Bude to hit, nebo propadák? Švýcarsko-čínská gravitační baterie vstoupila do první fáze provozu

Systém EVx o výkonu 25 megawatt, který společnost buduje nedaleko Šanghaje v sousedství větrné elektrárny, bude jedním z největších systémů pro dlouhodobé skladování energie na světě.

Společnost Energy Vault na začátku srpna spolu se svými partnery Atlas Renewable a China Tianying oznámila, že první gravitační systém pro skladování energie EVx (o kterém jsme už psali zde) vstoupil do první fáze uvádění do provozu.

Gravitační skladovací systém EVx funguje na principu zvedání a spouštění betonových bloků, které ukládají a uvolňují potenciální energii, a dokáže uložit sto megawatthodin energie, kterou může dodávat při výkonu 25 megawatt.

Baterie je postavena přímo vedle větrné elektrárny, jejíchž energii bude ukládat a měla by tak zajistit Číně větší podíl obnovitelných zdrojů i posílit energetickou bezpečnost. V červnu byly již do provozu uvedeny první části elektronického systému, nyní zbývá zapojit systém do celonárodní sítě.



Plného spuštění gravitační baterie bychom se měli dočkat ještě letos, slibuje společnost. Oproti předchozímu modelu EV1 má EVx účinnost 80 procent. To je zatím jedna z nejvyšších hodnot, které kdy byly jakékoliv úložné systémy schopné dosáhnout. I proto jsou gravitační baterie považovány za možnou budoucnost obnovitelných zdrojů.

Zástupce společnosti Energy Vault Robert Piconi uvedl, že po nasazení EVx do provozu doufá v prokázání jeho schopností a účinností. Společnost svůj nejnovější bateriový systém považuje za budoucnost gravitačních technologií, která bude reakcí na dlouhodobou poptávku po skladování energie.

Do roku 2030 dosáhnou emise v Číně maxima, poté budou už jen klesat, slibuje koncepce

„Průlomová a inovativní technologie Energy Vault je na prahu zlomové podpory čínské politiky přechodu na čistou energii a dekarbonizace 30-60. Nadále se soustředíme na efektivní proces uvedení systému do provozu, abychom mohli začít skladovat a expedovat energii z obnovitelných zdrojů do čínské národní sítě v plném souladu s místními a státními rozvodnými orgány,“ vysvětloval k rychlému spuštění baterie Eric Fang ze společnosti Atlas Renewable.

Čínská strategie 30-60 je koncepce dlouhodobé uhlíkové neutrality. Země se zavázala dosáhnout maximálních emisí do roku 2030 a uhlíkové neutrality do roku 2060. Jako největší světový producent oxidu uhličitého tak bude muset čelit náročnému úkolu a zmobilizovat veškeré možné obnovitelné zdroje.

Do sítě a plného provozu baterii zapojí společnost Energy Vault do konce tohoto roku a teprve odhalí její skutečné přínosy i nevýhody. Podle ředitele Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ Jana Fouska je ale rizikem gravitačních baterií možná finanční neefektivita celého systému a absence škálování energie.



Právě baterie EVx ale zatím slibuje optimističtější scénář. Považuje se za první komerční gravitační systém skladování energie v síťovém měřítku na světě. „Nabízí ekonomičtější, škálovatelnou a udržitelnou alternativu ke stávajícím přečerpávacím vodním elektrárnám, které v současnosti představují zhruba 90 procent veškeré kapacity skladování energie na světě,“ popisují autoři projektu.

Foto: Unsplash