Odpůrci parkování na chodníku slaví úspěch, soud zrušil rozhodnutí pražské radnice

Případ, o kterém informovala redakce Obnovitelně.cz, má pokračování. Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí radnice Prahy 4, která vyznačila v ulici Horní parkovací místa na chodníku pro chodce.

Ondřej Hudec

21. 6. 2023

To vzbudilo nevoli místních, kteří postup městské části napadli u soudu.

„Cítím velké zadostiučinění, že zvítězil zdravý rozum. Situace před naším domem je pro naše děti opravdu nebezpečná. Těším se, že bude parkoviště už brzy odstraněno. Děkuji tímto také panu advokátovi Štěpánu Holubovi za účelnou právní pomoc,“ uvedla nyní pro Obnovitelně.cz Tereza Czesany Dvořáková, obyvatelka zmíněné ulice, která se spolu s dalšími dvěma sousedy rozhodla obrátit po neúspěšném jednání s radnicí na soud.

Připomeňme, že celý spor odstartoval tehdy, když Radnice Prahy 4 v ulici Horní ze dne na den bez předchozí konzultace namalovala parkovací pruhy.

„Začali jsme otevřeným dopisem, komunikací s občany i médii, interpelací na zastupitelstvu. Poukazujeme zejména na to, že postup radnice je za hranou zákona. Odvolávají se na ‚podněty občanů‘, kteří toto chtěli. Radnice vyslyšela jednotky občanů, ale obešla stovky dalších, kteří v ulici bydlí. Zákon jí ukládá před takovouto změnou informovat občany a vypořádat jejich připomínky. A to se nestalo, přestože mělo. A proto žádáme soud, aby opatření zrušil,“ popsal další z nespokojených obyvatel ulice Jiří Benedikt naší redakci v minulém textu, jaké možnosti využil před samotným podáním žaloby.

Radnice Prahy 4 svůj krok vysvětlovala nedostatkem parkovacích míst v této lokalitě. „Je rozhodně lepší, když řidiči parkují na vyznačených a upravených místech než na chodníku nebo v zeleni,“ řekl pro Obnovitelně.cz ke kontroverznímu rozhodnutí radní pro dopravu Městské části Praha 4 Jaroslav Míth (ODS).

„Po odpůrkyni je možné spravedlivě požadovat, aby vydané OOP obsahovalo důvody, proč byla přijata varianta 2 dopravního řešení, zda přijaté řešení dostatečným způsobem zajišťuje bezpečnost chodců za situace, kdy jsou parkovací stání posunuta na chodník. Není totiž zřejmé, z jakého důvodu byl učiněn závěr, že nové šikmé stání nebude zabírat tolik prostoru chodníku, zachovaný průchod východním chodníkem tak bude širší, za situace, kdy podle varianty 1 k částečnému šikmému stání měl být využit pouze východní chodník, což se jeví jako chodcům vstřícnější řešení,“ uvedl nyní Městský soud v Praze ve svém rozsudku, který má redakce k dispozici.

Nově stanovené šikmé stání navíc podle soudu „významným způsobem zasahuje do chodníku pro chodce. Jakým způsobem bude bezpečnost chodců řešena, nelze seznat,“ konstatuje dále soudní senát.

„Jsem rád, že soud potvrdil, že postup radnice byl nezákonný a opatření zrušil. V takovýchto situacích musí radnice vypořádat připomínky občanů. A to považujeme za důležité, zejména proto, že většina obyvatel ulice automobil nevlastní nebo nevyužívá zóny placeného stání. Zato chodník jako veřejný prostor před našimi domy používáme všichni,“ dodává Benedikt pro Obnovitelně.cz k čerstvému rozsudku.

Co bude dál s parkovacími místy v ulici Horní, je nyní otevřené. „Úřad má na rozhodnutí o dalším postupu 60 dní od nabytí právní moci soudního rozhodnutí. Může se rozhodnout pro jednu ze tří variant: buď současnou úpravu zruší, nebo může současnou úpravu zachovat s novým zdůvodněním, anebo rozhodne o jiné úpravě,“ uvedl pro server Zdopravy.cz mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Místní občané, které zmíněná kauza aktivizovala, podle předchozího vyjádření pro naši redakci nyní plánují mít dění v jejich městské části více pod drobnohledem. „V případě, že radnice navrhne, nebo zrealizuje další podobnou devastaci veřejného prostoru, určitě se rázně ozveme,“ popsal další plány rezidentů Benedikt.

Úvodní foto: Unsplash