Zákaz spalovacích aut v roce 2035 je jen formalita. Elektromobily zvítězí, protože jsou prostě lepší

Nižší provozní náklady, komfortnější cestování, vyšší bezpečnost. Elektromobily překonávají spalovací auta skoro ve všem. Skeptici to ale odmítají vidět.

Ondřej Novák

22. 11. 2023

Evropané od ledna do září letošního roku koupili více než jeden milion elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o plných 55 (!!!) procent a prodeje aut na baterek dokonce v červnu poprvé překonaly počty dříve tolik oblíbených dieselů. Budoucnost, na kterou fanoušci ekologické dopravy a čistého ovzduší tak dlouho čekali, je konečně tady. Česku a Slovensku ale zatím jako by se budoucnost z nějakého záhadného důvodu vyhýbala.

Co se zájmu o auta na baterky týče, v evropském srovnání jsme na předposledním místě, Slováci jsou dokonce poslední. Plánovaný zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory v roce 2035 tak v srdci Evropy dlouhodobě naráží na silný odpor. Racionální debata o výhodách elektromobility je tu nebývalé složitá a snad každý článek o autech na baterky vyvolává velmi zjitřené emoce, živené dezinformacemi a nízkým obecným povědomím o této technologii. Přitom nám už utíká nejen Evropa, ale pomalu celý svět.

Globální data jsou v tomto ohledu neúprosná. Celosvětově nejlépe prodávaným vozem se na začátku letošního roku stala Tesla Y. Elektromobily momentálně tvoří už pětinu všech celosvětově prodaných aut. A tradičním automobilkám, které se až donedávna zuby nehty držely spalovacích motorů, dnes na krk šlape čínská konkurence, která drahý a překonaný vývojový stupeň spalovacích motorů přeskočila a v investicích do elektromobility je dnes podstatně dál (což se odráží i na ceně nabízených vozů).

Doslova pozdvižení způsobil nedávný mezinárodní automobilový veletrh v Mnichově, na kterém se naplno ukázala dravost a technologická převaha do nedávna ještě takřka neznámých čínských automobilek. Šéf Renaultu Luca de Meo si posteskl, že čínské automobilky jsou v elektromobilitě o generaci před těmi evropskými a je na čase přestat být naivní.

Zatímco dřív se evropští automobiloví titáni dívali na Čínu spíš skrz prsty a brali ji jen jako lukrativní odbytiště nebo levnou továrnu, nyní se karta obrací. Prodeje čínských značek v Evropě rostou dvouciferným tempem (jen za prvních sedm měsíců letošního roku zde Čína prodala 820 tisíc vozů) a silnou pozici získávají i v elektromobilitě. Spoléhání na technologickou převahu v překonaných spalovacích motorech se bez nadsázky dá označit za jeden z největších omylů evropského průmyslu.

Byznys na politiky nečeká

Vzrušená česká debata o tom, že Evropa po roce 2035 začne připomínat automobilový skanzen, kde budeme všichni opečovávat fosilní veterány, podobně jako to dělají na Kubě, opomíjí ale jeden zásadní fakt: šéfové velkých automobilek se spalovacími motory nejspíš sami skončí bez ohledu na politické rozhodnutí v Bruselu, a to ještě před rokem 2035. Například Fiat plánuje ukončit výrobu spalovacích aut v roce 2027. Nissan plánuje kompletní přechod na elektromobilitu do roku 2030.

Volkswagen konec spalováků plánuje na rok 2033. A ačkoliv BMW dlouhodobě proti zákazu fosilních aut bojuje, kolem roku 2025 chce omezit nabídku svých aut se spalovacími motory zhruba na polovinu. Zákaz nezákaz, trh si jde vlastní cestou. A rozhodnutí koncernu VW, že vývoj spalovacích motorů soustředí do České republiky, připomíná tak trochu polibek smrti pro zdejší sektor automotive.

Podcast Pod proudem: S elektromobilitou jsme stále na začátku, tvrdí experti

Signál pro Česko je jasný: čím déle budeme před budoucností dopravy zavírat oči, tím tvrdší náraz nás čeká. Auta na baterky jsou budoucnost. A to ne vynucená Bruselem, ale daná zákony technologické evoluce. Elektromobily dnes překonávají klasické vozy snad ve všech parametrech kromě dojezdu, a i zlepšení této stránky je spíš jen otázkou času a technologického vývoje než genetickou vadou elektromobility.

Jsou prostě lepší, smiřme se s tím

Častou dezinformací, která se objevuje kolem elektromobility, je například údajné zvýšené riziko požárů. Přitom data z celého světa dlouhodobě ukazují, že elektromobily hoří výrazně méně často než auta se spalovacími motory. Statistiky ze Švédska, které je v elektromobilitě oproti Česku výrazně dál, například dokazují, že požár auta na benzín nebo naftu je 20x (!!!) pravděpodobnější než požár auta na baterky. V Česku se pak každému hořícímu elektromobilu věnuje extrémní pozornost, ale reálně jde spíše o ojedinělé případy. Spalováků oproti tomu v Česku hoří v průměru šest denně.

