Moderní firmy

Advertoriál

Firmy mohou od března znovu žádat o dotace na fotovoltaiku. Nepodceňte projektovou přípravu, upozorňují odborníci

Od března mohou firmy znovu žádat o dotaci na instalaci fotovoltaických elektráren (FVE) z programu RES+ (Modernizační fond).

Podpora se týká elektráren s výkonem od 10 kW do 5 MW s vlastní spotřebou vyrobené elektřiny. Nejen kvůli této podmínce je zásadní správný návrh celého projektu tak, aby firma z dotace i z vyrobené energie získala maximum. S projektovou přípravou firmám nejlépe pomohou odborníci s dlouholetými zkušenostmi z mnoha typů realizací. Dodavatelem řešení by také měla být společnost s dlouhou historií a dostatečným kapitálovým zázemím, aby byla schopna nabídnout komplexní servis FVE po celou dobu její životnosti.

O obnovitelné zdroje energie je mezi firmami rostoucí zájem, protože jim umožňují snížit provozní náklady a tím si udržet konkurenceschopnost v době rostoucích nákladů. Zároveň jim dovolují naplňovat platné požadavky na splnění podmínek ESG, kladené na odpovědnost vůči životnímu prostředí.

O dotace z programu RES+ mohou žádat právnické a fyzické osoby, obce, města, příspěvkové organizace měst a obcí, které jsou nebo budou držiteli licence pro podnikání v energetických odvětvích (výroba elektřiny). Podporovány jsou instalace nových FVE s výkonem nad 50 kW (na katastrálním území Prahy nad 10 kW) a do 5 MWp (včetně) s vlastní spotřebou vyrobené elektřiny včetně bateriové akumulace nebo systémy výroby zeleného vodíku.

Vzhledem k požadavku spotřebovat vyrobenou energii v místě výroby je klíčové správně navrhnout parametry FVE podle potřeb a charakteristického průběhu spotřeby daného klienta. Proto je důležité, aby si firmy vybraly pro dodávku řešení partnera, který má s danými projekty dostatek zkušeností a mohou nabídnout služby komplexního poradenství, dodávky realizace i následného servisu.

„Prvním krokem při výběru fotovoltaického systému pro firmu je důkladné posouzení jejích současných a budoucích energetických potřeb. To zahrnuje analýzu spotřeby energie, vzorů jejího využívání a potenciálního růstu podniku. Porozumění těmto faktorům je klíčové pro dimenzování systému, který bude efektivně pokrývat energetické potřeby firmy,“ upřesňuje František Gajda, obchodně-technický ředitel B2B Columbus Energy.

„Vybrat správnou technologii a konfiguraci systému je klíčové pro maximální výkon a návratnost investice. Důležité je také provést detailní ekonomickou analýzu zahrnující počáteční investiční náklady, odhady úspor, možnosti financování a dotací a očekávanou dobu návratnosti,“ dodává Gajda.

Úvodní foto: Columbus Energy