Světový unikát z Hodonína: Supermoderní učebna Archimedes naučí žáky kompostování nebo virtuální realitu

Po celém světě by měly vzniknout desítky unikátních venkovních učeben Archimedes. Nápad vzešel z České republiky, přičemž první takové zařízení vyrostlo v Hodoníně.

Pavel Baroch

6. 4. 2023

Je postavená z recyklovaných materiálů, prošpikovaná nejmodernějšími technologiemi a energeticky soběstačná. V areálu hodonínské Základní školy U Červených domků otevřeli na konci března unikátní venkovní celoroční učebnu, která se stane součástí obdobných zařízení po celém světě.

Z učebny bude možné propojit žáky, pedagogy a další odborníky z různých koutů planety. Ostatně už při slavnostním představení došlo na videohovor žáků s experty v Dubaji, Bangkoku nebo s členy české expedice v Antarktidě.

„Naším cílem je vytvořit mezinárodní síť učeben, které školám, ale i dalším vzdělávacím institucím, umožní moderní výuku přírodních věd v krásném venkovním prostředí,“ řekl Antonín Koplík, jednatel společností Moram a EduVision.

„Všechny učebny budou propojené prostřednictvím webové platfomy a díky tomu budou moci žáci a učitelé z celého světa spolupracovat na společných projektech za stejných výchozích podmínek a vzájemně sdílet zkušenosti a výsledky svých bádání,“ dodal Koplík, autor hodonínské učebny a současně lídr aliance Elements For Smart City, která je součástí Exportní aliance CzechTrade.

„Program Exportní aliance jsme představili před více než dvěma lety a za tuto dobu vznikla řada unikátních projektů, které byly firmy schopné společně a za pomoci CzechTrade mnohem rychleji zrealizovat, než kdyby se do nich pouštěly samostatně,“ řekl Radomil Doležal, generální ředitel CzechTrade.

Jedním z nich je právě Archimedes. „Nabízí ekologická i energeticky soběstačná řešení univerzální učebny. Jeho myšlenka vznikla v rámci Exportní aliance CzechTrade Elements For Smart City,“ dodal Doležal.

Amazonské pralesy na vlastní oči

Náklady na vybudování učebny dosáhly částky tří milionů korun. Město Hodonín se podílelo vystavěním základů stavby a Jihomoravský kraj přispěl částkou půl milionu korun. Zajištění zbývajících financí bylo v režii právě hodonínské společnosti Moram a jejích partnerů.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

Dřevostavba je doslova od podlahy po strop vybavena digitálními technologiemi a zařízeními, která slouží pro monitorování přírodních jevů. „Je to dynamický projekt, který se pořád rozrůstá, v této chvíli zde máme zelenou zahradu, vermikompostéry, termokamery, máme tam digitální meteorologickou stanici, speciální tabuli i dotykový displej, bude tam virtuální realita a pořád se to rozšiřuje,“ řekl Antonín Koplík.

Vedle toho, že je budova postavená z recyklovaných materiálů a energeticky soběstačná, má také solární čerpadlo, zavlažovací systém pro údržbu zelené stěny včetně nádrže na dešťovou vodu. Vnitřnímu prostoru dominují dřevěné lavice, ale nabízí také vysouvací pódium a propojení s venkovním prostorem pomocí posuvných dveří.

Díky wifi, interaktivní TV i audio technice se dá sál rovněž využít pro pořádání videokonferencí. Prostřednictvím mikrokamer mohou děti sledovat život uvnitř ptačí budky nebo krmítka. Projekt však slibuje mnohem více než pouhé pozorování přírody.

„Má to dvě roviny, jedna rovina je propojení žákovských týmů, tedy že škola v Hodoníně vytvoří tým a spojí se například se školou ve Švédsku, Finsku, v Americe, a budou pomocí stejných pomůcek zkoumat třeba přírodovědné jevy,“ uvedl Antonín Koplík.

„A druhá věc je ta, že máme více než šedesát spolupracovníků po celém světě, kteří se budou online přihlašovat přes webovou platformu a například člověk v Amazonii bude ukazovat deštné pralesy, člověk v Egyptě ukáže, jak to vypadá na pyramidách a podobně,“ dodal.

Další učebny v 15 zemích světa

Projekt Archimedes je zároveň součástí koncepce SMART City, kterou město Hodonín dlouhodobě vytváří. Starosta Libor Střecha (Hnutí PRO Hodonín) uvedl, že s firmou Moram zahájilo město spolupráci už před ničivým tornádem, které zasáhlo jižní Moravu v červnu 2021. A právě i kvůli této extrémní bouři následně vznikla unikátní celoroční venkovní učebna pro třicet až šestatřicet žáků.

„Je to parádní nejen pro edukaci učitelů, ale hlavně dětí, které mohou pracovat s moderními technologiemi, v ekologickém a udržitelném prostředí, s možností propojení do dalších škol po celém světě. Věřím, že se to podaří nastartovat a že to bude fungovat,“ řekl Libor Střecha.

Z unikátního ekologického vzdělávacího zařízení byl nadšený i jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Přijeli jsme do Hodonína otevřít na ZŠ U Červených domků venkovní učebnu Archimedes. Jo. I tuhle školu poškodilo tornádo. A škola se nevrací do původního stavu, ale posouvá se hodně daleko,“ napsal Grolich na svůj Facebook.

Učebna Archimedes je sice zatím první svého druhu, ale její autor Antonín Koplík věří, že to tak nezůstane. „Máme v současné době třicet škol v České republice, se kterými jednáme o realizaci, a patnáct států po celém světě, kde bychom měli stavět,“ konstatoval Koplík.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Město Hodonín