Jak na vánoční rybu bez výčitek? Nahradit kapra lososem není řešení

Několikátým rokem upozorňují různé organizace a petice na neetický prodej kaprů v kádích. Přesto to tak nějak patří k vánoční tradici, kterou si národ nechce nechat vzít. Etičtější alternativy přitom existují.

Jakmile se začnou blížit Vánoce, přiblíží se také již tradiční souboj mezi historickými zvyky a moderním udržitelným a etickým smýšlením. Diskuze se vedou od usazování vánočního stromečku do bytu až po samotný vrchol štědrovečerní večeře. Kapra.

Samotný chov kaprů je v přímém rozporu s dobrým stavem českého rybníkářství kvůli vysoce neudržitelnému chovu (podrobnější text o tomto problému přineseme v následujících dnech). Přemnožené ryby plácající se v malých rybnících jsou pak jen předvojem vánočního šílenství.

Kapři v kádích, kteří jsou symbolem Vánoc i na ladovských obrázcích, pak štěstím nejspíše nepřekypují. Mnohdy ve vodě nemají dostatek prostoru pro pohyb, chybí jim kyslík, dusí se a stresují. Tomu přitom lze zabránit. Podle Milana Říhy z Hydrobiologického ústavu AV ČR při rozumném množství ryb a dostatku dobře prokysličené vody za nízkých teplot kapři nejsou stresováni tak moc, aby se jednalo o týrání zvířat.

Zda ale prodejci kaprů myslí na welfare a dodržují ho, je jen další problematickou oblastí, na kterou se snaží dohlížet Státní veterinární správa. Prodejci by měli vždy být řádně registrování, dodržovat pravidla pro prodej a mít hygienické zázemí pro usmrcování ryb.

Jen za loňský rok se jednalo o více než tři tisíce prodejních stánků. U čtvrtiny z nich provedla SVS kontroly a k pochybení došlo u 2,2 procent. Číslo zjištěných porušení předpisů se navíc meziročně snižuje, v roce 2021 se jednalo o tři procenta.

Přesto se mnoho lidí od nákupu živých kaprů postupně odvrací. Nutno dodat, že tomu napomáhají i některé velké společnosti. Například Lidl již od loňského roku neumožňuje prodej živých kaprů před svými prodejnami. Ve své kampani Netrap kapra argumentuje snahou o zlepšení welfare zvířat i o udržitelnější přístup k obchodování s rybami.

Vyhladovění i stres při přepravě

Výlov vánočních kaprů probíhá na podzim. Odlovené živé ryby se v tu dobu přesunou do nádrží a sádek, kde vegetují a čekají na Vánoce. Během této doby se nijak nekrmí, což je první kámen úrazu. V přírodě by to pro ryby bylo přirozené, kapři v chladných období téměř hibernují.

Jenže kvůli nadměrnému stresu při odlovu i následných transportech o svou našetřenou energii přijdou a při čekání na smrt v sádkách hladoví. Následně se převezou a rozvezou do malých kádí všude po republice.



Pokud ale prodejce dodržuje základní pravidla welfare, rybu na místě usmrtí a zákazníkovi ji předá naporcovanou, neliší se etika krutého masového chovu nijak zvlášť od velkochovů kuřat či prasat. Pak již záleží na zákazníkovi, jak se k vědomí masového chovu staví.

Rozdíl je ale v tom, že ke kuřeti se zákazník dostane již jako k humánně usmrcenému, kapra si ale mnohdy odnáší v plastové igelitce přes půl města ještě živého. Zvíře pak navíc často ani doma hned neusmrtí, ale několik hodin až dní ho nechává plavat ve vaně.

Kromě samotné cesty v igelitové tašce, před kterou kvůli zbytečnému utrpení ryby varují jak ochránci zvířat, tak rybáři, musí kapr přežívat v chlorované pitné kohoutkové vodě, na kterou není zvyklý.

