Vše, co potřebujete vědět o Filipovi Turkovi: milovník benzínu, prodavač „léčby“ savem a sběratel nacistických symbolů

Rozporuje téměř vše, na čem se shodli přední světoví vědci. Pojďme se proto na kontroverzní osobnost eurokandidáta Filipa Turka podívat zblízka.

V předchozích dnech i v průběhu tohoto týdne představujeme v rozhovorech zajímavé kandidáty do eurovoleb a ptáme se jich, jak vnímají Green Deal, elektromobilitu, ochranu přírody i potřebnou mitigaci a adaptaci na změnu klimatu. „Protikandidátem“ většiny těchto vědou podporovaných řešení je pak výrazný Filip Turek.

Kandiduje jako lídr za stranu Motoristé v koalici Přísaha a motoristé. Od jeho politických začátků se velmi silně vymezuje proti Green Dealu a především proti elektromobilitě a zákazu spalovacích motorů. Automobily ho totiž živí. Sbírá a restauruje staré historické vozy, dříve také jezdil čtvrtou ligu Formule – F4.

Některá média ho označují za skokana těchto eurovoleb. Dříve neznámý nadšenec benzínových aut má nyní v průzkumech překvapivě pozitivní a vysoké výsledky. A možná o to víc je překvapivé, že ho volí z velké části mladí lidé, prvovoliči.

Daří se mu je totiž zaujmout a strhnout jejich pozornost. Používá pojmy jako Belgistán, mluví přímo a jednoduše, odmítá migraci. V poslední době ale na něj také vypadlo hned několik kostlivců ze skříně. Například sbírá starožitnosti s nacistickou symbolikou a objevily se dokonce fotografie, na kterých hajluje, nebo jeho rasistické příspěvky na Facebooku. Několik let také vlastnil a vedl společnost Zapper-Club, která prodávala údajně léčivé přístroje zapper a vydala knihu, ve které podporovala pavědeckou léčbu autismu nebezpečnými chemikáliemi na čištění bazénů.

A především Turek vyvrací nutnost Evropou zaváděných opatření proti změně klimatu. Tu sice vnímá, ale nemá podle něj smysl, aby se člověk uskromňoval a měnil svůj způsob života. Zvýšené množství skleníkových plynů podle něj nemá zásadní vliv na podnebí, ačkoliv je takové tvrzení v rozporu s mezinárodně uznávaným konsenzem vědců celého světa. Pro PrahaIn Turek nepřekvapivě označil za svůj hlavní zdroj inspirace Václava Klause.

Sběratelství nacistických symbolů

Uživatele sociálních sítí zaujala také skutečnost, že na fotografii Hospodářských novin má na stolku svícen s hákovým křížem. „Mám doma mnoho starožitností, to je asi úplně normální, mám doma i dýku SS po otci,“ ospravedlňoval se Turek v rozhovoru pro CNN Prima News.

„Je to nešťastná událost, že se to objevilo na fotografii,“ dodává a vysvětluje, že za své sběratelské vášně se nestydí. V rozhovoru také zmínil, že existence neziskových organizací, dotací a dalších podobných věcí škodí společnosti. „Lidé pak nemají ani na vlastní bydlení,“ komentoval.

Řeč padla i na podstatu Green Dealu a jeho oblíbené téma – automobily. Vývoj současných automobilek směrem k elektromobilitě vnímá jako mrzačení automobilového průmyslu. Média zaujalo také jeho spojení s miliardářem Richardem Chladem. Ten v květnu odmítl své působení na automobilové výstavě Legendy právě proto, že organizátoři události odmítli marketingově a finančně podpořit Turkovu kampaň.

Organizátoři výstavy Legendy se totiž vyhradili ke komentářům Filipa Turka k elektromobilitě a současným strategiím automobilek.

Šarlatánství nebo výhodný byznys?

Zajímavé je také zmíněné Turkovo vlastnictví společnosti Zapper-Club s. r. o., kde byl Turek podle Hlídače státu a veřejně dostupných rejstříků zapsán mezi lety 2016 a 2022 jako jednatel a od 31. 5. 2021 jako majitel. Postupně se ale ze společnosti vyvazoval, až byl 2. 8. 2023 vymazán i z pozice společníka. V současnosti je skutečným majitelem společnosti jeho sestra Tereza Turková.

Slovem zapper se označuje údajně „léčebný přístroj“, který léčí prakticky vše, co člověka může postihnout, a to na základě frekvencí a výbojů. Přístrojem se zaobírala například Česká obchodní inspekce, která konkurenční firmě Zapper Centrum udělila pokutu za neprokázání pravdivosti údajů k výrobkům.

Konec konců, společnost Zapper Centrum a Z-technology dostaly od serveru Sisyfos ocenění stříbrný Bludný balvan již v roce 2012 za výrobu a produkci zapperů. A to v době, kdy se již společnosti poučily a upozorňují, že nejde o zdravotnické prostředky. „Balvany udílíme již popatnácté, ale dosud jsme se nesetkali s tak přímočarým pohrdáním rozumem a legislativou. Škoda, že na to nemůžeme reagovat jinak než jen trochou legrace,“ komentují porotci Bludného balvanu.

A právě na základě prodeje zapperů, samozvaných léčiv nebo kontroverzních publikací o medicíně, které rozporují vědecký konsenzus, vznikla a fungovala i společnost Zapper-club. Na svých stránkách podle archivu (dnes již webové stránky nejsou v provozu) nabízela zappery za 12 tisíc korun, afrodiziaka, bělidla určená k léčbám nebo magické lahve s krystaly.

