Fotovoltaiku přirovnával k jízdě na tygrovi, teď Hanuš v čele Woltairu končí

Jedno z nejzvučnějších jmen českého trhu s fotovoltaikou i tepelnými čerpadly mění zaměstnance včetně šéfa.

Dodavatel solárních panelů i tepelných čerpadel a dalších úsporných technologií a jeden z nejslibnějších českých startupů Woltair propustil pětinu svých zaměstnanců a vyměnil samotného ředitele a jednatele současně Jana Hanuše. Do úspěšného startupu přitom nastoupil teprve před rokem a půl, kdy jsme s ním na Obnovitelně.cz dělali také rozhovor.

Že se ve Woltairu něco mění, prozradil Hanuš magazínu Forbes týden před svou výpovědí, společnost propustila rovnou pětinu svých zaměstnanců a to navzdory postupnému růstu na českém trhu. „Jednak je to kvůli našemu digitálnímu přístupu, na němž od začátku stavíme a díky němuž zefektivňujeme procesy našim zákazníkům, partnerům i nám samotným, jednak je to kvůli výkyvům na trhu,“ vysvětloval Hanuš.

V rozhovoru pro Obnovitelně.cz před necelým rokem přitom zmiňoval stabilní zázemí i na českém trhu, dynamiku růstu Woltairu přisuzoval jízdě na tygrovi a budoucnost startupu vnímal Hanuš jako rychlou a rostoucí. Jak rychle se ale situace může otočit, přiznal v rozhovoru z poloviny února pro CzechCrunch. Uvedl, že propouštění přišlo na základě digitalizace a pro urychlení procesů. Uznal také, že se trh stal postupně nestabilním a velkou brzdou rozvoje společnosti bylo odstavení dotací ve všech čtyřech zemích, kde Woltair figuroval.

„Zeleným zdrojům v Evropě loni nefoukalo do zad. Hodně jsme se zaměřili na Německo, kde trh kvůli vypnutí dotací meziročně spadl o devadesát procent. I to nás přinutilo zrychlit. Udělali jsme jednorázový krok, kdy jsme oznámili organizační změnu, která se dotkne 38 pozic ze zhruba dvou stovek,“ říkal před svým odstoupením z funkce.

Velké propouštění přitom dle jeho slov nebylo nutným krokem, pouze logickým. Proč tedy došlo k výměně výkonných ředitelů a co chystá společnost Woltair nyní, ukážou činy nového CEO Víta Javůrka, který doposud figuroval na pozici finančního ředitele.

Ten chce zaměřit tržní budoucnost společnosti spíše do evropského i amerického prostředí, Česko označuje za příliš nestabilní. „V České republice se nám podařilo stát se jedničkou na trhu, což budeme chtít replikovat na dalších trzích. Trh je ale dnes nepředvídatelný, dotační programy mohou jednotlivé vlády oznámit ze dne na den. Je tak otázkou času, kdy se opětovný celoevropský prudký růst poptávky opět nastartuje,“ vysvětluje Javůrek pro Forbes.



Foto: Woltair