Výzkum: Češi mají pozitivní zkušenost s elektromobily

Sedm procent Čechů už podle průzkumu společnosti Volkswagen řídilo elektromobil. Tři čtvrtiny z nich to považují za pozitivní zkušenost.

Roman Šitner

7. 8. 2021

U elektrických aut 55 procent respondentů vyzdvihuje ekologičnost. Ekonomickou výhodnost z dlouhodobého hlediska oceňuje 45 procent, 35 procent chválí tichý chod. Za nevýhodu pak ale považují vysokou cenu, pro 72 procent dotazovaných je to hlavní důvod si elektromobil v nejbližší době nepořídit. Pro necelou polovinu je potíží krátký dojezd a 42 procent elektromobily odmítá, protože neví, kde by je dobíjeli.

Průzkum provedla v dubnu 2021 výzkumná agentura Datank na vzorku 525 respondentů, které vybrala s cílem zjistit hlavně jejich preference ve vztahu k osobním autům a jejich výbavám. Ukázalo se, že čím větší mají lidé s jednotlivými technologiemi zkušenosti, tím více je chtějí. To platí o prvcích komfortu stejně jako o elektromobilitě.

„Celou řadu technologických novinek, které současná auta nabízejí, Češi zatím neznají – neměli možnost si je vyzkoušet. Z toho plyne i zdánlivá nedůvěra nebo menší zájem. Právě na příkladu elektromobilů, které se nyní těší značné popularitě, se ukazuje, že osvěta a hlavně osobní zkušenost jsou pro přijetí technologických novinek klíčové,“ komentoval výsledky šéf značky Volkswagen v Česku Patrik Fejtek.

Témata elektromobility přináší zajímavé závěry. Z těch respondentů, kteří si letos plánují koupit auto, chce 7 procent elektromobil. To je násobně více, než je stávající realita trhu. Například za první pololetí letošního roku to bylo jen mírně přes procento. Značka Volkswagen, která v elektromobilech patří mezi ty silnější, dosáhla na 1,5 procenta. Cíl pro celý rok je jen o něco vyšší.

Čechů, kteří reálně elektromobil zkusili, bude pravděpodobně méně než 7 procent, které uvádí průzkum. Ze stejného vzorku totiž 14 procent respondentů plánuje letos nákup nového vozu, což je násobně více, než je realita českého trhu s novými auty. Dá se proto předpokládat, že dotazovaný vzorek bude spíše movitější, než je průměr populace. Tomu odpovídají i poměrně časté zkušenosti s různými typy asistentů, jež jsou typické hlavně pro novější vozy, kterých v Česku tolik nejezdí.

Až polovina zvažuje elektromobil

Ve světě jsou průzkumy elektromobilům nakloněné více. Ve Velké Británii je poslední proveden na zakázku firmy Tyre Shopper a ukazuje, že 17 procent respondentů by si elektromobil koupilo jako své další auto.

K větším číslům se dostal průzkum Pew Research Center, kde zjistili, že 39 procent Američanů bude při výběru dalšího auta zvažovat elektromobil.

Průzkum novozélandského srovnávače Finder zase ukazuje, že 45 procent Novozélanďanů bude elektromobil zvažovat. Detaily navíc ukazují, že čím mladší dotazovaný je, tím spíše je nakloněný autům do zásuvky. U nejmladších řidičů je to 56 procent, u třicátníků je to už 51 procent a u zhruba čtyřicetiletých 44 procent.

Důvody, které od elektromobilů odrazují, jsou ve všech zemích velmi podobné těm, ke kterým došel český průzkum. Jde hlavně o cenovku, obavy z dojezdu a z možností dobíjení.

Zajímavé jsou také studie, které zkoumají pouze majitele elektrických vozů. Ty zpravidla ukazují, že drtivá většina z nich by se ke spalovacím vozům už nevrátila: Obvykle jde pouze o jednotky procent tázaných, kteří zase zatoužili po benzínu. Nejhůře v tomto směru dopadla studie Kalifornské univerzity s dotazy na Kaliforňany, kteří si elektromobil pořídili v letech 2012 až 2018. Přes 80 procent je spokojeno, 18 procent se ale chce vrátit k benzínovému autu. Hlavním důvodem jsou komplikace, které zažívají u nabíjení. Jde hlavně o lidi, kteří nemají doma ani v práci možnost nabíjet. Vliv také mělo množství a spotřeba dalších vozů v domácnosti. K přechodu zpět na benzín se spíše uchylují lidé s jedním autem a také ti, jejichž další auta mají vysokou spotřebu. Ukázalo se také, že od elektrických vozů se odvrací spíše ženy než muži.

Autor: Roman Šitner

FOTO: Unsplash