Když už kapra z kádě, tak odborně usmrceného

Pokud má zákazník šlechetné úmysly zakoupené zvíře přenést do rybníka a symbolicky vypustit, ve skutečnosti mu často jen prodlužuje trápení. Kapr, který několik týdnů hladověl a následně prožil stres a několik transportů, již v prostředí rybníka nepřežije a obvykle umírá.

„V době vánočního prodeje ryb dochází vzhledem k omezenému příjmu potravy způsobeným dlouhodobým sádkováním ke značným energetickým ztrátám, což může mít za následek sníženou funkci imunitního systému a následně zvýšenou vnímavost k jakýmkoli negativním vnějším vlivům,“ vysvětlují rybáři ve svém doporučení, proč nepouštět ryby zpět do přírody.

Jedna z petic organizace CIWF proto bojuje právě za zákaz vydávání živých zvířat. „Naprosto zbytečné utrpení kapra čeká, když si ho lidé koupí živého. Navíc nelze účinně kontrolovat, jak se s jednotlivými živými rybami po nákupu zachází, a proto je jediným možným řešením takovému nákupu zamezit,“ vysvětluje účel petice Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko v tiskové zprávě.

Losos není řešením

Česká republika podle údajů CIWF patří spolu s Polskem k největším producentům kaprů v Evropské unii. Ročně se u nás vyloví více než 17 tisíc tun tohoto druhu ryb. Před Vánoci se prodá kolem 85 procent tuzemských ryb prodávaných v České republice.

Protože obliba kapřího masa pomalu klesá a na výběr je dnes z nepřeberného množství různých alternativ, mnoho lidí sahá raději po lososovi. A to možná i s úlevným vědomím, že ryba právě netrpí v kádích před obchodními domy.



Řešením to sice částečně je, ale ani chov lososů není eticky bez poskvrny. Kromě toho, že se v přeplněných sádkách snadno množí parazité a nemoci, které rybám způsobují otevřené rány, poškozuje celý tento rybí průmysl životní prostředí.

Dalším bojem, do kterého se proto pouští nejenom CIWF, je tak snaha o zákaz chovu lososů v dnešní podobě.

„Lososi jsou masožraví a jejich krmivo obsahuje volně žijící ryby, což vede k nadměrnému odlovu ryb z volně žijících populací a urychluje úbytek druhů. Odpad z farem může zhoršovat kvalitu vody a způsobovat výskyt řas. Organický a chemický odpad ze skotských lososích farem navíc mění chemické složení sedimentů a zabíjí mořské živočichy na mořském dně,“ píší na svém serveru.

Jak na štědrovečerní hostinu bez výčitek?

Pokud je kapří tradice neměnnou a nutnou součástí štědrovečerní večeře, Rybářské sdružení České republiky doporučuje kupovat si kapra přímo v sádkách, a již odborně usmrceného. Zákazník tak rybu osvobodí od nutnosti transportu a navíc si ji může vybrat v klidném a čistém prostředí.

Pokud ale nelpí za každou cenu na kaprovi, lze zvolit i jiný druh ryby, která vyrostla v českém prostředí a na vánoční stůl necestovala stovky až tisíce kilometrů.

Vyzkoušet ale můžete i jiné, tradiční a udržitelné pokrmy. Kapr totiž nemá ani zdaleka tak dlouhou historii, jak by se mohlo zdát. Hospodyňky ho začaly podávat až kolem 19. století, do té doby se vařila výrazně skromnější a přesto chutná jídla.

Typickým vánočním jídlem byla a stále je například vinná klobása či pro vegany vhodný houbový kuba. Výhodou kuby, což je směs krup, koření a hub, je jeho sice dlouhá ale přesto jednoduchá příprava. Dalším jídlem, které je s vánočními časy spjato, je pučálka, neboli osmažený naklíčený hrách. Podle chuti je pak možné dodat vajíčko nebo párek či klobásu.

Zažít tak štědrý večer bez stresu a běhání kolem prskající plotny může být příjemnou a velmi milou staronovou tradicí.

Foto: Unsplash