ČEZ hlásí rekordní zájem o zelenou a jadernou elektřinu. Firmy chtějí urychleně snižovat emise

Jen za první letošní půlrok převýšil zájem o zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů a jadernou elektřinu poptávku za celý loňský rok, a dokonce ji o patnáct procent předčil.

Zájem firem o elektřinu pocházející z obnovitelných a jaderných zdrojů výrazně roste. Objem zasmluvněné ekologické elektřiny na letošní rok od ČEZ ESCO je rekordní a dosahuje 2,7 terawatthodiny. Další smlouvy jsou přitom před uzavřením, takže by se celkové letošní dodávky ekologicky certifikované elektřiny od ČEZ ESCO mohly přiblížit čtyřem terawatthodinám a meziročně stoupnout téměř na dvojnásobek.

Společnost ČEZ ESCO zasmluvnila v prvním pololetí letošního roku vyšší dodávky ekologické elektřiny než za celý loňský rok. Poptávka po bezemisní elektřině stoupá, zejména ze strany firem, které musí snižování klimatické stopy prokazovat v rámci svých dodavatelských řetězců.

„Úkolem ČEZ ESCO je pomoct s dekarbonizací našim zákazníkům z oblasti průmyslu, obcí i veřejné správy. Řada z nich si pořizuje vlastní fotovoltaické elektrárny, které jim umožňují snížit provozní náklady za energie na desítky let dopředu a zároveň snížit emise. Další možností je zajistit si dodávky bezemisní elektřiny, která je doprovázena certifikátem zaručujícím, že zákazník skutečně odpovídajícím způsobem snižuje emise CO2. Zájem o dodávky bezemisní elektřiny rok od roku roste a letos by mohly být její dodávky oproti loňsku dvojnásobné,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Objem zasmluvněné ekologické elektřiny je za první pololetí letošního roku už o 15 procent vyšší než za celý loňský rok; konkrétně u zelené elektřiny z obnovitelných zdrojů stoupl zatím letos o 11 procent na dvě terawatthodiny, u jaderné elektřiny pak o čtvrtinu na 700 gigawatthodin.

Další smlouvy jsou přitom před uzavřením, takže by se celkové letošní dodávky ekologicky certifikované elektřiny od ČEZ ESCO mohly přiblížit čtyřem terawatthodinám a meziročně stoupnout téměř na dvojnásobek. Trend růstu je dlouhodobý: o desítky procent stouply dodávky ekologické elektřiny i loni.

Mezi významné zákazníky, kteří od ČEZ ESCO odebírají zelenou nebo jadernou elektřinu, patří společnosti z oborů stavebnictví, automobilového průmyslu, banky, ale i obchodní řetězce. Jednou z posledních významných zakázek jsou dodávky pro operátora T-Mobile, který každý rok odebere sto gigawatthodin zelené elektřiny. ČEZ ESCO bude zásobovat energií tři tisíce jeho odběrných míst od roku 2024 až do roku 2026. Dalšími velkými zákazníky jsou například SPOLCHEMIE nebo Eurovia.

Skupina ČEZ v rámci svého příslibu naplnit závazky Pařížské dohody oznámila strategii Čistá Energie Zítřka. Mezi ambiciózní cíle strategie patří plán vybudovat do roku 2030 dalších šest tisíc megawatt obnovitelných zdrojů, skončit s využíváním uhlí v teplárenství a výrobu elektřiny z uhlí omezit na minimum. Do roku 2040 chce být ČEZ klimaticky neutrální.

Text a foto: Tisková zpráva