Aby ze Sněžky už nebyl druhý Václavák: nová aplikace chce zmírnit overturismus

Společnost Gatyer představila novou aplikaci, která se bude snažit turisty přesměrovat z nejvytíženějších lokalit do těch více zapadlých končin.

Dříve jsme pojem overturismus znali jen z měst, jako je Barcelona nebo Benátky. V posledních letech ale dostává zabrat i samotná Praha, která bojuje jak s turisty, tak s úpadkem historického centra. Koronavirová krize pak naučila turisty pohybovat se i v odlehlejších koutech republiky. To by samo o sobě nevadilo, jenže oblíbené lokality se začaly potýkat s tím, že nápory lidí nezvládají.

„Dlouho se overturismus vyhýbal přírodě. Jenže pomalu se začíná rozmáhat ve velkém cykloturistika i pěší turistika a případů overturismu přibývá, a to i v chráněných lokalitách,“ komentuje Ladislav Cirhan, ředitel společnosti Gatyer.

Jako řešení nabízí aplikaci a platformu EPU, kterou zaštítilo Ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny, a na vývoji spolupracovali i zástupci národních parků a chráněných krajinných oblastí.

„Česko je unikátní v tom, že nabízí široké množství biotopů v rámci jediné malé republiky. Můžeme na malém prostoru vidět neuvěřitelné množství přírodních krás. To s sebou ale přináší vedlejší efekt, jako je právě vysoká koncentrace lidí v místech, která jsou proslavená a často omílaná,“ vysvětluje ministr Petr Hladík (KDU-ČSL). Přírodní, estetická i botanická krása přitom leží často i na trasách, které nikdo nezná.

Právě na to by pak měla aplikace upozorňovat. Její tvůrci si nedělají zbytečné iluze, že by snížila množství turistů. V ideálním případě je ale rozprostře na větší území, než je jen jedna vyhlídka, jeden hrad nebo třeba Sněžka, která pod nápory výletníků trpí celoročně.

Ředitel Správy národního parku Šumava Pavel Hubený upozorňuje na skutečnost, že za poslední dva roky stoupl nápor turistů v oblíbených lokalitách nad únosnou mez. Příroda trpí a místní obyvatelé by si přáli zpět svůj klid. Správa národního parku proto hledala cestu, jak odlehčit vytíženému jádru hor.

Edukativní i interaktivní

„Ikonická místa vždy zůstanou ikonickými, ale také přichází nové možnosti. Člověk si včas může zjistit, na kterém parkovišti je místo, jak vypadá situace s turismem například na Modravě nebo na Poledníku,“ popisuje výhody online aplikace Hubený. Právě vědomí, že již v dopoledních hodinách je na oblíbených lokalitách nacpáno, by pak mohlo polední turisty přesvědčit, aby to ani nezkoušeli a pokračovali jinam. Uleví tak nejen přírodě, ale i sobě.

Aplikace totiž nabídne turistům i méně známé trasy a je schopná fungovat jako chytrý pomocník pro výlety. Měří nachozené kilometry, může být i interaktivní a sloužit jako zábavná forma edukace o udržitelnosti a přírodě. V současnosti je možné si vybírat ze 170 výletů po celé České republice a postupně budou přibývat.

U každé trasy je pak uveden krátký popis, kilometry, náročnost. Tipy na výlety vznikají na základě konzultací s jednotlivými správci chráněných lokalit, aby se nestalo, že aplikace nechtěně zavede turisty do citlivých oblastí. Trasy jsou průběžně aktualizovány podle sezóny a případné uzavírky jsou vysvětleny. Turisté se proto například dozví, proč je důležité některé části chráněných oblastí speciálně opečovávat, nebo jim na mobilu pípne notifikace, která je upozorní, že právě vstoupili do ochranného pásma.



Nejen pro děti pak bude sloužit hravá forma, díky které se turisté mohou dozvědět něco o místní flóře i fauně, sbírat a zapisovat objevené druhy či zkoumat historii daného místa. „Oceňuji i jako rodič, že aplikace zahrnuje neformální vzdělávání dětí a mládeže právě v té oblasti udržitelnosti a životního prostředí,“ dodává Hladík.

„Za Czech tourism jsme rádi za jakoukoliv aktivitu v oblasti udržitelného turismu. Bavíme se s národními parky i chráněnými krajinnými oblastmi a jedním z velkých témat je pak právě overturismus. Důležité je k němu přistupovat konstruktivně, nezavírat jednotlivá místa,“ vysvětluje ředitel společnosti Czech tourism František Reismüller.

Vysvětluje, že podobných aplikací či platforem vzniká víc, Czech tourism se pak ale potýká s tím, že na nich nebývají ověřené či správné informace. Projekt EPU má ale podporu jak Ministerstva životního prostředí, tak spolupracuje při tvorbě tras s chráněnými oblastmi.

Foto: Tadeáš Gregor, CC BY-SA 4.0