Nejlepším českým projektem v prestižní soutěži inovátorů je energeticky soběstačná obec Kněžice

Projekty řešící různé aspekty energetické chudoby se utkaly ve velkém finále akcelerátoru a soutěže inovátorů ze střední a východní Evropy, kterou zajišťuje Ashoka a Schneider Electric Foundation. Do finále se probojovaly tři české nápady. Vítězství slaví obec Kněžice, která je v Česku již řadu let průkopníkem udržitelného energetického hospodářství měst a obcí. K realizaci projektu pomůže výhra téměř 100 tisíc korun i zkušenosti z akcelerátoru.

TZ

30. 11. 2019

Třetí kolo iniciativy odstartovalo pod taktovkou Ashoka a Schneider Electric Foundation v dubnu letošního roku s cílem podpořit inovativní nápady na řešení různých aspektů energetické chudoby. Iniciativa probíhala v pěti evropských zemích (Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Rumunsko a Česko) a pro autory 15 nejlepších projektů, kteří se probojovali do evropského finále, byly připraveny kreativní workshopy a 4 měsíce expertního mentoringu v rámci akcelerátoru. Nejlepší projekt z každé země navíc ve velkém finále soutěže získal 3500 euro.

“Od nápadu k řešení vede dlouhá cesta. Inovátorům proto podáváme pomocnou ruku při realizaci jejich nápadů. A kombinace mentoringu v rámci akcelerátoru s finanční podporou pro ty nejlepší se nám osvědčila jako nejlepší cesta pro vznik smysluplných řešení.”, vysvětluje podstatu iniciativy  Ida Ročňáková ze společnosti Schneider Electric CZ.  

ENERGETICKY SOBĚSTAČNÁ OBEC KNĚŽICE SLAVÍ ČESKÉ VÍTĚZSTVÍ V SOUTĚŽI INOVÁTORŮ

Českým vítězem je projekt obce Kněžice. Do finále se probojovaly i Asociace občanských poraden a Centrum pasivního domu.

VÍTĚZ - OBEC KNĚŽICE: MODERNÍ TECHNOLOGIE A SAMOVÝROBA JAKO CESTA K LEVNĚJŠÍ ENERGII PRO OBČANY 

Projekt má za cíl přiblížit principy výroby a hospodaření s obnovitelnou energií, aktivizovat lokální komunity  k společné výrobě vlastní energie a vytvářet energetické ostrovy nezávislé na vnější síti. Přístup k platbám a dodávkám elektřiny i tepla se tak může zcela změnit. Obec Kněžice (Nymbursko) je v Česku dlouhodobě známa svým úsilím o energetickou soběstačnost.  

FINALISTA - ASOCIACE OBČANSKÝCH PORADEN: DOBRÁ RADA NAD VYSOKÉ ÚČTY ZA ENERGIE 

Projekt energetického poradenství v rámci moravských center Asociace je inspirován dobrou praxí ze Skotska a má za cíl pomoci lidem lépe pochopit fungování, možnosti a úskalí dnešního trhu s energií. Častými klienty jsou totiž lidé, kteří se kvůli nedostatku informací a nefér praktikám dodavatelů energie dostali podpisem nevýhodných smluv do dluhové spirály. Kromě poradenství budou centra nabízet také možnost využití sociálních tarifů nebo zprostředkovávat příspěvky na bydlení. 

FINALISTA - CENTRUM PASIVNÍHO DOMU: NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGIE PROTI VYSOKÝM VÝDAJŮM ZA ENERGIE! 

Projekt podporuje výstavbu nového energeticky šetrného bydlení nebo rekonstrukce největších energetických žroutů. Cílem je zajistit sociálně znevýhodněným skupinám únosné náklady na bydlení a zdravé prostředí pro život. Jak?  Výstavbou a rekonstrukcí pasivních budov, inovativními modely financování sociálního bydlení či osvětou těchto skupin o zodpovědném hospodaření s energií.  

PROJEKTY MAJÍ SMYSL. ENERGETICKÁ CHUDOBA TOTIŽ HROZÍ I ČESKU. 

Až 20 % domácností hrozí, že nebudou schopné platit své účty za energie. Nejčastěji jsou ohroženi senioři žijící ve špatně zateplených velkých domech a domácnosti s velmi nízkými příjmy, ukazuje výzkum, který na jaře letošního roku zpracovala agentura STEM. Mezi hlavní příčiny patří zejména nedostatečná izolace, neefektivní způsob vytápění či životní styl v kombinaci s nízkými příjmy, uvádí výzkum.

Realizace výše uvedených projektů tak může významně přispět v prevenci či řešení různých projevů vznikající energetické chudoby na území České republiky. 

FOTO: Marie Bartošová / AliES