Rostlinná kůže šetří životy zvířat i vodní zdroje

Trh s veganskými alternativami kůže se stále zvětšuje. Chemické náhražky z PVC může nahradit varianta rostlinné kůže z různých přírodních materiálů. Novinkou na trhu je vinná kůže ze zbytků vinných hroznů, tzv. Wine Leather, k jejíž výrobě není nutné používat toxické látky.

Veganská kůže vyrobená z hroznů vína je nejnovějším druhem rostlinné kůže, která má pomoci módnímu průmyslu stát se více udržitelným. Tato kůže se vyrábí z tzv. matoliny, což je hmota, která vzniká při lisování hroznů a obsahuje slupky, stonky a veškeré zbytkové materiály z vinných hroznů. Tato hmota se běžně používá buď jako organické hnojivo, krmivo pro zvířata nebo k vypalování alkoholu. Nyní však může posloužit i módnímu průmyslu, který používá vinnou kůži k výrobě kabelek nebo bot.

Italský architekt založil společnost na výrobu rostlinných alternativ kůže

Jednou ze společností, která uvádí na trhu výrobky z rostlinných kůží včetně vinné kůže, originálně nazvané Wine Leather, je milánská Vegea. Zakladatelem společnosti založené v roce 2016 je architekt Gianpiero Tessitore. Podle blogu Sustainability Champions pracoval mnoho let s nábytkem a opakovaně se setkával s problémem, že není možné najít alternativu k syntetickým materiálům nebo zvířecím kůžím. S hlubokým respektem k životnímu prostředí a zvířatům proto vytvořil humánní alternativu k běžné kůži.

Cílem jeho společnosti je propojit chemický průmysl a zemědělství pomocí vývoje nových ekologicky udržitelných produktů. „Vytváříme rostlinnou alternativu k plně syntetickým materiálům využitelnou k výrobě módy, nábytku, obalových materiálů i v automobilovém průmyslu. Díky využívání obnovitelných zdrojů jako alternativě k neobnovitelným fosilním zdrojům jsou naše výrobní procesy založeny na využívání biomasy a rostlinných surovin,“ uvádí zakladatelé společnosti Vegea na oficiálním webu.

Vinná kůže šetří životy zvířat i vodní zdroje

Celosvětově se ročně vyrobí 26 miliard litrů vína a z toho vznikne téměř 7 miliard vinných výlisků. Tento odpad je však možné dále zpracovat. Ze surového materiálu lze vytvořit 3 miliardy metrů čtverečních vinné kůže. Počty jsou tak velmi jednoduché, z 10 litrů vína lze získat 2,5 kilogramů matoliny a z té je možné vyrobit metr čtvereční vinné kůže.

Kůže z vinných hroznů přitom pro svou výrobu nepotřebuje moc vody a i ta, která je použita, je následně recyklovatelná. Na rozdíl od zvířecí kůže totiž nejsou pro zpracování materiálů z vinných hroznů používány toxické chemikálie, což je další problém výroby běžné kůže. Při jejím barvení často dochází ke znečišťování vodních zdrojů.

Spolupráce s H&M i Bentley

V březnu minulého roku uvedla produkty vyrobené z vinné kůže společnosti Vegea značka H&M ve své udržitelné kolekci oblečení a doplňků. Řadu tenisek vyrobených s použitím kůže z vinných hroznů uvedl v minulém roce na trh také výrobce obuvi Le Coq Sportif a s využitím alternativy k běžné kůži koketoval i výrobce luxusních aut Bentley.

Podle serveru Pop je zájem o veganskou alternativu kůže z vinných hroznů na vzestupu a k módnímu průmyslu, který ji začíná hojně využívat, se tak brzy přidají i výrobci dekorací a doplňků pro automobilový průmysl.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: ve spolupráci s Vegea