Likvidační kroky vlády proti malým solárním elektrárnám: rodinné firmy volají o pomoc

Josef Zoubek ze Senomat na Rakovnicku, majitel rodinné firmy s nábytkem, se rozhodl vložit své celoživotní úspory do malé solární elektrárny. Uvěřil nabídce garantované státem. Místo jistot však nyní řeší, jak neskončit na ulici. Novela zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE) totiž nastavuje maximální výnosnost a fotovoltaika získala nejnižší z jednotlivých obnovitelných zdrojů, pouze 6,3 %. Pokud tato novela vejde v platnost v současné podobě, pak je pro mnoho majitelů solárních elektráren likvidační.

Lucie Schovancová

25. 3. 2021

Co bylo hlavním impulsem pro vybudování solární elektrárny?

Určitě to byla snaha o zabezpečení vlastní rodiny na horší časy, blížící se důchod, státní pobídka, ale i vhodný pozemek. V polovině roku 2009 mi bylo 57 let a uvažoval jsem, co bude dál. Tehdejší zákon o podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů jsem chápal jako výzvu státu. Jelikož jsme vlastnili u obce Senomaty pozemek o velikosti asi jednoho hektaru, který nabízel ideální podmínky pro umístění fotovoltaických panelů, začal jsem o této cestě uvažovat. Přesvědčil jsem rodinu, že se nemusí projektu a její návratnosti bát, že vše je ošetřeno a zaručeno zákonem.

S jakými obtížemi jste se potýkal?

Najednou v průběhu roku 2010 byli majitelé solárních elektráren největší vyvrhelové společnosti. Bylo to pro mě opravdu nepříjemné. Zakládám si totiž na poctivosti, slušnosti a bezúhonnosti. K zákazníkům naší firmy s nábytkem jsem se vždy choval tak, aby se k nám vraceli. Neexistovalo nezaplatit fakturu včas nebo nesplácet úvěr.

V té době už projekt spolkl několik set tisíc. Kdybych tušil, co bude následovat, raději bych je obětoval a stavbu nedokončil. Stát proti nám začal zpětně podnikat kroky a žádný soud se nás nezastal. Do dnešního dne snad nikdo nepochopil, že neneseme zodpovědnost za legislativní prostředí. Vše jsem dělal dle platných zákonů.

Jak vás zasáhly jednotlivé změny podmínek?

Solární daň jsme zvládli. Oddechl jsem si hlavně díky závazku zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, že jde o poslední zásah do garantované podpory, který jednou provždy vyřeší údajnou překompenzaci. To se bohužel nestalo.

Nejvíce mě zaráží fakt, že i přesto, že jsem já a další pomáhali státu splnit závazek v obnovitelných zdrojích, stát vůbec neměl potřebu s námi jednat a hledat třeba kompromisní řešení. Tento stav navíc trvá do dnešních dnů a současná situace, kdy vláda opět tlačí na změnu podmínek podpory, je toho neoddiskutovatelným důkazem.

Vládní návrh přináší pro fotovoltaiku další řadu změn. Jak konkrétně by vás novela zasáhla?

Elektrárnu o výkonu 500 kW ještě nemám splacenou. Plánované omezení maximální výnosnosti 6,3 % způsobí, že nebudu mít z čeho splácet úvěr. Co bude potom nevím, za posledních 30 let jsem v takové situaci nikdy nebyl. Očekávám, že mi banka bude chtít zabavit majetek, kterým ručím za úvěr a je možné, že skončím na ulici. Důchod mi snad zůstane.

Autorka: Lucie Schováncová

FOTO: se souhlasem Solární asociace