Ceny energií dále klesají. ČEZ zlevňuje elektřinu a plyn hluboko pod vládní stropy

ČEZ Prodej sníží od Nového roku energii 1,6 milionu svých zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou.

Ondřej Novák

11. 12. 2023

Zákazníkům ČEZu se od ledna výrazně sníží obchodní část ceny energií, tedy ta část, kterou může dodavatel ovlivnit. ČEZ Prodej u elektřiny nabízí jeden z nejlevnějších produktů na trhu. Podobně výhodně vychází u elektřiny i tříletý schodový produkt s postupně klesající cenou. Také v nabídce plynu na dobu neurčitou patří produkty ČEZ Prodej mezi ty nejvýhodnější k sjednání.

Od 1. ledna 2024 snižuje ČEZ Prodej cenu obchodní složky elektřiny o více než 20 procent oproti současnému stropu. Cena ve výši 3 960 Kč/MWh (bez DPH) je tak jednou z nejnižších, za kterou si zákazník na trhu může produkt na dobu neurčitou sjednat. U plynu se ceny od ledna sníží o téměř 30 procent pod strop. Také v nabídce plynu na dobu neurčitou se ČEZ Prodej drží s nabídkovou cenou 1 790 Kč/MWh bez DPH na předních příčkách nejvýhodnějších produktů.

„Jsme rádi, že můžeme zákazníkům na nefixovaném produktu nabídnout od ledna výrazné zlevnění: u elektřiny ušetří oproti stropu přes 1 000 korun na MWh bez DPH, u plynu přes 700 korun bez DPH. Zlevnění proběhne automaticky, zákazníci nemusejí nikam chodit ani volat. V průběhu ledna je budeme informovat o nastavení výše jejich záloh. I tak ale jednoznačně doporučujeme i nadále se zaměřovat na úsporná řešení a pravidelně dělat samoodečty a kontrolovat spotřebu. Letos naši zákazníci zadali už 1,6 milionu samoodečtů, tedy o 120 procent více než loni,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Všichni zákazníci, kterých se zlevnění týká, již byli o snížení ceny informováni. Celkem ČEZ Prodej postupně rozeslal přes 1,6 milionů dopisů a e-mailů, tak aby všichni dotčení obdrželi informaci o změně nejpozději měsíc předem.

Také zákazníci, kteří preferují jistotu a raději volí fixované produkty, u ČEZ najdou výhodné produkty. Tříletá fixace elektřiny s postupně klesající cenou vyjde u nejběžnější sazby D02 v průměru na 3 790 Kč/MWh bez DPH ročně, což z ní opět činí jednu z nejvýhodnějších nabídek na trhu. Zájem domácností o fixace přitom již několik měsíců roste. V listopadu činil podíl fixovaných produktů na nových smlouvách 66 procent u elektřiny a dokonce 79 procent u plynu. Nejvíce lidé volí právě tříletý fix a to jak u elektřiny, tak u plynu.

Zdroj: Tisková zpráva

Ilustrační foto: ČEZ