Skandál kolem malých reaktorů NuScale nabírá obrátky. Investoři ženou firmu k soudu

Po konci projektu malých modulárních reaktorů v Utahu dostala firma NuScale další tvrdou ránu. Investoři žalují vedení společnosti za podvodné jednání.

Ondřej Novák

25. 11. 2023

Dříve nadějný americký projekt malých modulárních reaktorů (SMRs) NuScale sliboval renesanci atomové energetiky. Místo toho ale vývojáři budou před soudem vysvětlovat, proč investorům poskytovali údajně nepravdivé a zavádějící informace o ekonomické stránce projektu. Investoři na NuScale totiž podali 15. listopadu hromadnou žalobu. Skandál, který v říjnu rozpoutala studie analytické společnosti Iceberg Research o podezřelých obchodech firmy a faktickém nezájmu o drahou jadernou energii, tak nabírá na obrátkách.

Investoři firmu žalují za to, že vývojáři údajně „učinili podstatně nepravdivá a/nebo zavádějící prohlášení a nezveřejnili významně nepříznivé skutečnosti o podnikání, operacích a vyhlídkách společnosti.“ Všichni, kdo mezi 15. březnem a 8. listopadem letošního roku koupili nebo drželi akcie NuScale a mají pocit, že kvůli hospodaření firmy přišli o peníze, se k hromadné žalobě můžou připojit do poloviny ledna 2024. Soudní spor se bude týkat zejména chování některých současných i minulých členů vedení NuScale.

Žalující straně vadí zejména fakt, že firma investory neinformovala o problémech se sháněním zájemců o energii z plánované elektrárny Idaho Falls, která měla sestávat z šesti malých reaktorů o celkovém výkonu 462 megawattů.

Zatímco od vedení NuScale investoři slyšeli informace, že rozšiřování zákaznické sítě „vypadá docela dobře“ a firma dosahuje pokroků, realita byla zcela opačná. Podle studie Iceberg Research se NuScale nepodařilo od března sehnat jediného zákazníka. Navíc se projekt v Utahu potýkal s výrazným nárůstem předpokládané ceny energie z 55 dolarů za megawatthodinu na 89 dolarů za megawatthodinu, a to ještě předtím, než se vůbec koplo do země a firma měla k dispozici alespoň pilotní provozuschopný reaktor, na kterém by ověřila technologii a ekonomiku provozu. Sdružení municipalit UAMPS nakonec nedávno projekt odpískalo.

Další kapkou, kvůli které přetekl pomyslný pohár trpělivosti, bylo oznámení spolupráce mezi NuScale a provozovatelem datacenter zaměřených na blockchain a náročné výpočty, americkou společností Standard Power. Dohoda, uzavřená začátkem října, počítá s vybudováním 24 SMRs o celkovém výkonu 1848 megawattů, které budou pohánět datacentra firmy. Peníze na výstavbu měla sehnat společnost Entrail.

Výzkumníci z Iceberg Research ale upozornili, že Standard Power a Entrail nevykazují žádnou významnější činnost, mají jen minimum oficiálních zaměstnanců a ve vedení těchto firem se vyskytují velmi podezřelé osobnosti. Doposud největší zakázka na výstavbu malých reaktorů tak zaváněla spíš podvodem. „Tato dohoda má nulovou šanci na provedení, protože Standard Power zjevně nemá prostředky na provádění zakázek této velikosti,“ upozornila Iceberg Research.

NuScale se proti studii tvrdě ohradila s tím, že výzkumníci chtějí firmu poškodit a snížit cenu jejích akcií. Trhy na skutečnosti ohledně ekonomické stránky nejznámějšího vývojáře modulárních reaktorů skutečně reagovaly úprkem. Hodnota akcí NuScale od srpna klesla už o 60 procent. Je tak otázkou, zda nadcházející hromadná žaloba ze strany investorů nepošle celý projekt ke dnu.

NuScale se vývoji SMRs věnuje od roku 2007. Cílem firmy je vytvořit reaktory o výkonu 77 megawattů, které bude možné vyrábět sériově v továrně a dopravovat na místo určení vcelku. Tím by podle zastánců této technologie mělo dojít k výrazné úspoře jinak obrovských investičních i provozních nákladů, kterými je jaderná energetika v posledních desítkách let pověstná. Projekty atomových nových elektráren se zejména v západním světě potýkají s mnohaletými průtahy a násobným překračováním rozpočtů.

Ačkoliv se vývoji technologie SMRs věnuje celá řada firem, NuScale byla první společnost, jejíž design SMRs získal povolení od amerického energetického regulátora. Nicméně, ačkoliv vývoj stál již 1,5 miliardy dolarů (přičemž zhruba třetinu této částky prostřednictvím grantů pokrylo americké ministerstvo energetiky), NuScale stále nemá žádný kus malého reaktoru schopný ostrého provozu. Celosvětově pak prakticky fungují jen dva malé reaktory, jeden v Rusku a druhý v Číně.

Ilustrační foto: Oregon State University CC BY 2.0