Šetrný vánoční stromek? Berte křivé kusy k vyřazení nebo jedle v květináči

Zhruba každý desátý vánoční stromek putuje rovnou do drtičky. Do prodeje se nedostanou kvůli drobným nedokonalostem, například křivému kmínku nebo větvím.

Anna Jurečková

18. 12. 2022

Upozorňuje na to projekt Zachraň stromek, který chce zamezit plýtvání uřezanými stromy. Iniciativa vznikla letos a představuje jednu z variant, jak si pořídit zelený symbol Vánoc v souladu s udržitelností.

„Jako zákazníci požadujeme co možná nejdokonalejší kousky. Proto prodejci odkupují od pěstitelů a zemědělců jen ty stromečky, které přesně splňují požadavky na perfektní vzhled. Kvůli tomu pak končí v drtičce a místo nich se musí uřezávat další a další, aby se uspokojila poptávka, než aby se využily na osazování volných ploch nebo lesů zničených kůrovcem, požáry a podobně,“ říká Jana Brišová, zakladatelka projektu Zachraň stromek.

Brišová dodává, že nejekologičtější variantou je vždy živý stromek, i proto, že po deset až dvanáct let svého růstu vyráběl kyslík a čistil ovzduší. Jako zásadní zmiňuje také stoprocentně lokální původ, na který Zachraň stromek klade důraz. Jedle Madlenka i smrk Hubert pochází z jižních Čech.

Plasťák je nerecyklovatelný

„Vůbec nejhorší variantou jsou umělé stromečky. A to i když si je necháte deset, dvacet let. Nejen, že se při jejich výrobě dostává do ovzduší množství škodlivých látek. Stromky takové látky i obsahují. Výroba jednoho stromečku spotřebuje tolik kyslíku, kolik ho vyrobí stovky stromů za deset let,“ doplňuje Brišová.

Nejčastěji jsou vyrobeny z ropného PVC, který je nerecyklovatelný. Umělé stromy proto končí na skládkách. „Nemluvě o tom, že se vyrábí povětšinou v Číně, a tak jejich logistika představuje pro životní prostředí velkou zátěž,“ uzavírá.

Kompromis mezi dodržováním tradic a ekologií nabízí i organizace Bezobalu. Ta prodává české smrky a borovice, které lesníci pravidelně vyřezávají, protože brání v růstu větším stromům v jejich okolí. Ani tyto stromky nesplňují vždy přísná estetická kritéria náročných zákazníků, a tak končí zpravidla v drtičce nebo na kompostu.

Zpátky do přírody

Trendem posledních let, který má také základy v zodpovědném chování k životnímu prostředí, jsou stromy v květináči. Vánoční živé jedle je jako každý rok možné sehnat v Brně díky neziskové organizaci Rezekvítek. Ta upozorňuje, že se každý rok v Česku prodá přes milion uřezaných stromů, které se po vánočních svátcích stanou odpadem.

Prodej pořádá ve spolupráci s Lesy města Brna a za podpory Nadace Veronica. Na duben 2023 Rezekvítek plánuje společnou výsadbu za asistence lesníků v lesní školce pod Babím lomem.

Podle Terezy Žižkové, ředitelky kanceláře Rezekvítku, zájem o živé stromy ale letos klesl. „V roce 2012 jsme byli zhruba na 550 kusů prodaných stromků u všech zapojených partnerů. Do roku 2019 zájem o stromky v květináči rostl. V roce 2019 jsme na osmi prodejních místech prodali přes 1700 kusů jedliček v květináči. V dalších letech už to bylo cca 1400 a 1200 kusů. Letošní rok zatím vnímáme jak velmi slabý. Z informací od partnerů to zatím vypadá na cca 500 prodaných kousků,“ říká a dodává, že věří, že číslo ještě poroste, protože řada lidí nechává nákup na poslední chvíli.

„Snažíme se, aby maximální množství stromků vánoční svátky přežily, proto každému, kdo si stromek u nás zakoupí, dáváme návod, jak jedličky aklimatizovat do místnosti i zpět ven, aby nedostaly tepelný šok a neuhynuly. Každé jaro pak pořádáme výsadbu těchto jedliček do lesa,“ odpovídá Tereza Žižková na dotaz, zda živé stromy po pobytu v domácnostech přežijí.

„Před dvěma měsíci jsem byla osobně na obhlídce letošní výsadby a byla jsem nadšená. Ze 162 jedlí jsem našla pouze dva uschlé stromky, což je parádní úspěch,“ dodává.

Na podobné bázi fungují také půjčovny, které stromky v květináči pronajímají na čtrnáct dní a na jaře část z nich vrátí do přírody. V Česku takovou službu nabízí tři společnosti, které se jmenují velmi podobně: Půjčovna stromků.cz, Půjčovna vánočních stromků (ta má ale již vyčerpanou kapacitu) a Pronájem vánočních stromků. Majitel posledně jmenované Jan Šikola se ale rozhodl letos půjčovnu neprovozovat.

V případě první zmíněné Půjčovny stromků.cz jde o malou rodinnou farmu ze středních Čech, která půjčuje jen vlastnoručně vypěstované stromky. Na stránkách navíc radí ohledně umístění, teploty, zalévání nebo třeba vhodné volby ozdob a světel.

Stromek, který nazdobí i vaše vnoučata

Vánoční stromeček, nebo pokojová rostlina? Araucaria heterophylla neboli blahočet ztepilý může být obojí, je totiž jedním z mála jehličnanů, který může být pěstován v interiéru. V českých květinářstvích se prodává celoročně, Lenka Grabicová z Lupen & Pupen ale potvrzuje, že před vánočními svátky jeho prodej každoročně výrazně roste.

Výhodou této varianty je, že při správné péči vydrží může suplovat vánoční strom klidně několik let po sobě. „Blahočetu vyhovuje stanoviště bez přímého slunce a vyšší vlhkost s teplotami mezi patnácti až jednadvaceti stupni Celsia. Zálivku pravidelnou, ale pozor na přelití, aby vám nezačal uhnívat,“ radí Grabicová. Nevýhodou může být pro někoho fakt, že takzvaná pokojová jedle vydrží jen lehké slaměné ozdoby. Na kráse jí to ale neubírá.

Autor: Anna Jurečková

Foto: Pixabay