Nová fotovoltaická vlna míří na střechy obřích hal. U Prahy dokončili druhou největší instalaci v zemi

Rozlehlé ploché střechy logistických center jsou ideálním místem pro velké solární instalace. Teď se na mnohé z nich montují tisíce fotovoltaických panelů, které ušetří tisíce tun oxidu uhličitého.

Pavel Baroch

14. 12. 2023

Hala v logistickém areálu CTPark Prague East v Nupakách u Prahy je vysoká asi 15 metrů a nahoru je možné se dostat jen na vysokozdvižném vozíku. Když se plošina pomalu zvedne na úroveň střechy, otevře se pohled na více než 5 000 solárních panelů.

S instalovaným výkonem dvou megawattů je fotovoltaická elektrárna v CTParku v Nupakách momentálně druhou největší střešní instalací v republice – po solárních systémech v areálu Škoda Auto v Mladé Boleslavi, jejichž výkon je ještě o 200 kilowattů vyšší.

Střešní elektrárna v Nupakách, která zahájila zkušební provoz, je prvním společným projektem společností ČEZ ESCO a CTP, největšího evropského vlastníka, developera a správce logistických a průmyslových nemovitostí. CTP chce v následujících letech ve spolupráci s ČEZ ESCO osadit střechy vybraných CTParků fotovoltaickými elektrárnami.

Vedle právě dokončené instalace v Nupakách se už teď staví další rozsáhlé elektrárny v Chrášťanech u Prahy, Hradci Králové, Brně, Ostravě nebo v Cerhovicích u Hořovic. Největší z nich by měla být ta ostravská. Vybuduje se na ploše více než šest tisíc metrů čtverečních a její plánovaný výkon překročí 2,5 megawattu.

Až 300 solárních megawattů

Jakub Kodr, obchodní ředitel a jednatel společnosti CTP CZ uvedl, že udržitelnost je jedním z pilířů jejich byznysu. Už před lety například firma nainstalovala ve všech svých halách LED osvětlení, nově budované parky jsou vytápěné tepelnými čerpadly.

„Budování fotovoltaických elektráren je nedílnou součástí dlouhodobé a komplexní iniciativy udržitelnosti našich CTParků, které koncipujeme jako energeticky nezávislé. Neustále se snažíme hledat a následně i aplikovat nová a efektivnější řešení, která přispějí k vyšší kvalitě a nižší energetické náročnosti našich budov,“ konstatoval Kodr.

Dodal, že dlouhodobý solární plán firmy, která působí v deseti zemích, počítá s tím, že do roku 2030 vybuduje jen v České republice elektrárny s kumulovaným instalovaným výkonem 250 až 300 megawattů. CTP a ČEZ ESCO, který je předním českým expertem na úsporná energetická řešení, navíc zvažují rozšíření spolupráce i na další oblasti moderní energetiky – například v oblasti elektromobility nebo právě v projektech energetických úspor.

„Naše spolupráce s CTP je důkazem toho, že významní hráči na trhu jasně vidí ekonomické i ekologické výhody fotovoltaických elektráren. Fotovoltaiky dokážou pomoct českému průmyslu nejen snížit účty za energie, ale také naplnit klimatické závazky, které jsou v případě CTP mimořádně ambiciózní,“ řekl Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Dodal, že firma dokáže díky svým zkušenostem a šířce služeb nabídnout dodávku na klíč od vyprojektování elektrárny přes její instalaci a připojení až po její servis.

Úspora 964 tun skleníkových emisí

Elektrárna v Nupakách vznikla na ploše převyšující 8,4 tisíce metrů čtverečních a ročně vyrobí přibližně 1,9 gigawatthodiny bezemisní elektřiny, což odpovídá spotřebě více než 550 běžných domácností. Za rok ušetří jen tato fotovoltaika 964 tun emisí skleníkového oxidu uhličitého.

Vyrobená elektrická energie se spotřebuje lokálně v rámci areálu CTP. Haly, na nichž je fotovoltaická elektrárna umístěna, využívá nadnárodní logistická společnost Raben, která má sama velmi ambiciózní klimatické cíle. Letos například zprovoznila v Holandsku první sklad s nulovými emisemi.

„Naší dlouhodobou vizí je co nejrychlejší snižování uhlíkové stopy a klimatických dopadů našeho byznysu. Uvědomujeme si, že odvětví logistiky je značně energeticky a surovinově náročné. Do roku 2025 proto chceme mimo jiné snížit emise oxidu uhličitého z provozu našich administrativních prostorů o 30 procent a emise z nákladní dopravy o 10 procent. Zelená elektřina dodávaná fotovoltaickými elektrárnami do tohoto konceptu dobře zapadá,“ konstatoval George King, Lease & Facility manažer pro Českou a Slovenskou republiku společnosti Raben Group.

Tlak Evropské unie

Na několika projektech v CTParcích spolupracuje také česká společnost Greenbuddies. „Průmyslové budovy, areály a velkokapacitní sklady se v současnosti posouvají směrem k udržitelnosti a energetické nezávislosti a zavedení fotovoltaických řešení k tomu výrazně přispívá,“ konstatoval Aleš Spáčil, spolumajitel Greenbuddies.

Připomněl, že v posledních letech se majitelé průmyslových a logistických hal, ale i kancelářských prostor začínají soustředit na takzvané zelené investice ve velkém rozsahu. Investují proto do technologií, které mají pozitivní vliv na energetickou náročnost budov a snížení uhlíkových emisí.

„Uhlíkové emise budou hrát v atraktivitě nemovitostí čím dál tím větší roli. Změna legislativy povede k tomu, že hodnota těch energeticky nejúčinnějších budov poroste, zatímco u nejméně energeticky účinných poklesne. Takové budovy pak budou obecně hůře pronajímatelné,“ vysvětlil Spáčil.

Dodal, že tyto snahy vyplývají také z energetické politiky Evropské unie, která se do konce roku 2030 zavázala snížit roční spotřebu energie v EU o 32,5 procenta. Energetická účinnost budov proto podle Spáčila představuje jednu ze strategických priorit, kterou musí pronajímatelé komerčních prostor brát v potaz.

Foto: ČEZ ESCO