Škoda Auto míří do uhlíkově neutrální budoucnosti. Energii jí dodá větrný park

Největší česká automobilka Škoda Auto učinila významný krok k tomu, aby byla veškerá energie používaná k výrobě vozidel a komponentů v tuzemských továrnách do konce desetiletí uhlíkově neutrální. Její dceřiná společnost Ško-Energo bude pro automobilku dlouhodobě odebírat zelený proud z větrného parku Moravice – Melč nedaleko Opavy.

Pavel Baroch

1. 8. 2021

Ško-Energo uzavřela výjimečný kontrakt o dodávkách zeleného proudu se společností Ambient Energy. Jde o první takzvanou PPA smlouvu v České republice, která zajišťuje odběr zelené elektřiny z konkrétního zdroje. Tím bude právě nový větrný park, který na severní Moravě postaví společnost Micronix Group. „Je to vyšší úroveň, než si jenom kupovat anonymně energii s průkazem původu,“ řekl jednatel Ško-Energo Jaromír Vorel na nedávné konferenci Moderní města a regiony – plné nové energie a připravené na změnu klimatu.

V Power Purchase Agreements (PPA), která umožňuje odběratelům uzavírat dlouhodobé kontrakty o nákupu zelené energie přímo se soukromými dodavateli z konkrétních zdrojů energie, vidí experti velkou budoucnost. Obnovitelné zdroje si tím mohou zajistit přechod od podpory financované státem k podpoře soukromé.

Zelený proud za dva roky

Ve větrném parku Moravice – Melč momentálně stojí dvě větrné elektrárny, čtyři nové pro Ško-Energo se teprve postaví. První dodávky elektřiny z větrného parku do automobilky Škoda Auto začnou proudit na začátku roku 2023. Každoročně by čtyři větrníky měly dodat elektřinu v celkovém objemu 26 280 megawatthodin.

Uzavřením smlouvy získává její dceřiná společnost Ško-Energo dlouhodobou fixaci nákladů za elektřinu, minimalizuje rizika kolísání cen energie a především opět naplňuje svoji strategii šetrného přístupu k životnímu prostředí. Hodnota kontraktu uzavřeného na dobu 20 let přesahuje miliardu korun.

„Pro Ško-Energo byla ekologie vždy klíčovým tématem. Věříme, že dostojíme závazku stát se ve výrobě elektrické energie a tepla uhlíkově neutrálními podle našich plánů a strategie a v souladu se strategií našeho hlavního zákazníka Škoda Auto. Cílíme na obnovitelné zdroje energie a usilujeme o jejich diversifikaci,“ konstatoval Tomáš Kubín, jeden ze dvou jednatelů Ško-Energo.

„Dlouhodobě využíváme v naší teplárně biomasu a modernizujeme provoz tak, abychom její podíl navýšili, spolupracujeme na projektech střešních fotovoltaických elektráren v automobilce a nově na projektu využívání větrné energie. Průběžně hledáme nové možnosti alternativních zdrojů z různých oblastí energetiky,“ dodal druhý jednatel Jaromír Vorel.

Dodavatelská společnost Ambient Energy se specializuje na výkup a dodávky ekologické elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jen v letošním roce vykoupí přímo od ekologických výrobců objem elektřiny přesahující 600 tisíc megawatthodin, díky čemuž se zařadí mezi přední české obchodníky se zelenou elektřinou. Na českém energetickém trhu je současně průkopníkem obchodu, který funguje na principu PPA smluv.

Firma Micronix Group, která větrné elektrárny postaví, oceňuje, že se podařilo uzavřít obchod, díky němuž může vzniknout nový velký ekologický zdroj bez státní dotace. „Jsme hrdí o to více, protože dlouhodobým odběratelem této elektřiny není nikdo jiný než Ško-Energo, dceřiná společnost Škoda Auto. PPA obchody jsou jednou z cest k decentralizaci energetiky a rozvoji obnovitelných zdrojů. Fungují skvěle například ve Spojených státech a mohly by být úspěšné i v České republice,“ sdělil Ladislav Seidler, ředitel skupiny Micronix Group a člen správní rady společnosti Ambient Energy.

Micronix Group řídí 50 dceřiných společností ve střední a východní Evropě a je největším českým výrobcem elektřiny z větrné energie. Skupině patří také fotovoltaické elektrárny v České republice i v zahraničí, například na Slovensku a v Bulharsku. Výrobou a distribucí elektrické energie se zabývá od roku 2002 a síť neustále rozšiřuje.

Největší střešní fotovoltaika

Větrný park ovšem nebude jediným zdrojem zelené elektřiny. Škoda Auto se už v únoru domluvila se společností ČEZ na výstavbě největší střešní fotovoltaické elektrárny v České republice, což zapadá do plánu, aby energie na výrobu aut pocházely od druhé poloviny desetiletí kompletně z obnovitelných zdrojů.

„Jako automobilka působící po celém světě bereme svou klimatickou a environmentální odpovědnost velmi vážně a realizujeme v rámci naší strategie GreenFuture dlouhodobě účinná opatření. Například tak urychlujeme vývoj energeticky efektivních a bezemisních vozů a v rámci celé naší výroby vozů a komponentů přecházíme na bezuhlíkové zdroje energie. Mám velkou radost z toho, že jsme přitom získali na svou stranu silné a angažované partnery – Skupinu ČEZ a zejména našeho dlouholetého dodavatele energií, společnost Ško-Energo,“ řekl předseda představenstva Škoda Auto Thomas Schäfer.

Bezmála 6 tisíc panelů o výkonu zhruba 2,3 megawattů bude uvedena do provozu ještě letos. Každý rok by střešní instalace měla vyrobit více než 2 200 megawatthodin elektřiny. Dosavadní největší střešní fotovoltaické elektrárny v Česku přitom mají výkon kolem jednoho megawattu. Ve Škodě Auto se navíc použijí moduly nejnovější generace, které disponují více než dvojnásobnou kapacitou oproti běžným solárním panelům.

„ČEZ je největším výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku a na jejich rozvoj se intenzivně zaměřujeme. Jsme také největším provozovatelem dobíjecích stanic pro elektromobily. Budoucnost energetiky je bezemisní, stejně jako je budoucnost dopravy elektrická,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Část ekologické elektřiny ve Škodě Auto už nyní pochází z fotovoltaické elektrárny. Na konci roku 2019 automobilka uvedla do provozu solární panely s výkonem 441 kilowattů na střechách Servisního centra v Kosmonosech. Projekt měla na starost společnost ČEZ ESCO, která je také vlastníkem majetkových podílů v energetické společnosti Ško-Energo, jejímž většinovým majitelem je právě Škoda Auto. ČEZ ESCO ponese odpovědnost rovněž za instalaci a provoz největší české střešní fotovoltaiky v areálu automobilky.

„S touto fotovoltaickou elektrárnou pokryjeme čtvrtinu spotřeby elektřiny našeho Servisního a tréninkového centra v Kosmonosech, a to energií získanou klimaticky neutrálním způsobem. Sluneční energii je možno ukládat do baterií o výkonu 570 kilowatthodin, odkud je ji možné kdykoli odebírat, mimo jiné k nabíjení baterií vozů s elektrickým pohonem,“ sdělil Stanislav Pekař ze společnosti Škoda Auto.

Foto: Pixabay (větrný park)