E.ON získal téměř poloviční podíl v Sun construct. Plánuje rozšiřovat fotovoltaickou nabídku

K zajímavé akvizici došlo začátkem března mezi Sun constructem a E.ONem, který v solární firmě odkoupil menšinový podíl.

Začátkem března odkoupil E.ON 49procentní podíl ve fotovoltaické společnosti Sun construct. „Dává nám to nový impuls a směr a moc se opět po letech těším na bližší spolupráci s Janem Zápotočným, který se včera stal jednatelem Sun constructu,“ uvedl na LinkedInu spolumajitel Sun construct Ondřej Pícha, který i nadále zůstane jednatelem ve výkonné funkci spolu s druhým majitelem většinového podílu Jiřím Pěstou.

Spojení společnosti Sun construct s E.ONem je výsledkem pětileté spolupráce. Firma zajišťuje pro E.ON realizaci velkého množství fotovoltaických elektráren a do budoucna chtějí společně nabízet širší portfolio instalací.

„Fotovoltaické elektrárny jsou bezpochyby budoucností energetiky. Akvizicí části firmy Sun construct posilujeme naše interní kapacity, abychom dokázali uspokojit poptávku a hlavně se mohli o naše klienty dlouhodobě a spolehlivě postarat,“ uvedl Jan Zápotočný.

„Naším cílem totiž není prodávat co nejvíce FVE, ale navrhovat ucelená energetická řešení, která následně i sami zrealizujeme a zajistíme jim údržbu a servis. Částečné spojení s firmou Sun construct je další dílek skládačky, který nás k tomuto cíli přibližuje,“ dodává Zápotočný. Výši transakce společnosti nezveřejnily.

Ještě loni dokázal Sun construct realizovat necelých 200 zakázek měsíčně a dodával výhradně velkým společnostem, kromě E.ONu také pro Innogy a ČEZ. V loňském roce pak začal nabízet instalace i obcím a firmám.

„Tím, že kupujeme minoritní podíl ve společnosti, se nestává formálně Sun construct součástí skupiny E.ON, rozhodně ale půjde o našeho nového parťáka v oblasti energetických řešení. Pevně doufáme, že s kolegy ze Sun constructu vytvoříme ještě pevnější spojenectví, díky kterému se nám ve vzájemné spolupráci podaří posunout kvalitu poskytovaných služeb a tím spokojenost našich zákazníků. Chceme se stát jedničkou na trhu v počtu instalací i ve volbě zákazníka,“ říká k akvizici v tiskové zprávě Claudia Viohl, generální ředitelka skupiny E.ON v České republice.

Podle tiskové zprávy společnosti E.ON polovinu loňských instalací provedl právě Sun construct, což byl jeden z důvodů, proč se rozhodli k akvizici přistoupit.

Ilustrační foto: E.ON