Taťána Míková: o změnách klimatu jsme věděli už za komunismu, režim ale téma zamlčoval

Změna klimatu se už jasně projevuje i na datech z České republiky, upozorňuje meteoroložka a klimatoložka Taťána Míková.

Ondřej Novák

15. 5. 2024

Počasí možná budeme muset věnovat mnohem více pozornosti než dřív, protože extrémní projevy jako vedra, nenadálé mrazy či silné bouřky budou s postupující klimatickou změnou stále citelnější. Změn si podle meteoroložky a klimatoložky Taťány Míkové dnes všímají zejména senioři a rádi o nich diskutují. Zároveň ale upozorňuje, že je nutné zastavit postup antropogenní klimatické změny dřív, než zhorší podmínky v některých částech světa natolik, že budou neobyvatelné.

Taťána Míková je již od roku 1994 tváří předpovědi počasí na České televizi. Vystudovala Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a je autorkou řady odborných publikací. O svých zkušenostech s klimatickou změnou bude diskutovat na talkshow Pro moderní Česko už 16. května v Pardubicích. Akci pořádá portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky.

Během letošního jara jsme zažili jak tropické teploty, tak i mrazy. Půjde kvůli klimatické změně už o standardní situaci?

Není to jen letošní jaro, obecně přechodné sezóny – jaro i podzim – jsou po roce 2000 dost často plné teplotních skoků a zlomů, kdy se počasí ze dne na den nebo třeba během dvou–tří dnů změní ze zimy rovnou do léta, nebo obráceně. Naznačují to i projekce změny klimatu, že extrémy budou častější. A i když v důsledku oteplování asi zůstanou častější nová rekordní nejvyšší maxima a minima, občas zabrousíme i do těch historicky nejnižších hodnot, tak jako s mrazem letos v dubnu.

Pozorujete už na datech z měření, že opravdu dochází k výraznějším výkyvům teplot v Česku?

Rozhodně, normály teplot z období let 1961 až 1990 jsou zhruba o 2 °C nižší než nejnovější normály z let 1991 až 2020. Zatím nemáme úplně zmapované krátkodobé výkyvy, ale věřím, že i na to brzo dojde, protože jestli budeme mít doma na věšáku celoročně kabáty, protože i uprostřed léta může přijít prudké ochlazení, budeme muset počasí věnovat víc pozornosti než dřív.

Můžeme očekávat častější výskyt i dalších projevů extrémního počasí, třeba silnějších bouřek i v jinak chladnějších měsících, četnějších srážek nebo zvýšeného rizika požárů právě už od konce zimy?

Zimních bouřek opravdu přibývá, ve 20. století byly bouřky od prosince do února spíš zvláštností, dnes už nás spíš překvapí, když se za celou zimu žádná bouřka neobjeví. S úbytkem sněhu v zimě a častějším deštěm než sněžením bude samozřejmě krajina po zimě rychleji vysychat, a pokud si nevytvoříme zásoby vody na teplejší období, jarní sucha nás budou trápit čím dál častěji.

Kdy jste se poprvé setkala s termínem „změna klimatu“? A kdy jste si jejích projevů začala všímat na vlastní kůži?

Víte, jako studenti meteorologie a klimatologie na MFF UK už jsme samozřejmě v 80. letech minulého století v literatuře problém antropogenní změny klimatu potkávali, ale naši učitelé o něm moc nechtěli mluvit. Nebylo to zrovna režimem podporované téma. Extrémní projevy počasí jsme registrovali i tehdy v 80. a 90. letech, ale nedaly se tak systematicky zhodnotit jako po roce 2000 nebo v posledních 15 letech.

Ozývají se vám ohledně nevyzpytatelného počasí i diváci? Myslíte, že lidé si všímají, že se „něco děje“? A věříte, že se podaří změnu klimatu ještě zastavit?

Diváci spíš píšou k obsahu relací o počasí nebo třeba k úspěšnosti předpovědi počasí. Ale samozřejmě tam, kde třeba v debatách přijde na změnu klimatu řeč, zejména senioři změny vidí a rádi o nich diskutují. Víte, změnu klimatu už prožíváme, tak bych byla ráda, kdybychom ji nenechali dojít až na ostří nože. Do momentu, kdy se rozsáhlá území na Zemi stanou neobyvatelná, a ti, kdo tam zatím žili, spustí nové stěhování národů.

Jak se těšíte na pardubickou talkshow Pro moderní Česko?

Moc, myslím, že kombinace moderních technologií a péče o klima nebo v širším smyslu o životní prostředí hlavně mladé lidi hodně zajímá. A věřím, že se jim bude zamlouvat nejen obsah, ale i forma. Žádná škola převlečená naruby, ale fajn setkání. A od propojení oborů, které se tak často nesetkávají, si slibuji, že bude hodně zajímavé i pro mě.

Úvodní foto: Česká televize