První ekologické „lambo“ pro fandy bitcoinu? Italové představili zcela elektrický model Lanzador

Po předchozích náznacích na sociálních sítích představila legendární italská značka svůj historicky první elektromobil s býkem na kapotě.

Lamborghini je přitom v elektromobilitě opozdilcem, konkureční značky supersportů se již několik let předhánějí v nabídce co nejvýkonnějších elektrických aut. Například Rimac Nevera s výkonem 1914 koní dokáže zrychlit z nuly na sto za 1,74 sekundy. Nejvýkonnější stávající Lamborghini Aventador SVJ Roadster přitom stejného zrychlení dosáhne za 2,8 sekundy.

Ačkoliv společnost Lamborghini ve vývoji elektromobilů zaostávala, vtrhnout na trh hned se supersportem nejspíše nemá zájem. Generální ředitel Stephan Winkelmann pro Auto Express loni uváděl, že první elektrický model společnosti bude praktický i pro každodenní používání. Fanouškům značky přislíbil, že se bude jednat o dvoudvéřový automobil s větší světlou výškou a pro čtyři osoby.

Právě Lamborghini zažilo návrat své výjimečné slávy v roce 2017, když vrcholil boom bitcoinu. Noví miliardáři toužili po symbolu svého nabytého bohatství a z nějakého důvodu si vybrali právě tato sportovní auta. To se pak stalo jakousi bitcoinovou metou. Stejně jako ale kryptoměny pozvolna upadaly a zájem o ně klesal, stejně tak upadalo Lamborghini ve srovnání s konkurenčními značkami, které začaly investovat do elektromobility. Je proto představení prvního elektromobilu návratem na vrchol?

Elektrické auto by mělo být na trh uvedeno ale až v roce 2028, na šedesáté výročí slavného Lamborghini Espada. Podle serveru Electrek je ale uvedení automobilu na trh pět let po jeho oficiálním představení příliš pozdě a ztratí své kouzlo.

„Chápu hodnotu a status značky Lamborghini, ale situace se může do konce desetiletí drasticky změnit. Stačí se podívat na Teslu. Rychle zvýšila výrobu a Model Y se najedou stal nejprodávanějším vozem na světe a také prvním elektromobilem, který této příčky dosáh,“ říká Peter Johnson z Electreku. Podle Johnsona existuje riziko, že Lamborghini již svou časovou ztrátu nedožene a utrpí na své popularitě.



Nový model Lanzador je plně elektrický, s elektromotorem na každé nápravě zvlášť. Umožňuje tak řidiči měnit výkon na jednotlivých kolech či nápravách podle potřeby. Auto disponuje ohromujícím celkovým výkonem jedné megawatty.

„Tímto konceptem zahajujeme nový automobilový segment, Ultra GT, který nabízí zákazníkům nový a jedinečný zážitek z jízdy, přesto typickým Lamborghini, a to díky převratným technologiím,“ říká generální ředitel společnosti Stephan Winkelmann.

Lanzador připomíná typově SUV a je velmi podobné modelu Ursus, který byl prvním SUV Lamborghini. Velká auta v elektromobilitě zkrátka vévodí.

Lanzador poskytuje dostatek místa pro čtyři osoby, z nichž má každá svou samostatnou sedačku z recyklovaných a udržitelných materiálů jako je merino vlna či recyklovaná uhlíková vlákna.

„Aktivní aerodynamika je dalším klíčovým prvkem Lanzadoru, který je využíván v přední i zadní části k maximalizaci aerodynamické účinnosti v různých jízdních režimech. Tato technologie umožňuje vozu přesně regulovat proudění vzduchu, čímž se zvyšuje dojezd v režimu Urban a přítlak v režimu Performance,“ uvádí stránka společnosti.

Tato nová dynamika pod názvem Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata má být budoucím konceptem i následujících modelů značky. Lanzador dále slibuje vzduchové odpružení obou náprav, které si bude moci řidič sám skrz ovládání na volantu upravovat.

Nový elektromobil považuje společnost za milník své značky. Lanzador se drží charakteristických rysů jako je výkon, špičková technologie, specifický design, a přesto je prvním koněm na poli elektrifikace. Lamborghini skrze něj míří k dekarbonizaci a přijímání udržitelnější vize budoucnosti, uvádí dále web společnosti.

Foto: Lamborghini