
Zoo Liberec krmí zvířata vlastními saláty. Pěstuje je jen na vodě
Dva nové hydroponické stojany vyprodukují až 500 salátů měsíčně. Čerstvá zelenina míří hlavně k citlivějším druhům zvířat.

Kristýna Čermáková
19. 8. 2025
V liberecké zoologické zahradě nově rostou saláty a bylinky v hydroponických pěstebních stojanech. Zoo tak rozšiřuje své ekologické a inovativní přístupy v péči o zvířata a navazuje na projekt Technické univerzity v Liberci (TUL) „Salát na střeše“. Ten vznikl v rámci doktorandské práce studentky architektury Terezy Nalezené, která úspěšně pěstovala zeleninu na střeše univerzitní budovy bez použití půdy.
Hydroponie je způsob pěstování rostlin bez půdy – kořeny čerpají živiny z vodního roztoku. Systém šetří vodu, nevyžaduje chemické postřiky a umožňuje pěstovat zeleninu i tam, kde by to běžnými metodami nebylo možné.
„Aktuálně máme dva pěstební stojany, dohromady jsou schopné vyprodukovat až 500 salátů měsíčně, což naši spotřebu ale nepokryje. Zvířata v zoo jsou totiž schopná zkonzumovat až 22 tisíc kusů salátů ročně,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz tisková mluvčí zoo Barbara Tesařová.
Saláty z hydroponických stojanů zoo krmí především zvířata náchylnější a citlivější na složení, které může být u komerčně kupované zeleniny plné dusičnanů. Nejčastěji je tak dostávají plazi, menší savci, kopytníci nebo primáti.
„Cílem není pokrýt veškerou spotřebu zoo, jedná se také o vzdělávací pomůcku pro návštěvníky, jak lze pěstovat zeleninu i v městském prostředí,“ dodává Tesařová. Po skončení výzkumu získala zoo od TUL dva stojany s kapacitou 400 pěstebních slotů. Umístila je na louku za hlavní vchod a do Dětského koutku, tedy přímo mezi návštěvníky.
Zoo Liberec už má s alternativními metodami pěstování zkušenosti – v minulosti v rámci své „Jedlé zahrady“ kombinovala pěstování zeleniny s chovem ryb, čímž představila systém akvaponie. Oba přístupy plánuje v budoucnu využít i ve velkém pěstebním zázemí, které vznikne v Údolí ohrožené divočiny.
Úvodní foto: Zoo Liberec (se svolením)