Vandalové ničí dobíječky pro elektromobily. Neštítí se je ani pomazat výkaly

Odřezané kabely u elektronabíječek v pražských Čestlicích vzbudily na sociálních sítích pozdvižení. Škodu poškozené stanice vyčíslila společnost E.ON na 100 tisíc korun.

A není to poprvé. Konkrétně nabíjecí stanice v Čestlicích je opravována již po několikáté, sdělil pro Obnovitelně.cz jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure Martin Klíma. „Úplně běžné to není, nicméně na několika stanicích se nám to stává,“ podotkl.

Společnost registruje poškození elektrické nabíječky zhruba jednou za tři měsíce. Přímo v Čestlicích ale došlo k odstřižení kabelů během posledního půl roku již třikrát. Vandal či zloděj odstřihl úplně všechny kabely na všech stanicích.

Spočítejte si úsporu díky fotovoltaickým panelům

Podle provozovatelů nabíjecích stanic jde především o vandalismus, pro krádeže nebudou příliš výdelečné. „Nejčastěji se jedná o ustřižené kabely, dále silné znečištění stanice, rozbité dobíjecí konektory. Dobíjecí stanici v Praze nám vandal dokonce pomazal exkrementy,“ informoval Klíma. 

Podobný případ registruje i skupina ČEZ, i když v menším množství. „Je pravdou, že k podobnému případu došlo i v naší síti veřejných dobíjecích stanic. Rozhodně ale platí, že nejsme svědky širšího vandalismu, lidé mají k dobíjecím stanicím určitý respekt. Také výtěžek z prodeje cenných kovů není v tomto případě úměrný vynaloženému úsilí,“ říká mluvčí Martin Schreier.

Informaci, jak chtějí stanice zabezpečit proti opakování podobných činů, ale nesdělil. „Ve spolupráci s infrastrukturními partnery (obchodní centra, čerpací a stravovací řetězce a tak dále) například zajišťujeme pokrytí větší časti sítě kamerovými systémy. Činíme i další opatření, ale detail si s dovolením necháme pro sebe. Nechceme nikomu dávat návod,“ vysvětlil Schreier.

Podobný přístup volí i E.ON, jehož poškozená jedna stanice vyjde zhruba na 100 tisíc korun. „Úmyslnému poškozování nabíječek bohužel zcela zabránit nelze, nicméně na místě můžeme posílit preventivní ochranná opatření – třeba nainstalovat kameru nebo zintenzivnit osvětlení,“ říká Klíma.

Ilustrační foto: Kristýna Čermáková