DR: Křetínský se setkal se sankcionovaným ruským politikem, spolupracoval i Fico

Podle získaných tajných e-mailů se v roce 2016 odehrálo setkání, o kterém neměl svět vědět. Miliardář Daniel Křetínský se setkal s vedením Gazpromu, mimo jiné i se sankcionovaným Alexandrem Babakovem.

Majitel společnosti EPH a uhlobaron Daniel Křetínský je největším obchodníkem s ruským plynem v Evropě. I proto se sešel s vedením ruského Gazpromu a mimo jiné i s předním Putinovým politikem Alexandrem Babakovem. Investigativní šetření, o čem nejspíše pojednávala schůzka Daniela Křetínského v roce 2016 v Moskvě, provedl Deník Referendum.

Na vyšetřování se podílelo také slovenské Investigativní centrum Jána Kuciaka, kterému se podařilo získat osobní e-maily mezi Křetínským a kanceláří Alexandra Babakova. Ten v tu dobu byl již na seznamu sankcionovaných politiků kvůli anexi Krymu z roku 2014. Spolu s Křetínským se účastnil také Peter Fellegi, který podle závěrů Deníku Referendum s Babakovem spolupracoval už od roku 2008.

Křetínského EPH jednala za slovenskou polostátní společnost Eustream, pro kterou je Gazprom hlavním obchodním partnerem. „Oba vlastníci Eustreamu, Slovensko i EPH, tehdy měli vážné obavy ze spuštění plynovodu Nord Stream II, který by umožnil přímý tranzit ruského plynu do Německa po dně Severního moře. Pokud by se plyn začal takto přepravovat přímo do Německa, Slovensko by přišlo o svou výhodnou pozici tranzitní země. A pro Křetínského EPH by to znamenalo velké, celý jeho tehdejší podnikatelský model ohrožující ztráty,“ komentují autoři článku Gaby Khazalová a Jakub Patočka.

Oba novináři i tým Investigativního centra Jána Kuciaka (ICJK) dále tvrdí, že podle expertů Fellegiho obchody a spojení s Ruskem mohlo být porušením sankcí Evropské unie. Doporučují proto prošetření obchodních styků Křetínského a Babakova. Mezi uniklými e-maily, které získalo ICJK, je také Ficův e-mail Putinovi z roku 2013. Tehdejší slovenský premiér ruského prezidenta informoval o převzetí kontroly nad společností Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Dále navrhuje přímé propojení SPP s ruským Gazpromem a žádá o podporu. Ve zmíněném roce 2016, kdy se udála schůzka Křetínského a Babakova, pak Fico lobboval v Moskvě proti Nord Streamu II, který by výrazně ponížil zisky slovensko-Křetínského Eustreamu. S podezřením na slovenskou spolupráci se sankcionovanými ruskými politiky se ICJK obrátilo na mluvčí Eustreamu.

„Naši podnikatelskou činnost vykonáváme v souladu s platnou domácí a evropskou legislativou a respektujeme všechny platné mezinárodní sankce,“ zněla reakce Eustreamu, přímou otázku novinářů ignorovali. Křetínského EPH pak vyloučil, že by se společnost zapojovala do jednání o politických otázkách či zájmech.

V roce 2022 obvinily Spojené státy Alexandra Babakova ze snahy vytvořit a vést vlivovou a dezinformační snahu. Podle Deníku N se Babakov dlouhodobě stýkal i s dalšími českými a především slovenskými politiky. Od roku 2008 byl v kontaktu s Jiřím Paroubkem a v Česku se například snažil o ovlivnění umístění amerického radaru v Brdech.

Ilustrační foto: Pixabay