Deset novoročních předsevzetí, které pomohou chránit životní prostředí

Snažíte se být každoročně od ledna lepším člověkem? Dáváte si novoroční předsevzetí s cílem začít nový rok jinak a lépe? Máme pro vás deset předsevzetí, které byste podle klimatologů měli dodržovat, abyste chránili životní prostředí, nezhoršovali stav klimatu a byli tak tím lepším člověkem. Ve stavu klimatické krize se to může hodit.

Kristýna Vobecká

30. 12. 2019

Nebudu na dovolenou létat letadlem

Letecká doprava je považována za jednoho z největších producentů emisí skleníkových plynů, které jsou původci globálního oteplování. Od roku 1990 se množství emisí skleníkových plynů z mezinárodní letecké dopravy jenom v EU více než zdvojnásobilo a vzhledem k oblíbenosti a dostupnosti tohoto druhu dopravy jejich objem každoročně roste. Na rozdíl od automobilové dopravy se však v letecké přepravě osob žádné inovace zatím neprojevují a letadla do ovzduší kromě emisí uvolňují během letů oxidy dusíku nebo sulfáty, které mají vliv na oteplování planety. Na dovolenou se proto v roce 2020 vydejte raději vlakem nebo autem s elektro či hybridním pohonem. 

Budu jíst méně masa a více rostlinné stravy

Zvýšená spotřeba masa a jeho nadprodukce zatěžuje planetu. Chov zvířat na maso je mnohem méně efektivní než pěstování rostlinné stravy. Zvířata jsou navíc často chována v nevyhovujících podmínkách, krmena hormony a výživnost masa se tím snižuje. Není nutné jíst maso každý den, zkuste se jednou týdně stravovat jako vegan nebo vegetarián a kupujte jenom maso z ekologických chovů nebo v biokvalitě. Vašemu zdraví navíc prospěje, když se vzdáte průmyslově zpracovaných uzenin, kvůli jejichž konzumaci patří Češi k národům s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva. 

Nebudu plýtvat jídlem

I když budete jíst rostlinnou stravu a biohovězí, planetě neulehčíte, pokud z nakoupených potravin zpracujete pouze polovinu a zbytek vyhodíte. Třetina vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí a v Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. A to je dost. Nakupujte jenom tolik, kolik skutečně spotřebujete a naučte se zpracovávat zbytky jídla. Nevyhazujte to, co nemusíte. Naučte se jídlo správně skladovat, aby se vám zbytečně nekazilo a vydrželo déle. Několik tipů, jak na to, najdete zde. Pomoci vám mohou také tyto aplikace

Na nákup budu nosit vlastní tašku

Pro řadu lidí je to samozřejmost, ale některé stále udivuje, že jim v obchodě již tašku zadarmo nevydají. Když vyrazíte na nákup, noste si sebou proto vlastní tašku. Mějte u sebe plátěnou tašku na nákup pro jistotu pořád, abyste ji nezapomněli doma a nebyli nuceni kupovat plastovou tašku v obchodě. Nejenom, že ušetříte, ušetříte také přírodu před dalším jednorázovým plastem. 

A vůbec omezím jednorázové plasty

Celkově zkuste jednorázové plasty vymýtit ze svého života. Zákaz používání jednorázových plastů v zemích EU od roku 2021 vám v tomto předsevzetí jednoznačně pomůže, do té doby chraňte moře a oceány před dalším plastem vlastními silami. Omezte jednorázové plastové obaly na jídlo, noste si vlastní znovupoužitelné krabičky. Pořiďte si cestovní příbor, nekupujte PET lahve, ale mějte u sebe svou vlastní lahev na vodu. Drogerii si nechte stáčet do svých vlastních nádob, nákup ovoce a zeleniny realizujte do plátěných znovupoužitelných pytlíků. Dostupných variant, jak nahradit jednorázové plasty je dnes mnoho, stačí se informovat a trochu snažit. 

Do práce budu jezdit veřejnou dopravou, chodit pěšky nebo jezdit na kole

Přestože automobilová doprava produkuje poněkud méně emisí než doprava letecká, auta jsou pořád hlavním původcem znečištění ovzduší ve městech. Najděte každodenní alternativní způsob dopravy za prací. Jezděte raději veřejnou městskou dopravou, pokud máte možnost tak zkuste dopravu na kole a úplně nejlépe uděláte, když budete do práce chodit pěšky. Je jasné, že se každému nepoštěstí mít práci od domu v dochůdné vzdálenosti, ale alespoň zkuste zauvažovat nad určitou kombinací. 

Budu nakupovat méně fast fashion

Módní průmysl a trend rychlé módy, kdy v podstatě nové oblečení ušité v rozvojových zemích místními lidmi za nevyhovujících pracovních podmínek končí po dvou až třech nošeních na skládkách, významně přispívá ke znečišťování planety. Pro výrobu nových riflí a trika se spotřebuje dohromady skoro 15 tisíc litrů vody, nemluvě o chemikáliích, které se uvolňují do půdy a vodních zdrojů v zemi výrob. V roce 2020 proto nakupujte chytře, podpořte lokální výrobce oblečení, kteří ho šijí v Česku, využívejte second handy nebo swapy a oživte svůj šatník oblečením z druhé ruky. A když už něco nového kupujete, zajímejte se, z čeho a jak je oblečení vyrobeno. 

Celkově omezím svou spotřebu

Když se začnete omezovat v nákupu oblečení, není důvod, proč to nezkusit i v jiných sférách. Přemýšlejte u každého nákupu, zda tu novou věc skutečně potřebujete, když vám ta původní ještě slouží. Vpusťte do svého života zásady minimalismu, dovolte si chtít a mít méně a materiální uspokojení raději nahraďte těmi abstraktními. Místo na nákupy jděte třeba do divadla nebo na výstavu. Minimalistickou inspiraci můžete načerpat také na tomto blogu

Budu uvažovat v dlouhodobých cílech

Základní myšlenkou stávek studentů za klima Fridays for Future je, že politici mají myslet na budoucí generace a zavést zásadní opatření pro ochranu klimatu, protože mladí lidé se bojí o svoji budoucnost. Rok 2020 by proto měl být rokem, kdy se zaměříme nejen na krátkodobé cíle za účelem navyšování zisků a růstu spotřeby, ale naopak na cíle dlouhodobé, aby po nás nezbyla jenom potopa. Možná se vám zdá, že nemůžete jako jednotlivec ovlivnit nic, ale není to pravda. Začíná to již vaším základním právem, koho budete volit a spotřebitelským chováním, co a kde si budete kupovat. Podporujte lokální značky, producenty, kteří se chování šetrně a eticky k přírodě a politiky, kteří nabízejí dlouhodobá a udržitelná řešení před těmi instantními. 

Pokud je to možné, nahradím fosilní paliva obnovitelnými zdroji

Samozřejmě pokud žijete ve městě v bytovém domě, zdá se vám, že není ve vašich silách ovlivnit způsob jeho vytápění. Nemusíte to být však vždy pravda, jako majitel bytu můžete začít jednat se zbytkem vlastníků například o zbudování solárních panelů na střechu nebo o společné kotelně na biomasu. Pokud žijete v rodinném domě, je potom rozhodnutí o instalaci solárních panelů ať už na ohřev vody nebo získávání tepla zcela na vás. A příklad české obce Kněžice ukazuje, že také jako občan můžete pomocí samosprávy ovlivnit, zda vaše vesnice bude naprosto energeticky soběstačná.