Pozor na no-name tepelná čerpadla, za pár let se mohou rozbít a už je nikdo neopraví

Rekordní zájem o tepelná čerpadla neupadal ani v loňském roce. Investice do zařízení od neprověřených výrobců se ale může vymstít.

Ondřej Novák

18. 1. 2024

Zájem o tepelná čerpadla byl kvůli vysokým cenám energií v uplynulých letech rekordní, a stále více domácností tak může na vlastní kůži poznat hlavní výhodu této technologie: nižší účty za energie bez nutnosti omezit vlastní tepelný komfort. Sázka na neověřeného výrobce tepelného čerpadla se ale může ve výsledku hodně prodražit.

Tepelné čerpadlo představuje dlouhodobou investici na 10, 15 i více let. Bez občasných prohlídek se žádné zařízení neobejde a je potřeba myslet i na potenciální nutnost servisních zásahů nebo dostupnost náhradních dílů. A nejen v tomto mají samozřejmě velkou výhodu zavedení a známí výrobci.

„Varoval bych zejména před no name výrobci. Nevadí ani tak výroba v Číně, my se často ani nedozvíme, odkud čerpadlo opravdu pochází. Renomované značky se o zákazníka postarají. Horší ale je, když někdo přiveze velké množství čerpadel neznámé značky, začne je distribuovat a pak se o zákazníky už nestará. Hrozí, že po dvou třech letech se už nikoho nedovoláte a zařízení bude znehodnocené,“ upozorňuje Jiří Svoboda, jednatel společnosti Master Therm.

Snaha ušetřit přitom není chybou zákazníka, důležité ale je, aby znal reference firmy, od které nakupuje, a to jak ty, které se týkají přístupu při prodeji a instalaci, tak ty, které ukáže až čas, servis a třeba i nutnost řešit potíže.

Před pořízením tepelného čerpadla je nutné také podrobně zvážit, zda je tato technologie pro daný objekt skutečně vhodná. Pokud budova není zateplená a dochází v ní k velkému úniku tepla, přínosy tepelného čerpadla nemusí být tak velké. Pokud se prodejce po zateplení zákazníka neptá, jde obvykle o první z mnoha varovných signálů.

„Investor by měl tepelné čerpadlo vybírat společně s odborníkem, který nebude posuzovat pouze samotné tepelné čerpadlo, ale i vhodnost jeho instalace do objektu. Je důležité, aby tepelné čerpadlo včetně otopné soustavy poskytovalo správný tepelný komfort. Otopná soustava musí s čerpadlem spolupracovat a někdo musí posoudit tepelnou ztrátu objektu, aby bylo možné tepelné čerpadlo správně navrhnout,“ dodává Svoboda.

Železnou oponu poznáte i dle typu tepelného čerpadla

Firma Master Therm vznikla v Česku před téměř 30 lety. V současnosti ale 70 procent své produkce vyváží do západní Evropy a v zájmu i ochotě investovat do pokročilých technologií sleduje výrazný rozdíl. Nejčastěji pořizovaným typem tepelného čerpadla v Česku je technologie vzduch – voda, kdy zařízení bere teplo z venkovního vzduchu. Tento typ je levnější na pořízení, ale vykazuje nižší energetickou účinnost než tepelná čerpadla země – voda, která jsou na západě více oblíbená než u nás.

V zimě totiž vzduchové čerpadlo musí čelit náročnějším provozním podmínkám v části topné sezony je potřeba do vytápění zpravidla zapojit i bivalentní zdroj (například elektrokotel). Což u zemního čerpadla díky stále teplotě zdroje, země, potřeba není. I za takových podmínek může být ale vzduchové čerpadlo samozřejmě stále výhodnější než jiné typy vytápění.

Poslechněte si celý aktuální díl podcastu Pod proudem:

„Český trh, společně s dalšími východními trhy, je hodně specifický převahou tepelných čerpadel vzduch – voda. To je v Evropě výjimečné, protože západní Evropa používá daleko více zařízení země – voda, která představují 30 procent trhu. V České republice tvoří vzduch – voda 96 procent a země – voda pouhá dvě procenta,“ říká Jiří Svoboda, podle kterého je nastavení českého trhu dáno sníženou kupní silou a také chováním instalačních firem. Ty jsou už na vzduchová tepelná čerpadla a jejich jednoduchou instalaci zvyklé a do pokročilejších technologií se tolik nehrnou.

Technologie země – voda čerpá teplo ze zemního kolektoru, jehož vybudování je sice dražší, ale čerpadlo má díky stabilnímu přístupu tepelné energie až o třicet procent vyšší účinnost a stálý přístup tepelné energie. Výhody zemních čerpadel se tak ukazují zejména po příchodu mrazivých teplot, protože čerpadlo má stabilní zdroj tepelné energie nezávislé na aktuálním počasí. Vzduch – voda oproti tomu musí vydávat energii navíc na odtávání výparníku, což snižuje jeho účinnost.

Rozvoji tepelných čerpadel v uplynulých letech nahrály zejména vysoké ceny plynu a dalších paliv. Řada českých domácností i firem a průmyslových podniků navíc objevila výhody tepelných čerpadel i v letním provozu, kdy technologie může místo vytápění naopak chladit, a sloužit tak jako klimatizace.

Pokles ceny plynu může zájem potenciálně přibrzdit, zatímco jeho cena se ale může vyvíjet mnoha směry, vývoj ceny elektřiny bude pravděpodobně spojován spíše s poklesem díky rozvoji obnovitelných zdrojů a výkyvy v závislosti na jejich dostupnosti. Jiří Svoboda upozorňuje, že tepelná čerpadla se ale mohou zapojit i do chytrého hospodaření s energiemi.

„Musíme tepelné čerpadlo chápat jako obnovitelný zdroj. Cena elektřiny v budoucnu už nebude konstantní, ale bude proměnná podle toho, jak budou vyrábět obnovitelné zdroje. Setkáváme se s tím už ve Velké Británii, kdy řada domácností je na spotovém trhu. Tepelné čerpadlo dodáváme v konfiguraci, kdy si regulace zjišťuje ceny na příštích 48 hodin a provoz čerpadla tomu přizpůsobuje,“ vysvětluje Svoboda.

Zařízení tak dokáže svou práci řídit podle toho, zda očekává vysoké ceny nebo naopak nízké či dokonce záporné. Pokud se podle předpovědi blíží příznivé ceny elektřiny, tak tepelné čerpadlo dokáže objekt i do určitě míry přetopit a vyhřát (nebo vychladit) jej „do zásoby“ na dobu, kdy elektřina opět podraží.

Aktuální díl si můžete poslechnout i na podcastových platformách Spotify / Apple / Google

Ilustrační foto: Master Therm