Před prodejem zapperů přitom varovalo i Ministerstvo zdravotnictví. Podle české obchodní inspekce patří zapper do stejné kategorie elektrospotřebičů, jako je fén či vysavač.

Do legislativního povědomí se Turkova (bývalá) společnost Zapper-club dostala už v roce 2020 za zneužívání obav veřejnosti v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19, jak upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce:

„Reklama a prodej potravin na webových stránkách https://www.parazitivnas.cz/, provozovatele Zapper-Club s. r. o. – Kontrolovaná osoba na webu nabízela prostřednictvím reklamního banneru ‚Imunitní balíček ANTI-COVID-19‘, obsahující potraviny Quinton hypertonic, Vitamín C, Betaglukan Maxcell 80%, Reishi ganoderma a Moringa oleifera. Již samotné označení balíčku obsahovalo léčebná tvrzení ‚ANTI-COVID-19‘ a v popisu balíčku byl uveden text ‚prevence koronaviru‘. U dílčích potravin z balíčku byla na webu například použita další zakázaná léčebná tvrzení jako ‚Anticovid‘, ‚likvidaci plísní, virů a bakterií v těle‘, ‚antibiotik a antivirotik‘, ‚ataky virových infekcí‘.“

Místo krve mořská plazma

Na e-shopu parazitivnas společnosti Zapper-Club bylo možné pořídit také bělidla MMS, která jsou známá pro podobnost se savem. Pod domnělými léčebnými záměry ho lidé pijí nebo ho dokonce dávají pít dětem. Chemikálie přitom slouží například k čištění bazénů. Podle SZPI se jedná o nelegální přípravky, které obsahují nebezpečné látky.

Dodnes je například na Facebooku plno skupin, které propagují konzumaci MMS na prakticky cokoliv od popálení ze slunce po rakovinu. Děsivá je také podpora samozvaného vědce Andrease Kalckera, který právě přípravky na bázi oxidu chloričitého údajně vyléčil děti z autismu. To koneckonců tvrdí i právě kniha Parazité v nás, kterou vydala společnost Zapper-club.

„To považuji za naprosté šílenství a může to udělat jenom magor, aby pil desinfekční prostředek takového rázu,“ rázně se distancoval již v roce 2015 prezident České lékařské komory Milan Kubek pro Lidové noviny.

Autorka knihy Eleni Turková ve své veřejně dostupné prezentaci dále propagovala Reného Quintona, který prováděl pokusy se slanou oceánskou vodou. „Dělal pokusy tak, že psovi vypumpoval krev a tu nahradil mořskou plazmou. A jak přidával a přidával, tak ho vypumpoval prakticky celého během jedenácti hodin. A ten pes nejenom že přežil, ale kypěl zdravím dalších pět let, než ho přejelo auto,“ komentovala Turková.

(Ne)zodpovědnost jednatele

Přímo na Zapper-club se Filipa Turka vyptávala moderátorka Lili v pořadu „Samička si vybírá“ zhruba před rokem. „To jsem jenom zakládal, nemám s tím nic společného. Nefungoval jsem tam,“ popisuje. Zda má firma zajímavý obsah a na otázku, co je vlastně její náplní, odpověděl opět, že nemá tušení, že ji jen zakládal. „Já jsem jednatel v mnoha firmách, to je úplně jedno,“ dodává.

Jak komentuje advokát Kirill Juran na Youtube, jednatelství v jakékoliv společnosti není úplně tak jednoduché. „Jednatel je ta aktivní odpovědná role z pohledu práva. Odpovídá za obchodní vedení,“ vysvětluje. Popisuje, že pokud jednatel o své vlastní společnosti nic neví, buď je jen bílým koněm, nebo je zkrátka naprosto mimo a hlupák, protože za tu danou společnost zodpovídá. „Anebo, pokud říkáte, že jste jednatel, ale přitom o společnosti nevíte vůbec nic, lžete,“ dodává Juran.

Být někde jednatelem znamená odpovídat za to, co firma dělá, a přijímat za ni rizika včetně financování a možných exekucí. Není proto příliš pravděpodobné, že by šel do podobného rizika s naprosto náhodnou firmu. V rozhovoru s Danuší Nerudovou se bránil, že jeho matka Eleni Turková tragicky zemřela, neví, co je v knize, jen ji vydal pro svou matku a sestru, které rozjely toto „ezo“ podnikání.

Trošku absurdnějším dodatkem může být také jeho „hacknuté“ heslo na Wikipedii, kterou nyní řeší s IT i se samotnou Wikipedií. „Tam není pravda vůbec nic, nebo je to vtipně podaná pravda,“ komentuje Turek. Podle historie Wikipedie navíc tento boj trvá více než rok, kdy každých několik týdnů až dnů dochází k úpravám.

Skupina politických stran kvůli Turkovým kauzám vyzvala Přísahu a motoristy sobě k odstranění kontroverzního kandidáta z čela kandidátky. Výzva přišla až po termínu, kdy bylo možné takový krok udělat (nejpozději 48 hodin před volbami), nicméně podle Forum24 se předseda Přísahy Robert Šlachta k věci ani pořádně nevyjádřil. Do eurovoleb tak míří kandidát s kontroverzní historií a kampaní postavenou na popírání vědy. Je nyní na voličích, zda se budou rozhodovat i na základě těchto informací.

Foto: Marek Musil, CC BY-SA 4.0