Přebytky energie z domácí fotovoltaické elektrárny lze výhodně zobchodovat

Máte přebytky elektřiny z domácí fotovoltaické elektrárny? Prodejte je výhodně za tržní cenu. Výkup za férových podmínek nabízí od září společnost bezDodavatele, která do českých domácností dodává zelenou elektřinu a plyn. Díky garantovaným tržním cenám dostanete za přebytečnou elektřinu přesně takovou cenu, za jakou se v dané chvíli obchoduje na burze. Jednoduše se tak vyhnete nevýhodným paušálům nebo nízkým výkupním cenám.

Marie Horňáková

8. 11. 2020

Česko v rámci Evropy zaostává v podílu vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přesto si stále více tuzemských domácností i firem zelenou elektřinu vyrábí po vlastní ose pomocí fotovoltaických panelů. Jak ukazují data Solární asociace, během prvních osmi měsíců letošního roku vzniklo více než 2 700 nových solárních elektráren na střechách rodinných domů a bytovek. To je téměř tolik, jako se jich postavilo během celého minulého roku. Zájem o domácí elektrárny tak neklesl ani při jarní koronavirové krizi.

Jedním z důvodů, proč se o solární panely zajímá stále více lidí, jsou klesající náklady na jejich pořízení. Díky výrobě vlastní zelené elektřiny ze slunečního svitu navíc domácnosti šetří nejen životní prostředí, ale i rodinný rozpočet, a to o tisíce korun ročně. Pokud se navíc rozhodnete prodávat přebytky elektřiny, kterou nestihne vaše domácnost spotřebovat, platí to dvojnásob.

Výkup za férových podmínek

Výkup elektřiny z domácích fotovoltaických elektráren nedávno zahájil český energetický startup bezDodavetele. Ten už od června nabízí domácnostem možnost odebírat zelenou elektřinu a plyn za velkoobchodní ceny, a to díky platformě, která virtuálně propojuje zákazníky s tuzemskými výrobci z obnovitelných zdrojů. Stejně férové podmínky teď zákazníkům nabízí i pro výkup.

„Vzhledem k tomu, že nabízíme výhradně lokální zelenou elektřinu, naše řešení přirozeně zajímá lidi, kterým jsou obnovitelné zdroje blízké. Spoustu z nich už aktivně využívá energii ze slunce právě prostřednictvím vlastních solárních panelů. V tomto úsilí je chceme podpořit. Vyrobenou elektřinu, kterou jejich vlastní domácnost nespotřebuje, proto vykoupíme za tržní cenu, bez jakýchkoliv poplatků nebo přirážek,“ říká Robert Chmelař, zakladatel bezDodavatele.

Na prodeji přebytků elektřiny přitom není nic složitého. Naprostá většina domácích fotovoltaických elektráren, které jsou primárně určeny pro napájení rodinného domu, mají instalovaný výkon do 10 kW. Takové elektrárny splňují veškeré podmínky pro provoz bez licence. Nepotřebujete tedy žádné speciální povolení.

Výroba i dodávka přehledně na jedné faktuře

Zajistit výkup přebytků ze své solární elektrárny zvládne i naprostý lajk. „Pokud máte správně instalovanou fotovoltaickou elektrárnu, měří se automaticky nejen spotřeba, ale i dodávky elektřiny do distribuční sítě. Odpovědnost za případné odchylky v dodávce už převezmeme my. A za vyrobenou elektřinu vám nedáme o nic méně, než za kolik ji v danou chvíli prodávají velkovýrobci,“ vysvětlil Robert Chmelař. Vyrobenou a pro jednu domácnost nadbytečnou energii pak může využít třeba váš soused, který je zákazníkem bezDodavatele.

V praxi to vypadá tak, že před vyúčtováním se množství zákazníkem vyrobené a do distribuční soustavy dodané elektřiny vynásobí příslušnou hodinovou cenou, za kterou se v danou chvíli obchodovala na burze. Výroba se následně porovnává s dodávkou. Všechny informace najde zákazník na jedné faktuře, nakonec už jen proplatí rozdíl obou položek.

„Mezi Čechy vnímáme rostoucí zájem o zelenou elektřinu. Spousta z nás už nechce podporovat kouřící uhelné elektrárny ani velké energetické molochy. V bezDodavatele jsme si proto dali za úkol učinit přechod na zelenou elektřinu pro domácnosti co možná nejsnazší. To samé platí i pro výkup přebytků,“ dodal Robert Chmelař.

A pokud teprve uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny na váš dům, věřte, že se není čeho obávat. Se vstupními náklady vám pomůže například program Nová zelená úsporám a na trhu se objevují i speciální úvěry pro domácnosti určené k financování domácích elektráren nebo tepelných čerpadel.

Zdroj: bezDodavatele

FOTO: bezDodavatele