Asociace energetických manažerů po 32 letech končí kvůli nedostatku financí

Organizace se s nedostatkem peněz potýkala už poslední dva roky. Nezachránila ji ani vidina nových projektů.

Souhlasem s likvidací ukončil Městský soud v Praze definitivně činnost Asociace energetických manažerů (AEM). Asociace působila v sektoru energetiky 32 let, nedokázala ale překlenout finanční nepřízeň pro další činnost.

„Jako předsednictvu a sekretariátu AEM je nám to velice líto, ale byť jsme se v posledních dvou letech snažili najít jiný model fungovaní, přes veškeré úsilí se nám to nepodařilo. Byť některé projekty vypadaly slibně, jejich možné finanční zhodnocení by se projevilo až v průběhu dvou až tří let a AEM byla již ke konci minulého roku ve finanční tísni,“ vysvětlila za AEM Zuzana Šolcová v e-mailu zaslaném členům a fanouškům asociace. Dodala, že se na únorové valné hromadě předsednictvo rozhodlo ukončit činnost Asociace ještě se ctí a bez dluhů.

Od svého založení v roce 1992 Asociace energetických manažerů (AEM) působila jako nezávislé, nevládní a neziskové sdružení manažerů a zaměřovala se na propojování odborníků z různých odvětví, kteří se zabývají problematikou energetiky a jejího využívání.

Její činnost zahrnovala sdílení osvědčených postupů, informování o nových technologiích a trendech v oblasti hospodárného využívání energie a díky aktivnímu zapojení do tvorby legislativních norem členové AEM ovlivňovali vývoj a implementaci předpisů souvisejících s energetikou. Asociace například pořádala kurzy o obchodování s plynem a elektřinou nebo pravidelná setkání pod názvem Energetická středa.

Asociace se také aktivně angažovala v otázkách ochrany přírody a minimalizace negativních dopadů energetických procesů na životní prostředí. Se vstupem do Evropské unie členové AEM sledovali vývoj nových směrnic a pomáhali při jejich zavádění do praxe.

Foto: Freepik