Sbohem, nafto: Volvo příští rok skončí s dieselovými motory. Do roku 2030 i s benzínem

Poslední dieselový motor společnost Volvo vyrobí začátkem roku 2024, a do roku 2030 už přejde plně na pouze elektrické vozy.

Velký krok od tradice směrem k bezemisním cílům představila společnost na konferenci o klimatu v New Yorku. Automobilka oznámila tři důležité termíny. Konec dieselových motorů plánuje Volvo na začátek roku 2024. Plný přechod na elektromobilitu chce společnost uskutečnit do konce roku 2030 a do roku 2040 chce být automobilka plně klimaticky neutrální.

Zástupci společnosti to označili za důležitý závazek, který z automobilky udělá jednoho z prvních výrobců tradičních značek automobilů, kteří se k podobnému skoku odhodlali. Již loni totiž ukončili vývoj spalovacích motorů a prodali podíl ve společnosti Aurobay, která se fosilními palivy zabývá.

„Elektrická auta jsou naší budoucností a jsou lepší než spalovací motory. Jsou méně hlučná, méně vibrují, netvoří výfukové emise a nemají takové servisní náklady pro zákazníky,“ komentuje Jim Rowan, výkonný ředitel společnosti Volvo Cars.

Stejné rozhodnutí učiní i Ford a Mercedes

„Nyní se plně soustředíme na vytvoření širokého portfolia prémiových, plně elektrických vozů splňujících vše, co naši zákazníci od vozů Volvo očekávají. A jsou důležitou součástí naší reakce na změnu klimatu,“ uvedl Rowan.

Podle Rowana je rozhodnutí společnosti reakcí na zprávu OSN o naléhavosti klimatické krize. Uvedl, že je nejvyšší čas, aby průmysloví i političtí lídři byli rozhodní a zavedli smysluplnou politiku a opatření v boji proti změně klimatu. „My jsme odhodláni splnit svůj díl práce a vyzýváme naše kolegy i politické vůdce, aby zas splnili ten svůj,“ řekl.

Společnost Volvo patří k signatářům Glasgowské deklarace o bezemisních vozidlech. Tu podepsalo zatím čtrnáct automobilek, mezi kterými je také třeba Mercedes, Jaguar Land Rover, General Motors či Ford.

Součástí deklarace je slib, že do roku 2040 přejdou automobilky na naprosto bezemisní provoz a vozy na fosilní paliva přestanou prodávat do roku 2035. „Přestože náš vlastní cíl elektrifikace je ambicióznější než tento, doufáme, že svými činy inspirujeme další společnosti k odvážnějšímu postupu proti klimatické změně,“ uvedla v prohlášení společnost.

Rychlý vývoj trhu jen reaguje na rychlou poptávku

„Naše rozhodnutí vzdát se dieselů už na začátku roku 2024 ilustruje, jak rychle se mění automobilový průmysl a světová poptávka zákazníků tváří v tvář klimatické krizi,“ okomentovali zástupci Volva.

První větší investice do elektromobility přitom tradiční starší automobilky začaly rozvíjet teprve v roce 2019. Od té doby trend značně obrátil, což je dané jednak vývojem poptávky, přísnějšími emisními normami i zaměřením se na elektrifikaci. Vliv bude mít také rozšířená infrastruktura.

Již nyní ale většinu nově prodaných aut společnosti Volvo tvoří elektrické vozy, případně hybridy. „Dieselové motory sice vypouštějí méně oxidu uhličitého než benzinové motory, produkují ale daleko více plynů, které mají nepříznivý vliv na kvalitu ovzduší, například oxidů dusíků,“ uvádí společnost. Kdy má v plánu skončit s benzinovými pohony, zatím neuvedla.

Foto: Volvo