Slováky čekají zásadní parlamentní volby. Rozhodnou i o slovenské energetice a zelené transformaci

Snižování emisí a zelená ekonomika jsou pro Slovensko příležitost, říká europoslanec a spoluautor energetické a klimatické části programu Progresívného Slovenska Martin Hojsík.

Ondřej Novák

27. 9. 2023

Slovensko, podobně jako Česko, zaspalo v budování obnovitelných zdrojů energie, energetických úsporách a transformaci ekonomiky. Nakolik v předvolební kampani hrají roli dezinformace a je pro Slováky změna klimatu téma?

V podcastu Pod proudem o tom diskutovali europoslanec a spoluautor energetické a klimatické části volebního programu strany Progresívné Slovensko Martin Hojsík a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Program Progresívného Slovenska slibuje výrazně akcelerovat budování obnovitelných zdrojů energie, zvýšení energetických úspor a posílení energetické bezpečnosti. Podle Hojsíka jsou největšími výzvami závislost Slovenska na dovozu fosilních paliv, a to zejména z Ruska. A také nutnost snižovat emise kvůli klimatické změně.

„My to ale nevnímáme jako problém, nýbrž jako příležitost. Příležitost pro rozvoj Slovenska, pro nejen posílení ekonomiky, ale i pro vyšší odolnost, soběstačnost, řešení energetické chudoby,“ řekl Hojsík s tím, že důležité bude pro Slováky tuto příležitost uchopit, využít všechny dostupné finanční prostředky, a nasměrovat je tak, aby Slovensko z transformace vyšlo silnější.



„Na Slovensku jsou firmy, které vyrábějí například materiály pro zvyšování energetické efektivnosti budov. Já jsem s touto částí byznysu v kontaktu a je tam jednoznačné očekávání, že ze strany vlády bude jasné směřování. A firmy se momentálně rozhodují, zda a jak moc budou investovat,“ upozorňuje Hojsík s tím, že bez podpory vlády se slovenský sektor zelené ekonomiky nemusí dostatečně rozvíjet. Program Progresívného Slovenska mimo to řeší i strategii dekarbonizace energetiky nebo otevření se komunitní energetice.

„Když byly v České republice parlamentní volby, zároveň jsme se pohybovali v postcovidovém období. Témata energetiky byly spojené s restartem investic. Investice do obnovitelných zdrojů nebo renovace budov byly spojeny s posilováním zdravé energetiky. Pokud bych měl připomenout politické programy, tak to byl souboj koalice Spolu versus Hnutí ANO a tématem, na kterém se veřejná debata často lámala, byl vztah k Zelené dohodě, Green dealu,“ připomněl předvolební diskuze před parlamentními volbami v Česku Martin Sedlák.

Spolu podle něj brala Green Deal jako příležitost, byť chtěla realistický plán s vyhodnocením sociálních a ekonomických dopadů. A současné vládní kroky vedou k naplnění evropské Zelené dohody, například v rámci budování fotovoltaických elektráren nebo v potenciálním restartu větrné energetiky díky zavedení akceleračních zón. „Podobné příležitosti čekají na své využití i na Slovensku,“ dodal Sedlák.

Jaké kapacity obnovitelných zdrojů dnes Slováci využívají? A jak se do předvolebních kampaní promítají dezinformace? Zjistíte v podcastu Pod proudem věnovaném slovenským parlamentním volbám.

Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple

Foto: Pixabay