawattů solárních elektráren.

Text a foto: Leyda