Velký krok pro zelený vodík. První průmyslový elektrolyzér je cestou k nezávislosti

Česká ekonomika může ode dneška počítat se stabilními dodávkami prvních kilogramů paliva budoucnosti, bezemisního zeleného vodíku.

Plyn vyrobený pomocí velké fotovoltaické elektrárny za podpory větrné energie v zařízení skupiny Solar Global se uplatní při dlouhodobé akumulaci elektřiny z čistých zdrojů a poputuje i ke spotřebitelům z průmyslu nebo sektoru čisté dopravy.

Slavnostního spuštění prvního průmyslového elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku se v centrále společnosti Solar Global v Napajedlích zúčastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr životního prostředí Petr Hladík. Partnerem události byl Svaz moderní energetiky. Elektrolyzér s protonovou vodivou membránou (tzv. PEM – Proton Exchange Membrane), doplněný o bateriové úložiště, ročně díky energii z obnovitelných zdrojů vyrobí osm tisíc kilogramů bezemisního vodíku. Takové množství umožňuje ujetí 800 tisíc kilometrů v případě využití v osobním vozidle s vodíkovým pohonem nebo 80 tisíc kilometrů při natankování do vodíkového autobusu.

„Zelený vodík umožňuje dlouhodobě, i v řádu měsíců, akumulovat čistou energii z obnovitelných zdrojů a vhodně tak doplňuje velkokapacitní bateriová úložiště, která jsou efektivní v krátkodobém skladování přebytků z fotovoltaiky nebo větrných elektráren. Solar Global před šesti lety jako vůbec první energetická společnost v Česku uvedla do provozu velkokapacitní bateriové úložiště a jsem hrdý, že si nyní můžeme připsat prvenství i z hlediska technologií pro dlouhodobou akumulaci do zeleného vodíku v průmyslové aplikaci,“ říká předseda představenstva skupiny Solar Global Vítězslav Skopal.

Potenciál zeleného vodíku je obrovský

„Zelený vodík má obrovský potenciál. Jde o čistý a udržitelný zdroj energie, který nám umožní snížit naši závislost na fosilních palivech a zároveň snížit emise skleníkových plynů. Dnešní slavnostní spuštění elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku je tedy dalším významným krokem na naší cestě k vyšší energetické nezávislosti, bezpečnosti a celkově zdravějšímu životnímu prostředí,“ uvádí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Jsem moc rád, že jsem dnes při mém celodenním výjezdu do Zlínského kraje mohl navštívit pilotní průmyslový elektrolyzér na zelený vodík v Česku. Díky podpoře z Modernizačního fondu se mohou v Napajedlích naplno pustit do využití bezemisního paliva budoucnosti. Zelený plyn považuji za řešení, které v budoucnu vedle baterií pomůže řešit přebytky elektřiny ze solárních a větrných elektráren,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Postupné využití vodíku v praxi je podle Hladíka součástí mozaiky řešení pro ekonomiku nezávislou na fosilních palivech. „Zelený vodík pomůže k dekarbonizaci průmyslových podniků nebo hromadné veřejné dopravy. Nedávno vládou schválený klimaticko-energetický plán, spolupřipravovaný Ministerstvem životního prostředí, počítá s vodíkem jako udržitelnou náhradou zemního plynu. Výhodou zeleného vodíku je navíc možnost výroby přímo v Česku. Naším cílem je v roce 2030 vyrobit až 32 tisíc tun vodíku,” dodává Petr Hladík k celostátním cílům v oblasti zeleného vodíku.

První energetický systém na průmyslovou výrobu zeleného vodíku vznikl za podpory Modernizačního fondu. Elektrolyzér o výkonu 230 kilowatt má životnost 50 tisíc hodin provozu a může potenciálně vyrobit 29 900 kilogramů vodíku ročně. Zařízení společnost instalovala na jaře a od června byl v testovacím provozu. Nyní elektrolyzér poběží v kontinuálním zatížení. V plně zeleném režimu momentálně dokáže vyrobit v průměru 22 kilogramů zeleného vodíku za den, maximální kapacita činí 82 kilogramů tohoto plynu denně.

„V režimu provozu pouze z obnovitelných zdrojů vyrobí téměř 8 tisíc kilogramů vodíku ročně, a to díky energii z fotovoltaické elektrárny o výkonu 611 kWp, která je umístěna na střeše a fasádě centrály Solar Global v Napajedlích. Systém jsme doplnili i bateriovým úložištěm o kapacitě 206 kWh a výkonu 100 kW. Zelený vodík je skladován ve vyrovnávacím tlakovém zásobníku o kapacitě 640 litrů,“ upřesňuje Vítězslav Skopal.

První využití vodíku v praxi

„V Česku v nedávné době vzniklo už několik jednotlivých zařízení na výrobu zeleného vodíku, ale jde pouze o pilotní projekty určené k testování praktického využití tohoto zeleného plynu. Solar Global je první společnost u nás, která se do výroby zeleného vodíku pustila ve velkém průmyslovém měřítku, má promyšlenou ekonomiku projektu, uplatnění technologie na trhu i vizi, jak z vodíku udělat integrální součást svého podnikání. A ve Svazu moderní energetiky jsme hrdí, že můžeme být u psaní příběhu zavádění zeleného vodíku do praktického využívání v českých podmínkách,“ dodává výkonný ředitel Svazu moderní energetiky Tomáš Buzrla.

Zelený vodík chce společnost Solar Global využít zejména pro akumulaci energie. Přidružený tlakový zásobník dokáže uchovat 400 kilogramů tohoto plynu, což představuje ekvivalent velkokapacitního bateriového úložiště o kapacitě 13 megawatthodin. Celkový potenciál akumulace fotovoltaické energie je 246 megawatthodin ročně. V areálu do dvou let vznikne také plnicí stanice pro vozy s vodíkovým pohonem, která umožní natankovat osobní automobil za méně než 8 minut. Vedle vodíku bude elektrolyzér vyrábět i bezemisní kyslík využitelný v průmyslu, potravinářství nebo zdravotnictví.

„Zelený vodík je klíčový pro dekarbonizaci české energetiky a ekonomiky. Vedle zajištění dlouhodobého skladování energie z čistých zdrojů pomůže také nahradit část dovážených fosilních paliv a dekarbonizovat ty průmyslové sektory, které není možné elektrifikovat a snižování uhlíkové stopy je u nich problematické. Jde zejména o chemický nebo metalurgický průmyslu, případně těžkou nákladní dopravu. Výroba tohoto paliva budoucnosti doposud v Česku probíhala jen v malých pilotních projektech, ale energetický komplex v Napajedlích je důkazem, že zelený vodík zvládneme v Česku vyrábět i v průmyslovém rozsahu,“ upřesňuje Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.



Foto: Solar Global