Chraňte planetu, neplýtvejte jídlem. Pomůžou vám k tomu online aplikace

Chraňte planetu, neplýtvejte jídlem. Pomůžou vám k tomu online aplikace

07. července 2019

Celosvětově se podle údajů OSN zbytečně vyhodí nebo znehodnotí až třetina celosvětové potravinové produkce, jedná se přitom zhruba o 1,3 miliardy tun jídla. Češi sice nepatří k největším evropským plýtvačům, ale průměrných 81 kilogramů vyhozeného jídla na osobu za rok také není nejmenší číslo. Zájem veřejnosti o problematiku plýtvání jídlem se zvyšuje úměrně s tím, jak rostou obavy lidí z klimatických změn a oteplování planety. V létě nás tak logicky osud naší planety a dopady lidského chování na životní prostředí trápí nejvíce. Jak vy sami můžete omezit plýtvání? Poradíme vám.

Organizace OSN dále uvádí, že se celosvětově nejvíce vyhazuje ovoce a zelenina (45 %), ryby a mořské plody (35 %), obiloviny (30 %) a mléčné výrobky a maso (20 %). Jedná se o potraviny, které se zejména v teple rychle kazí a domácnosti je tak nejsou schopny spotřebovat v objemu, ve kterém je nakoupily. Domácnosti přitom patří k hlavním původcům plýtvání jídlem, a pokud bychom se vyhazování jídla pokusili celosvětově snížit o čtvrtinu, měli bychom údajně dost jídla pro nasycení všech lidí na planetě. Nabízíme vám proto přehled řešení, které vám pomohou plýtvání jídlem omezit.

AAHI – nesnědené jídlo z restaurací pro Pražáky

Nově spuštěná aplikace AAHI českého původu s mezinárodními ambicemi spojuje hladové strávníky s restauracemi, hotely a kavárnami, které by musely neprodané porce jídla a potraviny jinak vyhodit. Uživatelé aplikace mají možnost nakoupit v těchto zařízeních jídlo až s 50% slevou a jídlo si v zařízení na základě unikátního kódu přímo vyzvednout. Aplikace zatím funguje pouze v Praze a v některých částech Středočeského kraje, nabízí však také řešení pro prodejce na food festivalech, kterým umožňuje neprodané jídlo jejím prostřednictvím nabídnout a za sníženou cenu pro něj získat odbyt. Autoři aplikace slibují její rozšíření o podniky v dalších českých krajích i v zahraničí. 

Nesnězeno – brněnská varianta pro odpůrce plýtvání

Aplikace Nesnězeno, kterou založila dvojice z Brna, funguje na stejném principu jako AAHI. Restaurace a kavárny v aplikaci nabízejí jídlo, které potřebují prodat za sníženou cenu. Aplikace funguje hlavně v Brně, ale najdete v ní také pražské, olomoucké nebo ostravské podniky. Dohromady na svém webu uvádějí autoři projektu 138 zapojených podniků a 17 124 uživatelů, kteří zachránili jídlo před vyhozením. Obě aplikace jsou ke stažení na Google Play nebo v App Store. 

Veřejná lednice

Projekt komunitních lednic Bezezbytku funguje jednoduše – na vybraných místech v Praze se nachází sdílené lednice, kam mohou lidé vložit libovolné potraviny, které chtějí někomu darovat, a zájemci o ně si je zase mohou v libovolném množství z lednice vzít. Lednice najdete například v Komunitním centru Žižkov, Kotlaska nebo v kavárně ALTA Obývák. Projekt organizuje společnost Samsung a do lednice mohou vkládat jídlo jak jednotlivci, tak firmy. Zájemci o omezení plýtvání jídlem, kteří sami provozují například kavárnu nebo komunitní centrum, se mnou do projektu také zapojit a umístit lednici do svých prostor. 

Inspirace v neplýtvání ze zahraničí

Předcházet plýtvání jídlem se dá také jinými způsoby, několik nápadů přináší fungující aplikace ze zahraničí. Aplikace FoodCloud irského původu propojuje supermarkety s charitami, které dávají jídlo potřebným. Neprodané jídlo tak může putovat přímo z obchodů k lidem, kteří ho potřebují. Aplikace pomáhá například bezdomovcům nebo rodinám ve složité finanční situaci. Projekt Too Good To Go funguje v devíti evropských zemích jako online platforma pro prodejce potravin, kteří zde mohou nabízet jídlo k záchraně za nižší cenu. Podobnou iniciativu zkouší v Česku také online prodejce potravin rohlik.cz, jenž jídlo před jeho projitím prodává za sníženou cenu. Britská aplikace Olio posouvá myšlenku omezení plýtvání ještě dál a spojuje běžné uživatele žijící ve stejné lokalitě k tomu, aby prodávali nebo darovali jídlo, které nespotřebují. Může jít o drobné pěstitele, lokální podniky nebo jen o lidi, kteří nestihnou sníst již nakoupené jídlo a rádi by ho poslali dál. 

Zdroj: OSN: FAO Foto: PIxabay