Často je kritizována také vyšší pořizovací cena elektromobilů. Ano, ta se dlouhodobě drží vysoko, byť vstup čínských výrobců na evropský trh může s cenovkami výrazně zamávat (a přidělat hodně vrásek domácím producentům). Například základní verze čínského elektromobilu MG4 Electric začíná kolem 800 tisíc korun, což odpovídá ceně lépe vybavené Octavie. Navíc ale u elektromobilu dostanete už v základu automatickou převodovku a bohatou paletu inteligentních asistenčních systémů. Tlaku se podřizují i tradiční výrobci. VW například oznámil, že v roce 2025 uvede na trh model ID GTI za 25 tisíc eur (cca 600 tisíc Kč).

Spořiví Češi by navíc mohli slyšet i na výraznou úsporu nákladů na provoz. Z dlouhodobého hlediska se totiž vyšší pořizovací cena auta na baterky vrátí v nižších výdajích za údržbu. Elektromobily mají podstatně méně pohyblivých částí, nemusíte měnit olej, díky rekuperaci se méně opotřebovávají brzdy, zkrátka odpadne spousta starostí. Podle deníku The New York Times jsou z dlouhodobého hlediska takřka všechny elektromobily levnější než spalováky. A také výrazně ekologičtější bez ohledu na přítomnost fosilních zdrojů v energetickém mixu, za celý životní cyklus mají oproti spalovákům zhruba o čtvrtinu nižší emise.

Náklady na ujetý kilometr ještě více klesnou, pokud má uživatel možnost dobíjet doma z vlastní fotovoltaiky. Podstatnou část roku pak může jezdit takřka zadarmo (respektive za odpisy vozu a elektrárny).

V uplynulých letech se podařilo vyvrátit i mýty kolem nízké životnosti baterií. Analýzy dokazují, že pokud se uživatelé ke svým elektromobilům chovají citlivě, nabíjejí je způsobem doporučeným od výrobce (nejčastěji v rozsahu 20 až 80 procent a ideálně z pomalejších AC nabíječek), tak pokles kapacity baterií je v zásadě minimální.

Zajímavá data například zveřejnila automobilka Tesla, která naměřila průměrný pokles kapacity akumulátorů po ujetí 320 tisíc kilometrů o pouhých 12 procent. A z hlediska dojezdu je dnes již standardem 300 až 400 kilometrů na jedno nabití podle metriky WLTP, u dražších modelů s větší baterií se dojezd může vyšplhat i na 500 až 600 kilometrů. A nakonec se výrazně zkracují i časy nutné pro dobití baterií. U rychlodobíjecích stanic se už stává standardem dobití 80 procent kapacity za 30 minut a méně.

Ještě je co zlepšovat

Navzdory dynamickému vývoji posledních let ale nesmíme zapomínat, že svět je s elektromobilitou stále ještě na začátku a celý sektor bojuje s dlouhou řadou porodních bolestí. Varovná data například přinášejí výzkumy spokojenosti zákazníků. Jak se elektromobilita přesouvá ze sféry „hračky pro technologické a ekologické nadšence“ do uživatelského mainstreamu, ukazují se i nedostatky v zaškolení nových uživatelů v používání přemíry různých moderních vychytávek a funkcionalit. Objevuje se také fenomén „dojezdové úzkosti“, kdy se uživatelé elektroaut bojí, zda jim baterie vystačí na ujetí celé cesty.

Samotnou kapitolou je pak nabíjení. V Evropě se naštěstí daří sjednocovat technologický standard na konektor CCS Typ 2, ale tím pohodlí pro zákazníky v zásadě končí a situace je reálně ještě šílenější, než by možná odpůrce čisté mobility napadlo i v těch nejdivočejších snech. V podstatě každý provozovatel sítě dobíjecích stanic totiž vyžaduje unikátní čip, kartu nebo alespoň aplikaci. Existují sice různé roamingové služby třetích stran, ale zákazníci se výměnou za pohodlí musí často smířit s vyšší cenou dobíjení.

Pokud by běžné čerpací stanice vyžadovaly platbu za benzín pouze zvláštní kartou nebo aplikací, ťukali bychom si na čelo. U dobíjecích stojanů ale vládne platební anarchie, která rozčiluje i ty nejzarytější příznivce elektromobility. Situaci nepomáhá ani obecně vysoká cena veřejného dobíjení. Sjednocení pravidel ze strany evropských autorit by snazšímu zavádění aut na baterky rozhodně prospělo (jak z hlediska způsobů platby, tak i s ohledem na drahé dobíjení).

Na druhou stranu ale ani fosilní infrastruktura s bezpočtem čerpacích stanic, rafinerií a ropných vrtů nevznikla ze dne na den. Elektromobilita kráčí po podobné cestě, ale kvůli nutnosti urychleně snižovat emise skleníkových plynů je i rozvoj elektromobility mnohem rychlejší. Infrastruktura se kvapem rozšiřuje a firmy postupně hledají řešení, jak uspokojit všechny uživatele aut na baterky, včetně těch bydlících ve městech.

Žijeme v éře revoluční transformace, která od základu změní mobilitu, jak ji známe. Češi před touto novou dopravní revolucí zatím spíše zavírají oči, ale škodí tím jen sami sobě. A pokud nechceme, aby se z elektromobility stala další z dlouhé řady věcí, ve kterých „Česko zaspalo“, musíme do rozjíždějícího se vlaku naskočit, dokud je čas.

Ilustrační foto: Unsplash