Konec zacpaného centra? Praha plánuje zpoplatnění vjezdu do historického jádra metropole

Omezení zbytných průjezdů centrem i návštěvnického parkování. Pražský magistrát ve spolupráci s první městskou částí chystá zásadní opatření.

Ondřej Novák

11. 5. 2023

O záměru informovaly České noviny. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) to oznámili na diskuzi o dopravě. Město tímto opatřením chce dosáhnout zklidnění dopravy v historickém jádru a zmírnit zahlcenost centra dopravou.

Podle Hřiba má zpoplatnění průjezdu centrem pomoci i městské hromadné dopravě. Pravidelně se totiž stává, že auta brzdí či úplně blokují tramvaje a autobusy, na což doplácejí cestující v nich. O zavedení opatření bude rozhodovat městské zastupitelstvo.

Praha 1 také dlouhodobě bojuje s nedostatkem parkovacích míst. Městská část chce problém zmírnit omezením návštěvnického parkování. V modrých zónách by tak nově měli parkovat pouze rezidenti.

Praha v posledních letech zažívá výrazný nárůst automobilové dopravy. V roce 2021 to bylo více než 1,2 milionu vozidel, přitom ještě v roce 2015 jich bylo o 300 tisíc méně. Automobily kromě prachu a polétavých částic navíc produkují i karcinogenní oxidy dusíku, jejichž hodnoty v centru města vysoce přesahují limity. Proti příliš silné automobilové dopravě probíhaíj poslední měsíce i pravidelné protesty za zavedení plošné třicetikilometrové rychlosti.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay