Energetické společenství změní návyky. Prát i mýt budeme přes poledne

Nejpozději od poloviny příštího roku by mělo být možné vytvářet v Česku energetická společenství. Novelu zákona už projednává politická reprezentace a experti se shodují, že výhledově půjde o zásadní změnu v české energetice.

Marie Bastlová

30. 11. 2022

„Energetická společenství představují velikou revoluci, protože rozhodovací právo, decentralizace energetiky spadne opravdu na nejnižší lokální úroveň,” říká Patrícia Čekanová, prezidentka asociace komunitní energetiky ČR v novém dílu podcastu Pod Proudem.

Jak by energetická společenství mohla v praxi fungovat už teď testuje obec Litultovice ve spolupráci se společností ČEZ Inovace. V modelovém energetickém společenství má zapojených pět rodinných domů a pět obecních institucí. Na střeše jedné z nich, mateřské školce, je pak solární elektrárna s instalovaným výkonem 7kW.



„Ze školky máme hodně přetoků energie z časů, kdy je školka zrovna zavřená - třeba o letních prázdninách nebo o sobotách a nedělích. A v těchto časech energii mohou právě využívat ty rodinné domy nebo další instituce, jejich spotřeba se vhodně doplňuje. Občané nejsou přes týden doma, naopak více spotřebovávají o sobotách a nedělích,” popisuje starosta Litultovic Jan Birgus a dodává: „Je to ale také hodně o návycích, o tom, že pračku spustím až v jedenáct nebo v jednu hodinu po poledni. Když naplním myčku, tak ji také odložím, aby se spustila až v momentě, když solární elektrárna vyrábí nejvíce elektřiny.”

Je to ale také hodně o návycích, o tom, že pračku spustím až v jedenáct nebo v jednu hodinu ráno. Když naplním myčku, tak ji také odložím, aby se spustila až v momentě, když solární elektrárna vyrábí nejvíce elektřiny.”

Jak budou energetická společenství fungovat? Co je jejich největší výhoda? A jak se na ně těší obec Litultovice, která si už teď na nečisto jedno energetické společenství zkouší?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Patrícia Čekanová, prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR a Jan Birgus, starosta obce Litultovice s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autorka: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky