Nová gigatovárna na baterie pro elektromobily Volvo poběží na 100% zelenou energii

Společnost Volvo Car Group má v plánu pustit se do společného podniku se švédským výrobcem akumulátorů Northvolt. Smyslem zmíněného partnerství jsou vývoj a výroba udržitelnějšího typu akumulátorů, z nichž by čerpala energii příští generace čistě elektrických vozů Volvo a Polestar.

Petra Doležalová

21. 6. 2021

Jako první krok v rámci svého společného podniku chtějí společnosti Volvo Car Group a Northvolt postavit ve Švédsku centrum pro výzkum a vývoj, které by mělo zahájit svou činnost v roce 2022.

Úkolem centra, které bude stavět na dosavadních znalostech obou společností, bude vývoj příští generace moderních akumulátorových článků a technologií pro jejich integraci do automobilů, přičemž se bude počítat s jejich využitím speciálně ve vozech Volvo a Polestar.

V rámci plánovaného společného podniku dojde také k založení nové evropské gigatovárny s potenciální kapacitou až 50 gigawatthodin (GWh) ročně. Zde by mělo dojít k zahájení výroby v roce 2026.

V rámci svých plánů se společnost Volvo Car Group rovněž chystá od roku 2024 získávat 15 GWh akumulátorových článků ročně od stávajícího závodu na výrobu akumulátorů Northvolt Ett, který se nachází ve švédském městě Skellefteå.

Vedle dříve zveřejněných dohod na dodávky akumulátorů zajistí partnerství se společností Northvolt uspokojení evropské poptávky po akumulátorových článcích, což společnosti Volvo Cars umožní dostát svým elektrifikačním plánům. Cílem automobilky Volvo Cars je, aby do poloviny současného desetiletí tvořila čistě elektrická vozidla 50 % jejího odbytu a do roku 2030 chce prodávat výhradně plně elektrická auta.

Dnes představuje výroba akumulátorů pro plně elektrická vozidla velkou část emisí uhlíků vyprodukovaných za životní cyklus jednoho vozu. Prostřednictvím spolupráce se společností Northvolt, která je lídrem v oblasti výroby udržitelných akumulátorů a navíc své akumulátory vyrábí poblíž evropských továren společnosti Volvo Car Group, lze s ohledem na zdroje a výrobu akumulátorů výrazně snížit ekologickou stopu budoucích vozů Volvo.

„Na základě spolupráce se společností Northvolt si chceme zajistit dodávku vysoce kvalitních a udržitelněji vyrobených akumulátorových článků, které nám pomohou v našem přechodu k výrobě výhradně čistě elektrických vozidel,“ uvedl Håkan Samuelsson, generální ředitel společnosti Volvo Car Group. „Úzká spolupráce se společností Northvolt nám současně umožní posílit naše možnosti vlastního vývoje.“

100% zelená továrna

Nová gigatovárna, která by měla být podle plánu napájena 100% čistou elektrickou energií, by se měla stát zdrojem obživy pro přibližně 3 000 lidí. O tom, kde bude nová továrna postavena, zatím nebylo rozhodnuto. Prvním vozem, který bude vybaven akumulátorovými články vyvinutými v rámci společného podniku, bude elektrický následník současného modelu XC60, které je dosud nejlépe prodávaným vozem automobilky Volvo Cars.

„Automobilky Volvo Cars a Polestar představují s ohledem na přechod k elektrifikaci lídry daného průmyslového odvětví, jsou pro nás tedy ideálními partnery na naší cestě k vývoji a výrobě nejudržitelnějších akumulátorových článků na světě,“ uvedl Peter Carlsson, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Northvolt. „Jsme hrdí, že jsme se stali jejich exkluzivním evropským partnerem pro výrobu akumulátorových článků.“

Partnerství se společností Northvolt je klíčovým předpokladem k naplnění ambice automobilky Volvo Cars, v rámci níž se chce stát lídrem v oblasti prémiových elektrických vozů a od roku 2030 prodávat výhradně čistě elektrická vozidla. Současně se jedná o důležitý krok, pokud jde o rozšíření možností vlastního vývoje společnosti Volvo Car Group, které je podmíněno uzavíráním partnerství se skutečnými technologickými špičkami.

Pro automobilku Polestar se jedná o další podpoření jejích ambicí evropského růstu, přičemž to zároveň podtrhuje její závazek k projektu Polestar 0, jehož smyslem je do roku 2030 zkonstruovat vůz, který bude skutečně klimaticky neutrální.

„Vývoj vlastní technologie pro příští generaci akumulátorových článků ve spolupráci se společností Northvolt nám mimo jiné umožní navrhovat akumulátory speciálně pro řidiče vozů Volvo a Polestar,“ dodává technický ředitel společnosti Volvo Cars Henrik Green. „Prostřednictvím článků vlastní výroby určených pro elektrická vozidla se můžeme soustředit na to, abychom řidičům vozů Volvo a Polestar poskytli to, co chtějí, tedy dlouhý dojezd a krátkou dobu nabíjení.“

„Spolupráce se společností Northvolt představuje vzhledem k našemu posunu ke kompletní elektrifikaci, jíž chceme dosáhnout v roce 2030, důležitý krok pro naši průmyslovou síť,“ uvedl ředitel pro průmyslové operace a kvalitu Javier Varela. „Akumulátory představují jednu z nejdůležitějších součástí plně elektrického vozu a díky spolupráci se společností Northvolt si zajistíme efektivní a cenově výhodnou dodávku vysoce kvalitních a udržitelných akumulátorů pro Evropu.“

Bližší informace o svých budoucích technologických plánech odhalí automobilka Volvo Cars v rámci události Volvo Cars Tech Moment, která se bude konat 30. června. Podmínky partnerství a společného podniku jsou předmětem finálních jednání a smluv mezi stranami, jejichž součástí je schválení příslušnými představenstvy.

Autorka: Petra Doležalová, Volvo Car Česká republika (titulky redakční)

FOTO: ve spolupráci s Volvo Cars (čistě elektrické modely Volvo C40 a XC40)