Do roku 2030 můžeme mít až třikrát více obnovitelných zdrojů. Je to reálné, potvrzuje šéf IEA

Abychom dokázali splnit cíle, které si národy zadaly na COP28, je třeba ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů do roku 2030, vychází z nové studie Mezinárodní agentury pro energii.

Potenciál obnovitelných zdrojů rozhodně není vyčerpaný, shodují se odborníci Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v nové studii. Jen v roce 2023 vzrostly instalace obnovitelných zdrojů o 50 procent a dosáhly téměř 510 gigawattů výkonu.

Nejčastějším obnovitelným zdrojem se staly solární panely, které představují zhruba tři čtvrtě nově nainstalovaných elektráren. Dlouhodobě jeden z nejhorších znečišťovatelů planety, Čína, navíc staví nové nejen solární elektrárny raketovým tempem. Například větrných turbín za rok 2023 přibylo v Číně o 66 procent víc, než v předchozím roce. Stejně tak investuje do vodní energie.

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol ale vysvětluje, že nestačí podporovat větrné a solární zdroje energie, ačkoliv je jejich instalace nejsnazší. Důležitá je podle něj také diverzifikace energetického mixu, která poslouží jak k lepší bezpečnosti, tak k širším možnostem rozvíjení obnovitelných zdrojů.

Tempo instalací musíme zrychlit

Celkově ze zprávy vyplývá, že pokud chceme do šesti let dosáhnout cílů konference COP28, musíme výrazně zrychlit tempo a ztrojnásobit stávající výkon obnovitelných zdrojů. Podle Birola to ale je reálné. Letošní a příští rok proto musí být ve znamení výstavby nových zdrojů a předstižení podílu uhelných elektráren.

„Za současných politických i tržních podmínek zvýšíme kapacitu obnovitelných zdrojů do roku 2030 jen dva a půl krát, a to nestačí,“ komentuje Birol. Ze závěrů studie také vyplývá, že je nutné zaměřit se i na nové dosud nevyužívané zdroje energie a také akumulaci.

„Věřím, že vodík bude hrát velmi důležitou roli v boji s klimatickou změnou a dobře poslouží také k diverzifikaci energetického mixu,“ komentuje Birol. Jeho nástup je v současnosti zbytečně pomalý, v roce 2030 by se měl podílet pouze na 7 procentech plánovaných zdrojů.

O něco lépe jsou na tom biopaliva, která by měla nahradit stávající dieselové zdroje energie tam, kde to jinak nejde. „Očekáváme, že rozvíjející se ekonomiky v čele s Brazílií a Indií v příštích pěti letech budou zásobovat 70 procent celosvětové poptávky po biopalivech,“ uvádějí autoři studie. Stejně jako u vodíku jsou ale technologie na výrobu biopaliv pozadu oproti ideálnímu stavu.

Foto: Freepik