Na Islandu se objevilo ohnivé tornádo. Grindavik čelí další erupci

Příroda na Islandu vytrvale ukazuje svou sílu. Roztavená hornina z magmatického tunelu u Grindaviku vyvěrá již potřetí.

Jen zhruba dva měsíce po první erupci a pár týdnů po té druhé už se magmatický tunel pod poloostrovem v oblasti Sýlingarfell projevil potřetí. Rybářské městečko Grindavík, které se nachází v dotčené lokalitě a během druhé erupce přišlo o tři budovy, je zatím v bezpečí. Jeho obyvatelé, kteří jsou od listopadu dlouhodobě evakuováni, si ještě ve středu mohli dojít pro své věci do svých domovů.

Se speciální propustkou místní během dne kontrolovali své domovy, než vláda opět vyhlásila poplach. Série drobných zemětřesení začala bobtnat a hrozilo nebezpečí nové erupce. A hned ve čtvrtek ještě za tmy v šest ráno skutečně přišla. Její aktivita podle islandského zpravodajského serveru Ruv.is vypadala ze začátku velice živě, brzy odpoledne ale polevila. Uživatelé sociálních sítí nicméně upozornili i na výskyt malého ohnivého tornáda.

Přesto způsobila rušné chvíle. Vylila se totiž přímo u velké křižovatky a ačkoliv neohrozila samotné město, postupně se přibližovala k teplovodnímu potrubí. Vylila se také do prostorů se zásobami podzemní vody a tak z některých částí trhlin v zemi nyní stoupá velké množství páry.

Už od prosince přitom místní dělníci pracují na vykopání záložní vodovodní i elektrickou infrastrukturu. Nestihli to ale dokončit včas a o to usilovněji se od čtvrtečního rána snažili dokončit alespoň hrubý výkop.

„Podařilo se nám ho dokončit dnes ráno a nyní pracujeme na vybudování spojnice s potrubím Njarðvíkur severně od lávy,“ uvedl ředitel civilní obrany Víðir Reynisson ve čtvrtek. S ohledem na počasí totiž není možné, aby domy zůstaly bez zdroje teplé vody. Potrubí by zamrzlo a muselo by se následně předělávat úplně celé.

Výzvou pro místní občany je proto také udržet své domovy teplé, dokud se dodávky neobnoví. Současně musí šetřit energiemi a snažit se o co nejúspornější režim, aby neohrozili nestabilní elektrickou síť. Pokud by všichni obyvatelé postižených oblastí kompenzovali nedostatek teplé vody z elektrických zdrojů, mohli by síť shodit a oprava by byla v současné chvíli velmi problematická.

Domy na Islandu jsou totiž primárně stavěny s topným systémem spoléhajícím na teplou vodu. Distribuční síť by tak velké zatížení podle expertů neunesla a nemá dostatečnou kapacitu.

„Dodávky teplé vody jsou přerušeny. Civilní obrana vás žádá, abyste omezili používán elektřiny i teplé vody. Je důležité zastavit zbytečné používání elektřiny, vypnout veškeré spotřebiče využívající teplou vodu a zavřít okna, aby se v domech uchovalo teplo,“ stojí v sms, kterou civilní obrana rozesílala po ránu všem občanům poloostrova.

Lokalita poloostrova Reykjanes byla doposud klidnou částí Islandu. „Můžeme ale předpokládat, že nyní se bude vyvěrání magmatu opakovat pravidelně,“ uvádí Benedikt Ófeigsson, vedoucí měření terénních deformací na Islandském meteorologickém úřadu.

Láva vyvěrala nejspíše ve dvou nebo třech trhlinách, které se nachází nad magmatickým tunelem. Podle odborníků už je tato třetí erupce ale jen důkazem, že díky trhlinám na povrch v tunelu ubývá tlak a příchod dalších erupcí už nebude tak pravděpodobný.

Úvodní foto: Veðurstofa Íslands, Icelandic Met Office