Soros založí globální univerzitu pro boj s autoritářskými režimy a klimatickou změnou

Multimiliardář a filantropista maďarského původu George Soros oznámil na Světovém ekonomickém fóru, které se konalo v minulém týdnu ve švýcarském Davosu, že vyčlení jednu miliardu dolarů na založení globální univerzitní sítě určené k boji s autoritářskými režimy a klimatickou změnou. Podle jeho slov jsou to dvě největší hrozby pro zachování naší civilizace.

Kristýna Vobecká

30. 1. 2020

Nová univerzita, nebo také vzdělávací síť, ponese název Open Society University Network a bude platformou pro vzdělávání a výzkum. Univerzita bude otevřena ve spolupráci se Středoevropskou univerzitou a Bard College, které jsou již Sorosem podporovány. Do univerzitní sítě se budou moci zapojit všechny univerzity na světě a bude financována nadací Open Society Foundation, prostřednictvím které multimiliardář finančně podporuje prodemokratické a občanskoprávní projekty. “V rámci dlouhodobé strategie se jako naše nejlepší šance jeví přístup ke kvalitnímu vzdělávání, a to zejména k takovému, které podporuje individualitu prostřednictvím rozvoje kritického myšlení a akademické svobody,“ řekl Soros ke svým plánům, o nichž informovala agentura Bloomberg.  

Klimatická krize, Trump a Facebook

Soros v rámci svého proslovu na Světovém ekonomickém fóru dále řekl, že založení inovativní vzdělávací sítě je přesně to, co svět skutečně potřebuje a označil tuto aktivitu jako nejdůležitější projekt svého života. Uvedl také, že součástí práce globální univerzity bude obrana proti skutečným nebo rádoby diktátorům, kteří vedou národy s největším světovým vlivem. Za takové označil amerického prezidenta Donalda Trumpa, protože se podle něj pod jeho vedením staly USA autoritářským režimem, dále ruského prezidenta Vladimíra Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. 

Nacionalismus a klimatická změna jsou podle 89 letého podnikatele přitom největšími hrozbami pro naši civilizaci. “S ohledem na klimatickou krizi a celosvětové nepokoje není přehnané tvrdit, že rok 2020 a několik let po něm následujících určí osudy nejen Siho o a Trumpa, ale také osud celého světa,“ dodal. Podle Sorose je Trump také zodpovědný za přehřívání americké ekonomiky a úzce spolupracuje se sociální sítí Facebook, která mu pomohla a znovu pomůže ke zvolení prezidentem.  “Není zde nic, co by je zastavilo, podle mě se utváří dohoda nebo neformální spolupráce mezi Trumpem a Facebookem. Facebook pomůže Trumpovi ke znovuzvolení a Trump bude Facebook chránit,“ upřesnil Soros své podezření. 

Kdo je George Soros a proč mu záleží na osudu světa?

Americký 89 letý multimiliardář se nebojí veřejně vyjádřit svůj názor na fungování světa a také ho finančně podpořit. Ve svých 17 letech odešel z Maďarska a začal studovat na londýnské School of Economics, během studií se živil jako portýr a číšník. Od roku 1969 po přesunu do New Yorku byl investorem na kapitálových trzích a v roce 1992 se o něm svět dozvěděl ve chvíli, kdy se mu investiční činností podařilo devalvovat britskou libru, čímž údajně vydělal přes 1 miliardu dolarů. 

Soros také založil síť nadací Open Society Foundations, která ročně proinvestuje 940 milionů dolarů ve 120 různých zemí po celém světě a v roce 2018 Soros do nadace vložil dalších 18 miliard.  „Open Society Foundations každoročně udělí tisíce grantů skupinám i jednotlivcům, kteří podporují naše hodnoty. Nadace se snaží budovat živé a inkluzivní demokratické systémy, jejichž zástupci jsou zodpovědní svým občanům,“ uvádí OSF na svých stránkách. Soros finančně podporuje levicovou Americkou unii občanských svobod (ACLU) a je také hlasitým podporovatelem Evropské unie. 

Soros je samozřejmě často za své filantropické a finanční aktivity v politice kritizován. Bývá označován jako strůjce globálního spiknutí, ve svém rodném Maďarsku je v podstatě na černé listině a jako původce všech možných liberálních neduhů ve společnosti ho označují také někteří čeští politici. Je také přetřásán jeho židovský původ a různé finanční machinace, jichž se dopustil, aby zvýšil svůj kapitál. Jak vidno, filantropista si z toho nic nedělá a nebojí se veřejně kritizovat nejvyšší politiky a uvolnit další peníze na záchranu světa.

Zdroje: Bloomberg, Lifesitenews, Forbes, OSF